Hlavní obsah

Místo Trvaje jede na Karjalu Málek

PRAHA

Česká hokejová reprezentace ve středu letí do Skandinávie na turnaj Karjala, ale ještě předtím došlo ke změně. Poraněná třísla znemožnila start vítkovickému gólmanovi Jiřímu Trvajovi a zastoupí jej slávista Roman Málek. Branku národního týmu tak bude hájit stejná dvojice jako na ČP cupu, už v pondělí totiž nemocného Fraňka vystřídal v nominaci pardubický Svoboda.

Článek

"Tříslo na pravé noze už mě trápí delší dobu, ale dařilo se mi to fixovat, jenže nyní se mi to na ledě výrazně zhoršilo," smutnil Trvaj.  "Odletět s námi skutečně nemůže, zranění ho limituje v pohybu," potvrdil lékař mužstva Zdeněk Ziegelbauer.

Chyběl jen Vykoukal

Vedle brankářů zůstalo v kádru už jen osm hráčů z minulého turnaje. Výrazně pozměněný národní tým měl včera sraz v pražském hotelu Expo, kde vedle Málka, jenž se v té chvíli chystal se synkem do kina, aniž tušil, že bude mít reprezentační povinnosti, chyběl jen nejstarší hráč celku. Dvaatřicetiletý obránce Vykoukal z Turku, jemuž zřejmě připadne i role kapitána, se k výpravě připojí až ve středu na stockholmském letišti.

Tam se hráči po ranním rozbruslení vydají dnes po obědě, neboť druhý díl Euro Hockey Tour jim začíná čtvrtečním utkáním v Nyköpingu se Švédy, až pak se přesunou do Helsinek, kde o víkendu hrají s Finy a Rusy. K tréninku pak museli reprezentanti odjet autobusem do Letňan, neboť s hotelem sousedící T-Mobile Aréna včera patřila britskému popovému zpěváku Robbie Williamsovi.

Chytat budou oba brankáři

Na ledovou plochu vyjelo mužstvo v tomto složení: Trvaj, Svoboda - Kadlec, Hejda, Benýšek, Duben, Marušák, M. Čech, Snopek - Duda, J. Hlinka, Sup - Balaštík, Skořepa, Pavelek - P. Sýkora, Divíšek, Mil. Procházka - Kolář, Koukal, Průcha - R. Vopat. "Přáli jsme si, aby nám všichni kluci vydrželi zdraví, jenže to nevyšlo," krčil Lener rameny při pohledu na bolestí zkroušeného Trvaje.

Příprava byla zaměřena na součinnost všech formací. "Snažili jsme se secvičit všechno, od přesilovek až po oslabení. Projeli jsme i založení útoku či napadání v útočném pásmu," říká Lener. Jen představu o využití gólmanů na turnaj nechtěl prozrazovat předem: "Zachytají si určitě oba, ale o konkrétním nasazení rozhodneme až v den zápasu. Osm obránců  beru jako pojistku, chystám se točit sedm beků před čtyřmi útoky. Máme třináct útočníků, takže nějaké změny postupně budou, ale rádi bychom zachovali klubovou souhru dvojic či trojic."

Čtyři nováčci

V Lenerově výběru figurují čtyři nováčci, nejstarším z nich je obránce Pardubic Miroslav Duben, který v sobotu oslaví 29. narozeniny. "Těším se a mým přáním je nezklamat důvěru trenérů a jako bek mám jasné přání, nebýt u inkasovaných gólů." Ve stejném duchu mluvil i další novic zadních řad, znojemský Jan Snopek: "Bude to hodně ostrý test formy."

Těší se na premiéru

Také z IFK Helsinky povolaný Roman Vopat chce trenéry přesvědčit, že mu dali šanci správně: "Jsem rád, že dostanu příležitost. Slíbit mohu jen svou typickou hru do těla." Urostlý centr Pardubic Tomáš Divíšek už byl náhradníkem pro ČP cup, ale reprezentační debut jej teprve čeká. "Těším se na mezinárodní konfrontaci, a když nastoupím v jedné řadě s Petrem Sýkorou jako v klubu, může to být snazší. Nelpím ale na tom, kam mne trenér dá."

Největší zastoupení v národním týmu mají právě Pardubice, reprezentační soupiska čítá sedm hráčů lídra extraligy. "Je to příjemné potvrzení pozice mužstva v tabulce a pro mne osobně je určitě lepší než dvoufázově trénovat v klubu, zajet si s národním mančaftem do Skandinávie," vtipkoval brankář Adam Svoboda.

Čech se po Karjale stěhuje do Ruska

Pilíř zadních řad IFK Helsinky Ladislav Benýšek se jen smál připomínce, že v neděli přiletěl z Finska, aby tam za pár dnů zase cestoval zpátky. "Pozvánka se neodmítá, navíc se buduje mužstvo pro MS v Praze a bylo by lákavé být u toho," přiznává. "Ani únavu necítím, když hrajeme dobře, i když současná první příčka v lize trochu přesahuje naše možnosti," vyprávěl obránce a odmítal, že by Vopatovi dával nějaké reprezentační rady. "Bavili jsme se o atmosféře v národním týmu, ale jinak se Roman určitě o sebe postará sám."

To obránce Martin Čech se nyní stěhuje z Finska natrvalo, z Lahti odchází do ruského Magnitogrosku, kam nastoupí ihned po Karjale. "Přivezli jsme s přítelkyní všechny věci včetně psů, celkově toho bylo přes dvě stě šedesát kilo. Ani jsme netušili, kolik jsme toho ve Finsku za ty dva roky shromáždili," kroutil pro ČTK překvapeně hlavou obránce, za něhož ruský tým s Markem Sýkorou na střídačce zaplatí odstupné 50 tisíc dolarů.

Tři světoví šampióni

"Měl jsem si sice tento týden vyřizovat víza, ale reprezentace se neodmítá," potvrdil Čech svoji připravenost. Vedle krajánků z finské či ruské ligy dorazil i Jaroslav Hlinka, útočník švýcarského Klotenu, který s Vykoukalem a Benýškem tvoří trio hráčů, které už získalo zlato na MS: "Necítím se jako stabilní pilíř sestavy. Po menší krizi mužstva v průběhu se to teď snad všechno v dobré obrací. Cítím se i odpočatý, když se půlroční dcerka v noci vzbudí, tak se o ni převážně stará manželka."

Reklama