Hlavní obsah

Hokejisté Norska mají v nominaci na EHCH s Českem čtyři krajánky

OSLO

Hokejisté Norska mají ve čtyřiadvacetičlenné nominaci na duely s Českou republikou v Euro Hockey Challenge čtyři krajánky ze Švédska a zbytek kádru tvoří hráči z norské ligy. Trenér Roy Johansen se musí obejít bez několika opor, které stále bojují se svými kluby v play-off. Duely proti Česku se hrají v pátek 1. dubna od 19:00 v Gjöviku a o den později na stejném místě v 15:00.

Článek

Ze čtyř krajánků, které má Johansen k dispozici, jen útočník Martin Röymark z Timry strávil sezonu v nejvyšší švédské lize. V Elitserien začal v MODO Hockey také zadák Alexander Bonsaksen, ale v průběhu ročníku zamířil na hostování do Sundvallu do druhé nejvyšší soutěže. Tam působí také další obránce Stefan Espeland. Forvard Ken Andre Olimb hájí barvy Leksandu také v Allsvenskan. Největší zastoupení z domácí soutěže má v kádru s šesti hráči Valerenga Oslo.

Řadu osobností nemá Johansen na začátku přípravy na mistrovství světa na Slovensku k dispozici. Největší současná norská hvězda Mats Zuccarello Aasen působí v New Yorku Rangers, v NHL nastupuje za Colorado také bek Jonas Holös. S Ufou bojuje v semifinále KHL kanonýr Patrick Thoresen. Ve švédském Färjestadu hrají ve stejné fázi útočníci Anders Bastiansen a Marius Holtet.

Baráž o švédskou ligu zatím brání v účasti forvardů Pera-Ageho Skrödera, Kristiana Forsberga a Ole Kristiana Tollefsena z MODO. V kádru chybějí také útočníci Martin Ylven Laumann z Linköpingu a Mads Hansen z Brynäs, přestože jim už sezona skončila ve čtvrtfinále Elitserien. K dispozici zatím nejsou zástupci finalistů norské ligy Sparty Sarpsborg a Stavangeru.

Po zápasech s Českem čekají Nory v Euro Hockey Challenge dále dva duely v Dánsku a další dva v Rusku. V přípravě pak devátý tým loňského světového šampionátu sehraje ještě dvě přípravná utkání v Lotyšsku.

Nominace hokejistů Norska na zápasy Euro Hockey Challenge proti Česku (1. a 2. dubna):
Brankáři: Pal Grotnes (Stjernen), Lars Haugen (Manglerud Star), Robert Hestmann (Storhamar).
Obránci: Brede Csiszar, Daniel Sörvik (oba Valerenga Oslo), Alexander Bonsaksen, Stefan Espeland (oba Sundsvall/Švéd.), Erik Follestad (Frisk Asker), Eerikki Koivu (Lörenskog), Aleksander Rindal (Lillehammer), Lars Loekken Östli (Storhamar).
Útočníci: Morten Ask, Mats Rosselli Olsen, Jonas Oppöyen, Mathias Trygg (všichni Valerenga Oslo), Anders Fredriksen, Knut Henrik Spets, Lars Erik Spets (všichni Lörenskog), Joakim Eidsaether, Andreas Martinsen (oba Lillehammer), Lars Erik Hesbrathen, Martin Blakseth Huse (oba Storhamar), Ken Andre Olimb (Leksand/Švéd.), Martin Röymark (Timra/Švéd.).

Reklama

Související témata: