Hlavní obsah

Hokejová reprezentace začala další blok přípravy na MS. Připojil se i Jánský

PRAHA

Hokejová reprezentace dnes v Praze zahájila další přípravný blok před blížícím se mistrovstvím světa, jehož součástí budou i dva zápasy proti Švýcarsku v Litvínově. Trenér Alois Hadamczik na srazu v Praze přivítal trojici nových hráčů - obránce Karla Rachůnka z Jaroslavle a útočníky Tomáše Rolinka z Magnitogorsku a litvínovského Petera Jánského.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alois Hadamczik začal s reprezentací další fázi přípravy na MS.

Článek

Zatímco dvojice krajánků z KHL byla dopředu avizovaná, Jánský se na srazu objevil trochu nečekaně. Pětadvacetiletý hráč se měl k reprezentaci připojit již 21. března. Kvůli nemoci na kemp do Kravař ale nedorazil. "Dohodli jsme se, že když se uzdraví a bude mít možnost týden sám trénovat, tak se k nám ještě připojí a dostane příležitost v zápasech v Litvínově hrát," řekl Hadamczik novinářům.

Jánský přiznal, že ho telefonát reprezentačního trenéra zaskočil. Se startem v národním týmu již nepočítal. "Byl jsem nemocný a myslel jsem, že už je to pryč. Jak se zdá, tak není," uvedl hráč, jenž minulý týden začal sám v Litvínově trénovat. "Uvidíme, jak to bude vypadat. Ještě mám co dohánět. Dva tři dny potrénuju a pak to bude snad ideální," dodal Jánský, který s virovým onemocněním marodil více než týden.

Rachůnek není fit

Stoprocentně zdravotně fit momentálně není Karel Rachůnek, který by ale stejně jako Rolinek neměl v Litvínově hrát. Trenéři Hadamczik a Josef Paleček plánují dvojici semifinalistů KHL dát ještě volno. "Po cestě domů jsem na letišti chytil nějakou virózu. Ve středu už bych ale chtěl jít normálně na led," řekl úřadující světový šampion, jehož jméno by v konečné nominaci na blížící se šampionát na Slovensku nemělo chybět.

Hadamczik má aktuálně v týmu 26 hráčů - dva brankáře, devět obránců a patnáct útočníků. Do dvojutkání proti Švýcarsku jich ale zasáhne jen 23, duely jsou totiž součástí seriálu Euro Hockey Challenge. "Je to škoda, že takové omezení existuje. Byl bych rád, kdybych mohl vyzkoušet více hráčů a zkušenější nechat v jednom zápase odpočívat. Nedá se s tím ale nic dělat," uvedl Hadamczik.

Vašíček nemůže ani trénovat

Zda bude v zápasech odpočívat vedle Rolinka a Rachůnka některý z hráčů, kteří mají velkou šanci prosadit se do závěrečného kádru, či zda před nimi někoho z výběru definitivně vyřadí, Hadamczik na začátku týdne nevěděl. "Uvidíme v příštích dnech," řekl reprezentační kouč, který již nemůže počítat s Josefem Vašíčkem z Jaroslavle. Urostlý centr má problémy se zády a momentálně není schopen hrát ani trénovat.

Situaci by mohl výrazně ovlivnit případný dnešní konec extraligového finále mezi Třincem a Vítkovicemi. Kdyby Oceláři vyhráli pátý zápas a získali titul, chtěl by Hadamczik zařadit zástupce obou týmů do kádru ještě v tomto týdnu. "Vím, že budou chtít slavit, ale pokud chtějí reprezentovat, tak se musí podřídit reprezentaci. Budeme je chtít co nejdříve," uvedl Hadamczik, jenž plánuje pozvat například třinecké Martina Růžičku, Lukáše Krajíčka nebo Petra Vránu z Vítkovic.

Vedení týmu sleduje i finále Kontinentální ligy, ve kterém hrají Ufa a Mytišči. O vítězi Gagarinova poháru může být jasno už ve středu. "Máme zájem o trojici Blaťák, Klepiš a Marek. Uvidíme, jak na tom budou Irgl a Bulis," řekl Hadamczik. Krajánci z Ruska by se ale k týmu připojili až příští týden.

Na dalším srazu, který se uskuteční příští pondělí v Brně, se již k mužstvu připojí i posily z NHL a hvězdný útočník Jaromír Jágr.

Aktuální složení týmu:
Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL),
Obránci: František Ptáček (České Budějovice), Jakub Nakládal (Pardubice), Vladimír Roth (Slavia Praha), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Tomáš Mojžíš (Dinamo Minsk/KHL), Martin Škoula (Omsk/KHL), Karel Rachůnek (Jaroslavl/KHL), Vladimír Sičák (Kärpät Oulu/Fin.),
Útočníci: Radek Dlouhý, Petr Hubáček, Marek Kvapil (všichni Kometa Brno), Michal Vondrka, Tomáš Pospíšil, Tomáš Svoboda (všichni Slavia Praha), Roman Červenka, Petr Vampola (oba Omsk/KHL), Milan Gulaš (České Budějovice), Ivan Rachůnek (Zlín), Petr Koukal (Pardubice), Peter Jánský (Litvínov), Jiří Novotný (Astana/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL).

Reklama