Hlavní obsah

Karjala usvědčila extraligové hvězdy z průměrnosti

HELSINKY

Vítězství nad Švédskem a Ruskem, vždy ale až po samostatných nájezdech, přivedla českou reprezentaci ke druhému místu na turnaji Karjala, kde nikdy neskončila lépe. Hokejový projev mužstva však byl sotva uspokojivý.

Článek

Výprask 1:5 od domácích Finů se stal trpkým důsledkem často až příliš pasivní hry plné nepřesností. "Můžeme být spokojeni hlavně s výsledky, dvě vítězství byla náš cíl a skalpy Švédů i Rusů těší. Výkon ale nebyl hvězdný a kolísal, i když byly úseky, kdy se nám to líbilo. Hráči také vědí, v čem zaostali. Jak jsem neviděl tragicky poslední příčku na zářijovém turnaji v Pardubicích, tak ani teď druhé místo nepřeceňuji," prohlásil kouč Slavomír Lener.

Krutá lekce s Finy

Zejména čtyři góly v úvodní části od Finů byly krutou lekcí. "Velmi špatná první třetina s Finskem pokazila týmu solidní vizitku. Nic si nenamlouvejme, hrozil debakl a zabránily mu jen výtečné Málkovy zákroky," uznal Lener, jehož mužstvo se i ve vítězných duelech dostávalo pod tlak a chyby v obranné činnosti zachraňovali výborní brankáři.

"Svoboda proti Švédům zachytal skvěle, stejně tak Málek přivedl celek k vítězství nad sbornou. Dobře jsme odehráli tak čtyřicet procent ze zápasů, nevyvarovali jsme se častých výpadků a bohužel až moc času prožili v obranném pásmu," tvrdil reprezentační kouč.

Na Karjalu vzal velice nezkušené národní mužstvo, vyměnil proti pardubické úvodní akci sezóny 14 hráčů, ale jen sedm z nominovaných mělo přes dvacet reprezentačních startů. Zřejmě i proto citelně scházel vůdce a herně nejvýraznější osobnosti stály v brance.

Lener si však cenil odhodlání i nasazení. "Hráči dávali do hry srdce, jenže řada v extralize zářících hokejistů měla problémy přejít přes protihráče. Mezistátní hokej totiž probíhá v nesrovnatelně větší rychlosti," doplnil kouč. "Co v domácí lize stačí na špičku, tak tady je slabý průměr a to nemůže stačit," dospěl ke krutému poznání centr Pardubic Tomáš Divíšek, jenž jako jediný ze čtyř debutantů obstál.

Nominační otazníky

Další nováčci, Snopek s Dubnem v obraně a útočník Vopat, nenabídli pro mužstvo žádný přínos a Lener si musí sám odpovědět, zda při jejich nominaci nepochybil. "Pro hráče je start na mezinárodní scéně obrovskou zkušeností, vlastně jim nastavíme zrcadlo jejich hokejové kvality," namítal kouč, jemuž se nepovedlo ani zařazení znojemského Procházky do výběru. Do kategorie neviditelných by se ale vešlo víc reprezentantů.

Každý z obránců ví o hrubce, kterou nabídl gólovou příležitost soupeři. Pod tlakem a možná i vzhledem k únavě zachyboval i zkušený Vykoukal, u něhož ale převládaly světlé chvilky. Občasná zaváhání bohužel provázela hru účastníků letošního MS Kadlece s Hejdou a zcela nestíhal Čech, jenž se ze zbytečných ofenzivních výletů vracel mnohdy později než útočníci.

Nenápadný, avšak účinný v defenzívě byl Marušák a do svého zranění i Benýšek. "Obraně někdy scházel řád i pohotovější rozehrání puku," připustil asistent kouče Vladimír Růžička.

Hledání střelců gólů

Když nezapočteme dva vítězné nájezdy, tak Česko ve třech zápasech turnaje dokázalo dát jen čtyři góly, což není nijak oslnivá bilance útoku. Sýkora, Skořepa, Sup, Pavelek i Balaštík najednou zjišťovali, že dát gól Rusům, Švédům či Finům je daleko obtížnější než skórovat proti Liberci či Plzni.

Problematický byl i výkon sehrané řady Koukal, Kolář, Průcha. Jejich skvělá forma z pardubického poháru České pojišťovny je pryč, mladíci sice bojovali, často ale sami se sebou. Co je platné, že skoro při každém střídání pronikli do útočného pásma, když tam pak hráli v koutech a prakticky nestříleli. "Vyčítají nám, že jsme se až moc uspokojili, ale tak to není, spíš se herně trápíme. Přišel pokles formy," tvrdí nejmladší z nich Petr Průcha.

Z útočníků tak nejvíce zaujali Hlinka a Duda, kteří většinou stačili bruslit s protivníkem a snažili se i hře dát myšlenku. Solidně národní tým zvládl i přesilovky, v každém zápase alespoň jednu proměnil. "Tam se docela kombinace dařila, i když obecně bylo těžké dostat se před brankoviště a tam si zjednat respekt," tvrdil Lener.

Už za pět týdnů čeká reprezentaci další test, Baltika cup v Moskvě a reprezentační tým určitě dozná dalších změn. "Vypadá, že celou sezónu budeme zkoušet, hledat a prověřovat, abychom pro mistrovství světa vybrali ty nejlepší hráče," řekl Lener, jemuž turnaj Karjala to hledání moc neusnadnil.

Reklama

Související témata: