Hlavní obsah

Česká osmnáctka zdolala na MS Norsko díky trefě Jaškina v závěru

DRÁŽĎANY

Čeští hokejisté zdolali na mistrovství světa hráčů do 18 let Norsko 3:2, když rozhodl trefou v přesilovce v 59. minutě Dmitrij Jaškin. Svěřenci trenérů Jiřího Šolce a Martina Hostáka s outsiderem skupiny B dvakrát prohrávali, ale důležité body pro boj o čtvrtfinále neztratili. O postup do play off budou hrát Češi v úterý proti Finsku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Útočník Dmitrij Jaškin (vpravo) v dresu Slavie

Článek

Češi byli v úvodu aktivní, ale z vedení se radovali ve třetí minutě Norové. Medby našel zpoza branky volného Heiera, který nedal střelou k tyči brankáři Machovskému šanci. Pak otestoval gólmana Steffena Söberga Frk, z brejku na druhé straně minul Hoff. Při Heierově vyloučení se neprosadil v dobré střelecké pozici Hrbas, následně se Češi ubránili při Hamplově trestu.

K vyrovnání nevedla ani Hamplova teč Šidlíkovy střely, v další přesilovce po Notengově faulu zkoušel štěstí od modré čáry Musil. Na norského gólmana nevyzrál ani po samostatné akci Matai. V závěru úvodní části odolali Šolcovi svěřenci tlaku Norů a hned po pauze udeřili.

Vyrovnání se dočkal český tým po 18 vteřinách druhého dějství, když po Hykově sólu přes celé hřiště skóroval do odkryté branky Frk. Při Salstenově vyloučení byl blízko obratu skóre Beran. Ve 28. minutě při přečíslení dvou na jednoho po Jaškinově přihrávce zamířil Frk jen do Söberga. Při dalším Salstenově trestu jej nepřekonali ani Švihálek a Kvapil.

Češi však nápor nezužitkovali a v 34. minutě po chybě Tomáše Pavelky unikl do sóla Karterud, který se trefil mezi betony Machovského a vrátil Norsku vedení. Vzápětí byl Šolcův tým rád, že ustál Kvapilovo vyloučení. V 39. minutě bylo opět vyrovnáno, když po Švihálkově přihrávce zakončoval u tyče Rousek. Za pár vteřin měli Češi štěstí, když Heier trefil tyč.

Další možnost Norska měl na začátku závěrečné třetiny Aslaksen, Češi pak odolali při trestech Šidlíka a Tomáše Pavelky. Norové se také ubránili v oslabení a v 54. minutě zasáhl při Hamplově šanci Söberg. Norové měli další možnost hrát přesilovku po Jeníkově faulu. Pak měl šanci Jaškin a na druhé straně také Karterud. Po špatném střídání Norů ale v přesilovce rozhodl v čase 58:12 Jaškin, který po náporu dorážel do odkryté branky.

Mistrovství světa hokejistů do osmnácti let v Drážďanech - skupina B:
Česká republika - Norsko 3:2 (0:1, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 21. Frk (Hyka), 39. Rousek (Švihálek), 59. Jaškin (Hrbas) - 3. Heier (Medby), 34. Karterud (Noteng). Rozhodčí: Stricker (Švýc.), Kubuš - Horínek (oba SR), Birin (Rus.). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. Diváci: 878.
Sestava ČR: Machovský - Kvapil, Hrbas, Šidlík, Musil, Jeník, Růžička, T. Pavelka - Frk, Hyka, Faksa - Matai, Švihálek, Rousek - Sedlák, Hampl, Jaškin - Moravec, Beránek, Beran - Hertl. Trenéři: Jiří Šolc a Martin Hosták.
Tabulka:
1. Kanada2200010:46
2. Česko320015:86
3. Švédsko2100111:43
4. Finsko210019:73
5. Norsko300034:200

Reklama

Související témata: