Hlavní obsah

Hokejová reprezentace vyhrála v Bělorusku gólem těsně před koncem

Poprvé v historii v pátek prohráli čeští hokejisté s Běloruskem, když v Minsku neuspěli v závěrečných samostatných nájezdech. O den později svěřenci trenéra Aloise Hadamczika ve vzdáleném Bobrujsku využili šanci na reparát. Další přípravné utkání v rámci série Euro Hockey Challenge vyhráli 3:2 zásluhou gólu Romana Červenky minutu před závěrečnou sirénou.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Alois Hadamczik s hráči na tréninku české hokejové reprezentace

Článek

Zápas měl od úvodních minut vyšší tempo než páteční duel v Minsku a oba gólmani byli brzy v permanenci. Domácí Šabanov musel řešit Sičákovo tečované nahození. Na druhé straně Kovář, jenž podle původního plánu kouče Hadamczika nastoupil místo Štěpánka, spolehlivě pokryl Meleškův pokus.

Na začátku 6. minuty musel jako první v utkání na trestnou lavici Škoula a Bělorusové přesilovku již po 36 sekundách využili. Meleško clonil v těsné blízkosti před Kovářem, čehož využil Stasenko a jeho nahození skončilo v horní polovině branky za bezmocným českým gólmanem.

V 9. minutě měl vyrovnání na holi Gulaš, jeho pokus z úhlu ale domácí na poslední chvíli zblokovali a puk letěl vysoko nad. Krátce poté se vyznamenal Šabanov, když stihl zareagovat na odraz puku od najíždějícího, ale těsně bráněného Kvapila, jehož zpoza branky hledal Červenka.

Ve 14. minutě si první početní výhodu zahráli po prohřešku Kovyršina i Češi a jako kdyby se nechali inspirovat domácími. Dobré postavení clonícího Kvapila na brankovišti před Šabanovem postřehl Škoula a lehkým nahozením vyrovnal na 1:1.

Do druhé třetiny vlétli Bělorusové neúspěšně sehraným přečíslením tří na jednoho. Odpověď obstaral ostrou bombou v přesilovce Nakládal, jenže Šabanov zmenšil povyjetím z klece střelecký úhel a odvrátil pohromu. Poté se před Kováře proháčkoval agilní Kitarov, ani on skóre nepohnul.

Na začátku 33. minuty k tomu měli Bělorusové další obrovskou příležitost, když hráli 67 sekund početní výhodu pět na tři, již po půlminutě ji ale pokazil vyloučený Kitarov. Kovář musel v oslabení řešit jen střely z dálky, při následné hře čtyři na čtyři se ovšem vyznamenal proti Kulakovovi, jenž si šikovnými kousky vytvořil dobrou pozici.

Český výběr poté, co úspěšně přežil čtyři menší tresty na své straně v průběhu druhého dějství, mohl nakonec odcházet podruhé do šaten s vedením. Ve 38. Vampola bekhendovou přihrávkou ideálně našel Svobodu, jenž pálil do odkryté klece, ale Šabanov stačil rychle zareagovat pravým betonem a vysloužil si bouřlivý potlesk slušně zaplněných tribun.

Ve třetí třetině se brzy vylučovalo krátce po sobě na obou stranách. Jako první se do hry vrátil Stas, ihned se zapojil do útoku, skvěle našel Kitarova a ten nedal Kovářovi šanci. Již o 38 sekund později bylo vyrovnáno. Mojžíšovu ránu tečoval patrně hlavou Průcha a po ověření gólu u videorozhodčího mohl slavit.

Větší aktivita byla poté na běloruských holích a Kovář musel předvést několik výtečných zákroků. Stav 2:2 ovšem uhájil až do vyloučení Antonova v 58. minutě, které se ukázalo jako klíčové pro celý zápas. V polovině 59. minuty na sebe vzal zakončení Červenka a rychlou střelou švihem rozhodl. Gól musel opět potvrdit videorozhodčí. Domácí power play již přišla vniveč.

Příprava hokejové reprezentace
Bělorusko - Česko 2:3on-line
Branky a nahrávky: 6. Stasenko (Stepanov, Kosťučenok), 44. Kitarov (Stas) - 15. Škoula (Červenka), 45. Průcha (Mojžíš), 59. Červenka. Rozhodčí: Sidorenko, Nalivajko - Děďulja, Goljak (všichni Běl.). Vyloučení: 5:9. Využití: 2:2.
Bělorusko: Šabanov - Kosťučenok, Korobov, Rjadinskij, Stasenko, Goroško, Antonov, Graborenko - Děmagin, Stas, Meleško - Ugarov, Kitarov, Stepanov - Pavlovič, Kovyršin, Michalev - Kulakov, Drozd, Jefimenko. Trenér: Eduard Zankovec.
Česká republika: Kovář - Ptáček, Sičák, Roth, Škoula, Nakládal, Mojžíš, Štich, Čáslava - Pospíšil, Koukal, Průcha - Kvapil, Červenka, Vondrka - Gulaš, T. Svoboda, R. Dlouhý - I. Rachůnek, Vampola, Vantuch. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Reklama