Hlavní obsah

Hrdina zlatého MS Karel Rachůnek se připojil k reprezentaci. Ale stále léčí virózu

PRAHA

Odpočatý, ale s doznívající virózou se dnes připojil k českému národnímu týmu v přípravě před mistrovstvím světa na Slovensku hokejový obránce Karel Rachůnek. Autor klíčové branky v semifinále loňského zlatého šampionátu proti Švédsku musel strávit deset dnů staré vyřazení Jaroslavle v semifinále Kontinentální ligy a už se těší na turnaj do Bratislavy.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Karel Rachůnek (vpravo) se raduje s brankářem Tomášem Vokounem z postupu do finále mistrovství světa.

Článek

"Prošel jsem si virózou, asi jsem něco chytnul na letišti. Přiletěl jsem v úterý a byl jsem nějaký domlácený. Dal jsem si čtyři dny volno a pak se dal trošku do tréninku. Dohodneme se s doktorem, jak to uděláme," řekl novinářům Rachůnek na dnešním srazu v pražské Tesla Aréně.

Cítí se dobře a po dobrání antibiotik se chce už ve středu zapojit naplno do tréninku. Podle trenéra Aloise Hadamczika by měl stejně jako další semifinalista KHL Tomáš Rolinek z Magnitogorsku ještě v pátek a v sobotu v zápasech proti Švýcarsku v Litvínově odpočívat a hrát až příští týden na Českých hrách v Brně. "Měli jsme být na srazu, abychom byli s klukama pohromadě a pan Hadamczik říkal, že se pak rozhodne, kdo by měl hrát a kdo ne. Úplně rozhodnuté to není," podotkl Rachůnek.

Na MS se těší

Na mistrovství světa si zahrál jednatřicetiletý bývalý obránce Ottawy, New Yorku Rangers a New Jersey poprvé před dvěma roky ve Švýcarsku, loni se výrazně podílel na zlatu v Německu. "Už se těším. Spousta těch kluků je zase tady a myslím si, že to bude dobré a bude sranda," uvedl Rachůnek. Loňská parta bojovníků z Mannheimu a Kolína nad Rýnem v něm zanechala krásné vzpomínky. Navíc během turnaje se mu narodila dcera. "Nic takového letos nebude," usmíval se.

Karel Rachůnek na srazu hokejové reprezentacefoto: Právo/Jan Handrejch

V kádru je i jeho o dva roky mladší bratr Ivan. Útočník Zlína objížděl v sezoně turnaje Euro Hockey Tour a nyní bojuje o šampionát. Opora Jaroslavle přiznává, že by bylo splnění snu, kdyby si společně zahráli na mistrovství světa. "Uvidíme, jak to dopadne. Bude záležet na trenérovi, jak to poskládá. Viděl jsem teď zápasy, které hrál za nároďák a myslím si, že výborně," prohlásil Rachůnek.

O mužstvu nechce spekulovat

Loni při řadě omluvenek posílila tým jen čtveřice hráčů z NHL, z toho navíc dva brankáři, a tým Vladimíra Růžičky ze závěrečné přípravy se ve finální podobě na turnaj téměř neměnil. Rachůnek přes letošní přísliby možných posil ze zámoří nechce zatím spekulovat, jak bude mužstvo vypadat.

"Nevíte, kdo přijede, kdo projde prohlídkami, zase to bude to samé. Záleží na doktorech a klucích. Bude se psát strašně moc věcí, kdo přijede a kdo nepřijede, jako to bylo minulý rok. Vždycky to tak bylo a bude to dál. Tady si to stejně jako minulý rok může všechno do turnaje sednout a být dobré. Udělá se dobrá parta," doplnil Rachůnek, který se na závěr sezony prezentoval v KHL skvělou střeleckou formou.

Vyřazení stále bolí

Po dvou kolech play off KHL měl na kontě z 12 zápasů osm branek, se 13 body za osm tref a pět asistencí z 18 utkání zůstává nejproduktivnějším obráncem vyřazovací části. Ale pocity z vydařených výkonů překrylo vyřazení Jaroslavle v semifinále s Mytišči. "Byli jsme zklamaní. Sezona byla výborná, my jsme si prošli nějaké krize a doufali jsme, že to bude za námi. Když na nás padl Atlant, tak jsme doufali, že by to mohlo dobře dopadnout. Bohužel hrál tak dobře, že jsme je neporazili," litoval.

Tým vedený koučem Milošem Říhou s českými útočníky Janem Markem, Janem Bulisem a Zbyňkem Irglem byl nad síly svěřenců Vladimíra Vůjtka, mezi kterými byli i útočník Josef Vašíček s bekem Michalem Barinkou, jenž byl na závěr play-off zraněný. "Asi nám Mytišči nesedělo. Výborně jim zachytal brankář a fakt hráli dobře. Nabrali výbornou formu na play off a byli potom rozjetí už po tom vyřazení Petrohradu," doplnil Rachůnek.

Před Atlantem prý varoval už před startem play-off. "Říkal jsem, že budou výborní. Už někdy před Vánocemi ten tým moc neprohrával, vyhrál daleko více zápasů než my. Hráli výborně. Jak přišel Miloš Říha, přivedl si svoje hráče a vyměnil skoro polovinu mančaftu. Tým potom měli výborně poskládaný," dodal Rachůnek. Na další titul s Jaroslavli po triumfu v roce 2003 v ruské lize si tak musel zajít chuť. "V klubu nebylo ani zklamání ani spokojenost, bylo to nějak mezi. Splnili jsme nějaký cíl, který před sezonou byl, ale stejně byly ambice nakonec vyšší," dodal Rachůnek.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko