Hlavní obsah

Vopat se dočkal až v sedmadvaceti

PRAHA

Hodně dlouho čekal na pozvánku do národního týmu sedmadvacetiletý hokejový útočník Roman Vopat, jenž prožil čtyři roky v NHL, pak měl krátkou zastávku v německém Essenu a nyní působí už čtvrtou sezónu ve finské lize. Po angažmá v Lahti a Ilves Tampere už 20 měsíců obléká dres IFK Helsinky.

Foto: www.hifk.fi

Roman Vopat

Článek

"Určitě jsem nominací překvapený. S úvodem sezóny nemohu být úplně spokojen, stále čekám na gól, ale trenér mě viděl v zápasech, které mi zrovna docela vyšly a jsem rád, že mi dává šanci. Moc se na ni těším," tvrdí Vopat na internetových stránkách hokej.cz.

Bratrovi záviděl cestu na hry do Lillehammeru

"Hraje jednoduše, ale přitom důrazně, dobře forčekuje a nedá se odstavit od puku," chválí debutanta reprezentační kouč Slavomír Lener, který už loni zvažoval pozvání litvínovského odchovance, jenže ten musel na operaci s kotníkem. Roman Vopat pro hokej.cz přiznává, že záviděl o tři roky staršímu bratru Honzovi, když sourozenec jel na olympiádu do Lillehammeru v roce 1994 či o rok později na mistrovství světa do Stockholmu. "Jsem rád, že si to mohu v reprezentaci taky zkusit, beru to jako poctu."

Z nynějších reprezentačních spoluhráčů R. Vopat dobře zná Divíška ze společného působení ve Philadelphii a hlavně Skořepu, jehož potkal nejen v Litvínově, ale i před devíti lety na ME osmnáctiletých v Jyväskylä, kde dokonce hráli spolu v útoku a centra jim dělala dnešní hvězda Anaheimu Sýkora. Čeští junioři tam tehdy získali bronz.

V létě roku 1994 pak Vopata draftovalo St. Louis a odešel za oceán. Celkově v NHL odehrál 133 zápasů a oblékl i dresy Los Angeles, Chicaga a Philadelphie. Nyní v IFK Helsinky jej vede od nové sezóny bývalý reprezentační kouč Aravirta, i díky tomu je možná tým na druhé příčce ligové tabulky, jen těsně za Oulu a hlavně před městským rivalem Jokeritem. "Trenér má u hráčů respekt, zavedl jiný systém hry a hlavně pořádek v kabině," přibližuje Vopat.

Přednostmi zejména tvrdost a neústupnost

Lener při oznámení nominace přiznal, že s Aravirtou konzultoval hru českých krajánků ve Finsku. "Jestli mě třeba doporučil, to opravdu nevím," sděluje na internetových stránkách hokej.cz Vopat, jenž doma už nebyl delší čas. "Manželka je Kanaďanka. K návštěvě Čech by potřebovala víza, navíc máme psa. Takže pro mne je snazší hrát za národní tým ve Finsku, než kdybych chtěl s rodinou přijet na turnaj u nás," vysvětluje jeden ze čtyř reprezentačních debutantů pro turnaj Karjala.

K Vopatovým přednostem patří spíš neústupnost a tvrdost než vytříbená technika, podle Lenera však patří k velmi populárním postavám finské ligy. "S trenérem jsme mluvili o tom, že bych důraz u mantinelu i před brankou měl uplatnit i v národním týmu. Snad si uvědomuje, k čemu mě může použít, co jsem schopen dělat a doufám, že mě nebude chtít předělat," vzkazuje Vopat.

Reklama