Hlavní obsah

Hokejová osmnáctka na úvod MS otočila duel se Švédskem a vyhrála 2:1

PRAHA/DRÁŽĎANY

Čeští hokejisté ve čtvrtek vstoupili úspěšně do mistrovství světa hráčů do 18 let v Drážďanech a porazili Švédsko 2:1. Svěřenci trenérů Jiřího Šolce a Martin Hostáka sice prohrávali od 11. minuty po trefě Filipa Forsberga, ale v závěrečné třetině zápas v přesilovkách otočili. Vyrovnal Tomáš Kvapil a v 52. minutě rozhodl Dmitrij Jaškin. Další zápas čeká český tým v pátek od 19:30 proti Kanadě.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Juniorští hokejisté České republiky

Článek

Švédové měli v úvodu tlak, ale gólman Machovský zasáhl při šancích Kelfboma i Blomstranda. Češi, kteří hráli bez zraněného kapitána Sedláka, přečkali oslabení při Hertlově trestu a pak otestovali gólmana Lundströma Rousek s Beranem. Po faulu Boyce Rotevalla pak hrál český tým v početní výhodě, ale Seveřané se ubránili a v 11. minutě se dostali do vedení. Před Machovského se dostal Forsberg a zamířil přesně k tyči.

O několik vteřin později měli Češi štěstí, že Nilsson trefil jen tyč. V 18. minutě nebezpečně tečoval před švédským gólmanem Hyka, na druhé straně v přečíslení zahrozili Nermark s Arvidssonem, jehož vychytal Machovský.

V úvodu druhého dějství se vyznamenal opět český gólman proti osamocenému Nermarkovi a pak i proti Forsbergovi a Björklundovi. Na druhé straně chyběla přesnost Jaškinovi. Tlak měli Švédové, ale hrozili i Češi. Od modré vypálil nebezpečně Hyka, Frk a Hyka ztroskotali na Lundströmovi.

Při přesilovce čtyř proti třem Šolcův výběr své šance nevyužil. Blomkvist po návratu z trestné lavice neproměnil sólo bekhendovým blafákem a Machovský vykryl i dorážku Boyce Rotevalla, který měl odkrytou branku.

V úvodu závěrečného dějství zlikvidoval velkou šanci Zibanejada Machovský a v 44. minutě při Vikstrandově vyloučení vyrovnal střelou od modré čáry Kvapil, jemuž nabil kapitán Hrbas. Pak se Machovský dvakrát vyznamenal proti Williamu Karlssonvi a při přesilovce českého týmu jej nepřekonal ani Nermark. Právě po jeho faulu v početní výhodě otočil přesnou střelou k pravé tyči skóre Jaškin.

Švédové byli i ve zbytku zápasu nešťastní z českého brankáře, který si připsal celkem 44 úspěšných zásahů. V závěru Češi odolali i při Jaškinově vyloučení a soupeřově power play.

Hokejové MS hráčů do 18 let v Německu
Česká republika - Švédsko 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)on-line
Branky a nahrávky: 44. Kvapil (Hrbas, Frk), 52. Jaškin (Beránek) - 11. F. Forsberg (Björklund). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Warschaw - Wahl (oba USA), Müller (Švýc.). Vyloučení: 7:11, navíc T. Hertl (ČR) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 1548.
Sestava ČR: Machovský - Kvapil, Hrbas, D. Musil, Šidlík, Jeník, Růžička, T. Pavelka - Frk, Faksa, Hyka - Hampl, Jaškin, T. Hertl - Matai, Rousek, Švihálek - Moravec, Beran, Beránek. Trenéři: Jiří Šolc a Martin Hosták.

Reklama