Hlavní obsah

Jágr, Vokoun, Eliáš. Kostra týmu pro MS se už rýsuje. A Hadamczikovi účast přislíbila i další esa

PRAHA

Sleduje situaci v NHL a čeká, které týmy se nedostanou do vyřazovacích bojů. Základní část NHL končí už za necelý týden a reprezentační trenér Alois Hadamczik si už na papírek píše jména hráčů, kteří by mohli národní tým posílit na šampionátu na Slovensku. A sestava by to věru nemusela být špatná. Vždyť účast už předem potvrdil brankář Tomáš Vokoun a hvězdný forvard Jaromír Jágr, slibu se Hadamczik dočkal i od útočníka Patrika Eliáše. K dispozici by měl být i nejproduktivnější Čech letošního ročníku Martin Havlát, jehož zranění prý není tak vážné.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Trenér hokejistů Alois Hadamczik

Článek

V úterý české fanoušky vystrašila zpráva, že čeští hráči Minnesoty Martin Havlát s Markem Židlickým se potýkají se zdravotními problémy, kvůli kterým vynechali i nedělní zápas Divočáků. Prvně jmenovaného prý opět trápí již dříve operované rameno, druhého pak problémy s kolenem. S Židlickým se kouči nároďáku Aloisi Hadamczikovi sice ještě do úterního večera spojitnepodařilo, ohledně Havláta však fanoušky potěšil. „S Havlátem jsem mluvil, bude v pořádku. Má lehčí zranění, ale věří tomu, že bude hrát,“ tlumočil slova nejproduktivnějšího Čechav letošní sezóně NHL.

Když se Hadamczik na začátku března vrátil z inspekční cesty ze zámoří, potěšil jej fakt, že od všech hráčů, kteří připadají v úvahu pro MS na Slovensku, slyšel kladná stanoviska. „Opravdu jsem dostal příslib od všech hráčů,“ neskrýval Hadamczik spokojenost. Dotyčný samozřejmě musí být zdravý a pakliže má s klubem podepsanou smlouvu i na další sezónu, bude muset úspěšně projít lékařskou prohlídkou.

Účast přislíbili i M. Michálek, Martínek a Polák

Dalším útočným esem, které by na Slovensku nemělo v kádru českého reprezentace chybět je útočník Ottawy Milan Michálek, který už s předstihem dostal od klubu souhlas ke startu na šampionátu. „Milan Michálek se okamžitě po skončení základní části připojí k reprezentaci,“ potvrdil Hadamczik, který s velkou pravděpodobností do útoku povolá i další hráče ze zámoří. Klubová sezóna po základní části skončí mimo jiné Jakubu Voráčkovi z Columbusu, Radku Dvořákovi z Atlanty, floridskému duu Rostislav Olesz, Michal Řepík nebo Vladimíru Sobotkovi ze St. Louis.

Alois Hadamczik vede trénink české hokejové reprezentace.foto: Právo/Jan Handrejch

Rovněž obranné řady zřejmě vyztuží několik zámořských opor. Hadamczik už je domluvený s Radkem Martínkem z NY Islanders a Romanem Polákem ze St. Louis. „Filip Kuba je po operaci ploténky a podle aktuálního stavu se rozhodne až v samém závěru základní části. S Honzou Hejdou ještě budu mluvit, nedávno ještě nebylo jasné, jestli se Columbus nedostane do play-off,“ prohlásil trenér na adresu dalších zadáků. S největší pravděpodobností naopak reprezentaci neposílí Ladislav Šmíd z Edmontonu, který kvůli poraněným obratlům podstoupil operaci páteře. „ Některé zápasy odehraje bez problémů, v jiných jej ale bolí hlava a brní mu ruce. Bude hodně záležet na tom, co mu doktor dovolí a co ne. Ale ten zdravotní stav není moc dobrý,“ řekl Hadamczik.

V Brně s kompletním kádrem, včetně Jágra

Příštítýden se k reprezentaci připojí i obránce Jaroslavle Karel Rachůnek, nad jeho spoluhráči z ruského celku Michalem Barinkou s Josefem Vašíčkem prozatím visí otazník. „Vašíček má bolesti zad, Barinka ještě minimálně týden nemůže na led, jezdí pouze na kole a trénuje v posilovně. Uvidíme později,“ konstatoval Hadmaczik, který čeká i na finalisty ruské KHL a české extraligy. Z ní pozorně sleduje třineckého Martina Růžičku, který je ve famózní formě, a jeho spoluhráče Lukáše Krajíčka s Martinem Adamským. Z vítkovické strany zase přichází v úvahu Petr Vrána. Dorazí i Tomáš Rolinek, jehož Magnitogorsk v úterý vypadl v semifinále KHL s Ufou.

Všechny hráče ze zámoří by měl mít Alois Hadamczik pohromadě 18. dubna, o tři dny později pak v Brně začíná závěrečný podnik Euro Hockey Tour. Tam už by se měli představit všichni adepti na nominaci pro šampionát. Včetně Jaromíra Jágra, který zatím po vypadnutí Omsku v KHL individuálně trénuje na Sibiři. Kolik se nakonec v nominaci objeví jmen z NHL oproti těm z KHL a domácí soutěže? Takto Hadamczik vůbec neuvažuje. „Poměr vůbec neřeším. Pojede ten, kdo bude k dispozici a bude mít nejlepší výkonnost,“ říká rezolutně.

Šampionát na Slovensku startuje 29. dubna. S jakým kádrem tedy Češi nakonec vyrazí za obhajobou titulu?

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko