Hlavní obsah

Duda tvrdí, že se ukáznil

PRAHA

Na Karjalu letí s touhou všem ukázat, že se během tří měsíců v ruské Kazani zklidnil a že umí hrát disciplinovaně. Odstranit nálepku hokejového rebela však nebude pro Radka Dudu snadné.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Radek Duda na srazu české reprezentace

Článek

"Asi nikdy nebudu úplný beránek, chtěl bych ale lidem i trenérovi ukázat, že jsem v tomto ohledu udělal pokroky," slibuje, že dokáže zkrotit svůj temperament, když mu kouč Lener dává novou příležitost. "Chyby z minulosti už nechci opakovat, na hlouposti už jsem přece jen starý," říká 24letý Duda, který byl pozván poprvé od mistrovství světa, kde si neodpustil zbytečné výstřelky na ledě..

Pomohl mu Vůjtek

"Pozvánka mě hodně překvapila, ale hrát za národní tým je pro mne čest, takže bych jel kdykoli a třeba do horoucích pekel," přiznal. K Dudově herní kázni výrazně přispěl český trenér Kazaně Vladimír Vůjtek. "Naznačil mi jasně, že pokud se mé chování v zápasech nezlepší, přijdou pokuty a nebudu hrát. A to by byl pro mne největší trest," líčí Duda a s poklepáním na zuby se chlubí, že dosud nic neplatil.

Za dvacet kol nastřádal jen osmnáct trestných minut. "To snad není zlé," říká Duda a prozrazuje, že postih za disciplinární prohřešky se přitom v Kazani pohybuje v rozmezí od sta do tří tisíc dolarů. "Trenér Vůjtek o mně zřejmě mluvil i s Lenerem, a pak mi taktně naznačil možnost, že bych mohl jet na Karjalu. Tam chci odvést perfektně svou práci na ledě a nenechat se ničím rozptýlit."

Na místo činu se vracet nebojí

O víkendu se s reprezentací vrátí do helsinské Hartwall Areny, kde zažil atmosféru MS, ale i některé maléry. "Až tam vyjedu na led, vzpomínky se určitě vrátí a nebude to psychicky snadné, protože musím říci, že se mi hlavou občas promítá, jak po mém zákroku leží Pálffy na ledě anebo jak si vyřizují účty s tím Kanaďanem. Zkrátka jsem udělal věci, které se nemusely stát, ale teď chci předvést, jak jsem se změnil."

.:ANKETA:
Věříte, že se Duda v Rusku ukáznil? Hlasujte na konci článku

Ruská superliga je podle něj hodně defenzívně zaměřená a pro útočníka není snadné se prosadit. "Navíc Kazaň byla označována za největšího favorita ligy a všichni si na nás dávali dost velký pozor. S centrem Koroljovem, jemuž říkám Karle a učím ho česky, si docela rozumíme, gólově by se ale naše řada měla prosadit víc."

Ruská liga není tak zákeřná

Když Duda srovnává s působením v Plzni či Slavii, tak oceňuje rychlost hokeje v superlize i fakt, že tam není k vidění tolik zákeřných faulů. "Rusové jsou vynikající technici, hodně šikovní s holí, ale neuchylují se k nečistým zákrokům. U nás jsem zase měl hodně volnosti, tady je nutné, abych víc bránil, i když všechny útoky hrají se staženým centrem."

Ve starobylém městě se Dudovi líbí. "Zvyknul jsem si tam hodně rychle, občas zajdu i do restaurace, když mi to kolotoč cestování dovolí. Docela často jsem i připojen k internetu, přehrávám DVD nebo si jen tak čtu. Taky jsem se sám naučil prát si prádlo," řehtá se.

Reklama