Hlavní obsah

Mistr z Třince přepnul hlavu k reprezentaci. Je to skok, ale nebylo to těžké, říká Růžička

BRNO

Mistrovský Třinec je minulostí. Martin Růžička, suverén kanadského bodování extraligy, nyní bojuje za jiný dres. Současností je národní tým a příprava na mistrovství světa, které začíná za týden na Slovensku. Probojuje se tento forvard do konečné nominace? „To se musíte zeptat trenérů, já se snažím odvádět kvalitní výkony na ledě,“ nechce spekulovat pětadvacetiletý útočník, který v play-off v 18 zápasech nasbíral 33 bodů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Třinečtí mistři Lukáš Krajíček (vlevo) a Martin Růžička se hlásí na reprezentačním srazu v Brně.

Článek

V prvním utkání proti Finsku na Českých hokejových hrách hrál Růžička v útoku s Petrem Hubáčkem a Jiřím Novotným. V Třinci měl za parťáky Radka Bonka a Václava Varaďu. „Hubas s Jiřinou jsou kvalitní hráči. Těžko se dají hodnotit s Bonkym a Vencou,“ usmívá se Růžička. "Porovnávat je hodně těžké."

„Pět dní jsem nebyl na ledě, ale měl jsem dost času se přeorientovat. Hlavu jsem už přepnul, těžký to nebylo,“ přiznává mistr světa z loňského šampionátu v Německu. Před rokem bojoval o nominaci, letos se mu podobné chvíle vrací. Nevýhodou pro něj může být počet spoluhráčů z NHL, výhodou jeho představení ve vyřazovacích bojích extraligy.

Trenér Hadamczik o Růžičkovi
"Nebudeme přizpůsobovat pozici Růžičkovi, on si musí pozici vydobýt. Klobouk dolů před jeho výkony a góly v extralize, včera měl také gólovou příležitost, nabízel se. Jsem připravený na variantu, že už nikdo nepřijede a poskládáme tým z hráčů, které tu máme ."

„Budu muset využít každou šanci, kterou budu mít. Včera možná trošku chybělo štěstíčko. Pocit z prvního zápasu mám ale výborný, hráli jsme, myslím, výborně, diváci byli skvělí,“ komentuje Růžička čtvrteční klání s Finskem. Sebe ale hodnotit nechce. Jisté je, že si musí zvyknout na rychlejší, kvalitnější a silnější soupeře. Tím pádem i na méně prostoru a času na zakončení.

„Člověk se musí přizpůsobit, jsou tu hodně kvalitní hráči, jsem rád za každou šanci, kterou dostanu. Z extraligy to je skok, ale dá se na to zvyknout. Všechno je o stupínek rychlejší, musíte rychleji přemýšlet,“ přiznává forvard mistrovského Třince, který zažil loňský úspěch, oslavy, euforii a zlatou jízdu po nečekaném zisku titulu světových šampiónů. „Na tohle už myšlenky moc nejsou. Jsou tu hráči, kteří to zažili, ale než zlatý duch, je důležitý týmový duch. A ten tu je,“ upozorňuje Růžička.

V poslední extraligové sezóně třinecký útočník odehrál 69 utkání, ve kterých si připsal 83 bodů. Únava? „Sil mám hodně, energie se mi vlila do žil, je tu nová výzva,“ je odhodlaný Růžička se poprat o místo na mistrovství světa.

Reklama

Související témata: