Hlavní obsah

Vrána a Petružálek. Ruské KHL vládne české duo od čínských hranic

PRAHA

Do Prahy přijela nejúdernější dvojice Kontinentální hokejové ligy. Urazila přese deset tisíc kilometrů. Českou reprezentaci před turnajem Karjala obohatili Jakub Petružálek a Petr Vrána, první a třetí muž kanadského bodování. Oba v dresu Chabarovsku nasbírali dvaapadesát bodů. Ale v úterý po tréninku vznikl problém. Vrána je pro zranění žeber mimo hru. „Reprezentační pozvánka mezi chlapy mi přišla poprvé. Nemám moc velká očekávání. Je lepší mít menší a poté být mile překvapen,“ řekl na premiérovém srazu Petružálek.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Vrána (vlevo) a Jakub Petružálek na tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Znáte všechny spoluhráče v české kabině? Sleduju švédskou, finskou, švýcarskou ligu, NHL, i extraligu. Když kluky neznám osobně, tak aspoň z médií.

A co zkušený Petr Nedvěd? Pamatuji si, že jsem ho sbíral na kartičkách. Je to jeden z lidí, ke kterým jsem vzhlížel, když hrál NHL. Tak jako jsem vzhlížel k Martinu Ručinskému, Jirkovi Šlégrovi. Teď jsme v jedné kabině, budu si s ním moci zatrénovat, zahrát zápas, uvidíme, co jak dělá, třeba se něco přiučíme.

Než jste odešel do KHL, působil jste dvě sezóny ve Finsku, jak se těšíte na návrat do této země s reprezentací? To je jedna z věcí, proč jsem hodně natěšený na turnaj. Přijede se podívat hodně kamarádů, halu znám, je to takový můj druhý domov.

Jakub Petružálek na srazu hokejové reprezentace.foto: Právo/Petr Horník

Chabarovsk je klub z města u čínských hranic, jak se vyrovnáváte s časovými pásmy a dlouhými přelety? Je to na každém, jaký si najde styl. My teď máme v těle dvě hodiny ráno (rozhovor vznikl ve třináct hodin). Určitě je pozitivní, že uvidíme rodinu, jsme v Praze, v Litvínově, dáme si český jídlo, to všechno pomůže. Cítím se super. Těžší je, když se vracíme z tripu zpátky do Chabarovsku. Přeletem ztratíme jednu noc na spaní. Když letíme v jedenáct večer po zápase, zpátky jsme v jedenáct dopoledne. Potom je strašně důležitá regenerace, ale trenér tohle moc dobře ví. Tomu věnujeme nejvíce času.

Jak byste popsal atmosféru v Chabarovsku? Z dvaadvaceti zápasů jste patnáctkrát vyhráli, jste první ve Východní konferenci KHL... Když někde vyhrajete titul, tak tohle je podobné. Jdete po ulici, lidi vám gratulují. Doufám, že to takto bude až do konce sezóny.

Co život mimo stadión? Je to jiné, město je zasazené hodně do asijské části, ale lidé jsou příjemní. Hokej tam je v podstatě jediný sport, tak se tam na to soustředí veškerá mediální pozornost, o to více si to užíváme.

Petr Vrána o Chabarovsku
„Hrajeme jednoduchý hokej, máme evropského trenéra, na ledě trávíme hodně času. K tomu si s Jakubem rozumíme, domluvíme se. Sedli jsme si, máme i podobný humor. Zatím to je super. Chabarovsk je strašně daleko od Moskvy, je to úplně jiný svět. Co se týče hokejového zázemí, tak je špičkové, možná i lepší než v Evropě. Cestování je hodně náročné. I cesta domů trvala patnáct hodin. Uvidíme, jak to bude vypadat po Vánocích, snad udržíme výkony na úrovni."

Změnily se plány, když se mužstvu tolik daří? Ani ne. Myslím, že jsme každého překvapili, to byla naše největší zbraň. Teď se snažíme jít zápas od zápasu. Po reprezentační přestávce máme těžké soupeře. Snažíme se motivovat jen na nejbližší zápas, pak jdeme natěšeni do každého utkání.

A co vaše výkony? Sedlo si hodně věcí. Mám v útoku Péťu Vránu, vyhovíme si, křikneme si. Určitě lepší než se dorozumět s nějakým Rusákem, oni mluvit anglicky nechtějí, ale my se už učíme rusky. V klubu máme evropského trenéra, to také hodně pomůže. Máme super bydlení, dobrou stravu. Tohle když se dá dohromady, tak hrajeme, tak jak hrajeme.

Petr Vrána na srazu hokejové reprezentacefoto: Právo/Petr Horník

Z jakého důvodu v ruské KHL září Češi Petružálek s Vránou z týmu u čínských hranic? Asi máme společný příběh. V Americe jsme hráli juniorskou ligu, potom i AHL, ale moc šancí jsme nedostali a chtěli jsme prorazit. Máme podobný styl hokeje, Péťa hodně bojuje a chodí do soubojů. Pomáhá nám i naše komunikace.

Reklama

Související témata: