Hlavní obsah

Švédům bude v brance čelit Svoboda

Martin Kézr, Právo

Adam Svoboda, kterému se proti Švédům tradičně daří, půjde do branky v úvodním zápase českého mužstva turnaje Karjala, který hokejisté sehrají ve čtvrtek večer na ledě soupeře v Nyköpingu. "Věřím, že útočníci soupeře mají ze Svobody respekt, gólmanovi ale musí celé mužstvo pomoci zodpovědnou hrou," tvrdil trenér Slavomír Lener.

Článek

"Moc branek asi nepadne, rád bych ale, abychom dali o jednu víc než domácí," dodal kouč, podle nějž by národní tým měl nastoupit ve shodném složení formací, jak absolvoval ještě v Praze dva tréninky. Nevděčná role až třináctého útočníka tak připadne Romanu Vopatovi, jehož debut v českém dresu se tudíž odehraje zřejmě až o víkendu v Helsinkách.

Vykoukal kapitánem

Obranu však s kapitánským céčkem na dresu doplní Jiří Vykoukal. Dvaatřicetiletý hráč finského Turku, vracející se do mužstva po tříleté pauze, se k výpravě na rozdíl od dalších krajánků připojil až na stockholmském letišti Arlanda a se spoluhráči pak absolvoval 90kilometrovou cestu autobusem do dějiště utkání.

"Byl jsem pozvánkou příjemně překvapen a docela se na další reprezentační zkušenost těším," přiznává. V Nyköpingu mezistátním zápasem v rámci druhého dílu Euro Hockey Tour otevírají novou halu.

"Takový přejezd je vždy problematický a časově náročný, ale když loni jeli Švédové do Pardubic, bylo to pro ně to samé, také po letu strávili ještě další téměř dvě hodiny v autobuse," připomněl trenér měření sil obou mužstev před loňským ročníkem Karjaly. Česko tehdy vyhrálo 5:2 a položilo základ k pozdějšímu druhému místu v turnaji, jehož zbývající duely se stejně jako loni odehrají o víkendu v Hartwall Areně. Čeští a švédští hokejisté se do Helsinek přesunou společně v pátek brzy ráno.

Oplatit prohru ze září

Turnaj Karjala ještě národní tým nikdy v historii nevyhrál, navíc se Švédy na pardubickém poháru České pojišťovny před dvěma měsíci prohrál po samostatných nájezdech 1:2. Trenér soupeře Nilsson pozval znovu do reprezentace i střelce obou branek z toho souboje Angera i zkušeného kapitána Jönssona, jehož čeká už 199. mezistátní utkání.

"Určitě bychom jim rádi tu domácí porážku oplatili. Moc by nám pomohlo otevřít skóre, aby Švédové nezalezli do své obranné ulity," vypráví Petr Průcha, autor našeho jediného gólu v tom střetnutí.

Sestava na Švédy
A. Svoboda - Kadlec, Hejda, Benýšek, Vykoukal, Duben, Marušák, M. Čech, Snopek - Duda, J. Hlinka, Sup - Balaštík, Skořepa, Pavelek - P. Sýkora, Divíšek, Mil. Procházka - Koukal, Kolář, Průcha.
Program turnaje Karjala 2003
čtvrtek, 17.30 h: Finsko-Rusko (Helsinky), 19.00 h: Švédsko- Česko (Nyköping, ČT 2)
sobota, 14.00 h: Rusko-Švédsko (Helsinky), 17.30 h: Finsko- Česko (Helsinky, ČT 2)
neděle, 13.30 h: Česko -Rusko (Helsinky, ČT 2), 17.00 h: Finsko-Švédsko (Helsinky)
Tabulka Euro Hockey Tour
1. Finsko320/019:96
2. Švédsko311/015:45
3. Rusko310/117:64
4. Česko301/114:63

Reklama

Související témata: