Hlavní obsah

Hadamczik couvl klubům naposledy. Reprezentace je prioritou, připojil se Král

PRAHA

Naposledy, příště už jen podle jeho not a výběru. I tak se dají shrnout slova trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika. Pro prosincový turnaj Channel One Cup vynechal z nominace hráče Českých Budějovic, Plzně a Pardubic, ti budou ve stejném termínu hrát finále European Trophy v Rakousku. Také nevolal do Vítkovic, ty hrají zase po Vánocích Spenglerův pohár v Davosu. Příště už žádné výjimky kouč dělat nechce, reprezentace má přednost.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik

Článek

Hadamczik po Karjale, která se hrála v listopadu, řekl, že příště povolá hráče, kteří budou mít výkonnost, nebude záležet na klubu. V tomto případě bylo nejvíce rušno okolo kapitána Pardubic Petra Koukala. Ten míří na finále European Trophy. Národní tým bojoval za své, stejně tak pardubický manažer Zbyněk Kusý. Nyní je vše vyřešeno, zdá se.

„Z historie je dáno, že, když mužstvo jede na Spengler Cup, tak hráči se nepovolávají, není to povinností svazu, je to úcta k tomu turnaji, ale když je reprezentační pauza, já mám povinnost nominovat nejlepší hráče, v létě jsme udělali výjimku. Podali jsme prst a oni chytli ruku,“ řekl Hadamczik v úterý. "Do budoucna postavíme tým a pak ať si kluby dělají, co chtějí," dodal.

Svůj pohled přidal i Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje. „Ta věc není nijak komplikovaná, je jasná. Trenér národního týmu má jednoznačnou zodpovědnost. Postavit národní tým tak, jak on subjektivně cítí, že je nejsilnější. Reprezentace republiky je pro nás prioritou. Je to základní úkol Českého svazu ledního hokeje. On splnil a plní co má.“

Moudřejší, pokud to jde, ustoupí, řekl Král

V době reprezentačních zápasů na Euro Hockey Tour má extraliga pauzu, v prosinci se ale dostal národní tým do kolize s finále v Rakousku. Na toto poté doplácí hráči, protože ti chtějí hrát za klub i za národní mužstvo, ale musí počkat na dohodu manažerů.

„Vždycky chceme klubům vyhovět, nechceme dělat problémy, ale když bude mít extraliga pauzu, tak výstavní skříní hokeje je český národní tým. Tyto turnaje (Europen Hockey Tour) bych nepodceňoval, proto jsem chtěl povolat nejlepší hráče, jako tomu bývá ve fotbale,“ dodal Hadamczik.

Poslední větu k tomu dodal Král. „Mám poupravené rčení. Moudřejší, pokud to jde, ustoupí.“

Reklama