Hlavní obsah

Drtivý tlak Finů hokejisty zničil

HELSINKY

Zdrceni krutou porážkou od Finů seděli v šatně čeští hokejisté. "První třetinu jsme sehráli tragicky, hokejový projev byl špatný a hlavně bojácný," tvrdil kapitán Jiří Vykoukal. "Z poměru střel 8:33 těžko můžeme myslet na vítězství, prostě jsme neustáli tlak Finů," doplnil trenér Slavomír Lener.

Článek

Na rychlý, důrazný hokej v podání domácích nenašel národní tým protizbraň. "Začali famózně, věděli, jak na nás hrát. Důrazně, přitom jednoduše, ale hlavně rychle. Nasázeli nám tam góly a my se prakticky celý zápas nevymanili z jejich tlaku a nenašli ani herní rytmus. Hlavně v první třetině se hráči zbytečně zbavovali puku a nedali si kloudnou přihrávku," hodnotil sklíčeně český kouč, kterého napadlo už po třetí obdržené brance stáhnout Svobodu z ledu, ale nakonec střídal brankáře od druhé části. "Nemůžeme v tom brankáře vykoupat, i když čtvrtý gól se asi dá Svobodovi vytknout. Měl jsem v plánu, že odchytá celý turnaj, ale teď nevím, koho nasadit na Rusy," říkal Lener bezprostředně po zápase.

"Nebylo snadné začít chytat za stavu 0:4. Finové na nás prostě razantně nastoupili a naši obránci špatně pokrývali hráče před brankou, nezvládali ani čelit důraz soupeře a jeho častým střelám," tvrdil brankář Roman Málek, který však z 21 střel za 40 minut pobytu na ledě pustil jedinou za svá záda. "Mrzí to, ale nikdo nedokázal zabránit domácím ve smrtících dorážkách. Možná je ale lepší inkasovat takhle po závaru než po střele od červené."

Pokažené narozeniny

O jediný gól českého mužstva se zasloužil Radek Duda: "Nevyrovnali jsme se s počátečním náporem Finů, kteří perfektní bruslili a šli hodně do těla. Před naší brankou byl pěkný mumraj a my jen odehrávali puk do bezpečí. Jenže hned čtyřikrát se to v první části nepovedlo. Potom už se s tím těžko dalo něco dělat, zvláště při minimálním počtu našich střeleckých pokusů, byl jsem prostě děsivě pasivní."

Ve finském IFK Helsinky působící útočník Roman Vopat si utkání představoval jinak: Zapsali jsme začátek a to je proti Finům trestuhodné, jejich tlak jsme absolutně nedokázali přestát. Kdybychom znali odpověď na otázku proč, tak se to asi vůbec nestalo. Takto mám v sobě hodně smíšené pocity."

Pokažené narozeniny zažil obránce Pardubic Miroslav Duben. "Neprožívám to tak, ale ta vysoká porážka mrzí. Vše tak trochu začalo mým vyloučením, kdy mi rozhodčí pískli bránění ve hře a čtyři góly v naší síti během první třetiny už určily ráz střetnutí. Věděli jsme o tom, že Finové začnou tlakem, přesto jsme si to neuhlídali," litoval jeden ze čtyř nováčků na mezinárodní scéně v českém dresu.

"Soupeři prostě vyšly útočné akce, hrál agresivně a přímočaře do branky a jeho tlak byl pro nás zdrcující. Teď můžeme udělat jediné, poučit se, a pak zápas vymazat z hlavy," uzavíral smutné povídaní kapitán Vykoukal, který pevně věřil, že v neděli proti Rusku se mužstvo popere o druhou příčku v turnaji, kterou by mu zajistila výhra.

Reklama

Související témata: