Hlavní obsah

Hokejový trenér osmnáctky Šolc nechápal nesmyslnou slovenskou power play

Česká hokejová osmnáctka si zajistila definitivně záchranu v elitní kategorii mistrovství světa ve čtvrtek večer díky brance Lukáše Sedláka v power play na 4:3. Trenér vítězů Jiří Šolc nechápal, proč slovenský kouč Jozef Frühauf k takovému tahu sáhl. Případné vítězství v nastavení totiž Slovensku dávalo ještě naději na záchranu.

Foto: Doug Benz, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Trochu jsme v závěru nepochopili tah slovenského trenéra, který chtěl za každou cenu vyhrát. Přitom by i výhra v prodloužení mohla Slováky poslat dál a žhavit naději," kroutil Šolc hlavou nad jednáním slovenského kolegy. "Potřebovali jsme vyhrát v řádné hrací době, a proto jsme odvolali gólmana," řekl Frühauf.

Ve slovenských médiích Frühauf vysvětloval svůj tah tím, že by stejně nebyla jeho týmu dvoubodová ztráta a lepší bilance ze vzájemného zápasu před duelem s jistě sestupujícím Norskem nic platná. Proto 63 vteřin před koncem odvolal brankáře Patrika Rybára, ale dvě sekundy před koncem se trefil do prázdné branky Sedlák.

"Zvolil jsem riziko s odvoláním gólmana, protože šance, že by nám v sobotu Švýcaři, kteří už měli jistotu záchrany, pomohli svým vítězstvím nad Čechy, byly v podstatě nereálná. Naopak naše vítězství v řádné hrací době nám dávalo vysokou šanci při vítězství nad Norskem zůstat v elitní kategorii," prohlásil Frühauf.

Do zápasu lépe vstoupil český tým, ale pak měli navrch Slováci. "Začali jsme utkání dobře, dali jsme první gól. Bohužel jsme pak přenechali iniciativu soupeři, přetahovali jsme střídání, byli jsme nedisciplinovaní a dělali zbytečné chyby," kritizoval své svěřence Šolc.

Jeho tým šel sice ve druhé minutě do vedení díky brance Tomáše Hertla, jenže pak Slovensko skóre otočilo. "Začátek byl dobrý, ale pak jsme se nechali ukolébat a dvě třetiny jsme byli horší," řekl útočník Jakub Matai, který srovnal v polovině třetí třetiny na 3:3. "V závěru jsme začali více bojovat a Slováci ke konci možná už trochu nemohli, protože hráli na tři lajny."

Po gólu přišlo uspokojení 

Češi museli v derby se Slováky celkem dvakrát dotahovat stav zápasu. Jenže po gólu přišlo uspokojení. "Hráli jsme moc na sebe a každý chtěl dát gól. To bylo určitě špatně. Slováci hráli víc týmově, bojovali a chtěli asi víc," dodal odchovanec litvínovského hokeje.

Svěřenci trenéra Šolce potřebovali k záchraně vyhrát, aby si mohli dovolit poslední utkání se Švýcarskem, které je čeká v sobotu, odehrát v klidu. V opačném případě by se jim boj o záchranu výrazně zkomplikoval. Od vyrovnávací trefy Mataie v 51. minutě jako by hrál jiný mančaft a Slováci se pak odhodlali k zoufalému tahu.

"Byli tam hráči, kteří to tahali a vzali to na sebe. Pak si uvědomili, že toto už opravdu není sranda, protože zůstat někde dole a příští rok v uvozovkách vybojovat dalšímu ročníku 1994 skupinu B mistrovství světa, by byla obrovská ostuda," dodal Šolc.

Reklama