Hlavní obsah

Kouč hokejové dvacítky Přerost zúží výběr pro MS až v zámoří

PRAHA

Všech 27 původně nominovaných hráčů vezme trenér Miroslav Přerost do zámoří před mistrovstvím světa juniorských hokejistů do 20 let. Jistou účast na šampionátu má pouze trojice gólmanů, po dvou přípravných soubojích s Lotyši a Rusy posléze opustí výběr podle záměrů realizačního týmu dva obránci a dva útočníci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér hokejistů do dvaceti let Miroslav Přerost

Článek

"Na mistrovství světa odcestují všichni nominovaní hráči. Po přípravných zápasech bude nominace zúžena na dvacítku hráčů a tři brankáře," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Praze Přerost, který plánuje mít v mužstvu pro šampionát sedm zadáků a třináct útočníků.

Český tým se sejde v pátek 16. prosince v Rokycanech, kde také absolvuje první trénink. Hned druhý den čeká hráče cesta do zámoří. V úterý přijde na řadu první přípravné utkání s Lotyšskem, ve čtvrtek pak Přerostovi svěřenci změří síly s Ruskem.

V pátek 23. prosince bude následovat přesun z Lethbridge do jednoho z dějišť turnaje Edmontonu. Druhým pořadatelským městem MS je Calgary. Na šampionátu vyzvou čeští junioři, které společně s Přerostem povedou z pozice asistentů Jiří Juřík s Jiřím Fischerem, postupně Dánsko, domácí Kanadu, USA a Finsko.

"Loni jsme měli velmi těžkou skupinu, kdy jsme hráli proti týmům Kanady, Ruska a Švédska. V těchto utkáních se nám nepodařilo ani jednou zvítězit a skončili jsme bohužel ve skupině o udržení, kde jsme všechny zápasy vyhráli a nakonec obsadili sedmé místo," připomněl Přerost.

Letos se podle něho situace opakuje, protože skupina je znovu velmi těžká. "Mohli bychom být skeptičtí, ale chceme být pozitivně naladění. Hlavním úkolem je porazit Dánsko, to je ve skupině základ. Pak máme tři zápasy, v nichž se pokusíme jednoho ze soupeřů porazit a dostat se do čtvrtfinálové části," nastínil Přerost.

Američané a Kanaďané podle něj budou mít v týmu hokejisty, kteří již působili v NHL. "Finové mají ve svém středu hráče, který už absolvoval MS dospělých a pomohl jim získat zlatou medaili. Dali dohromady asi nejsilnější mužstvo za posledních několik let," charakterizoval soupeře Přerost.

Připustil ovšem, že zaskočit jednoho z favoritů nejen skupiny, ale celého šampionátu, se nemusí podařit. "Pak by nás čekal boj o co nejlepší umístění. Hráče jsme vybírali podle jejich charakteru, umění se obětovat pro tým, ty, kteří nebudou váhat padnout do střely. Věříme, že se nám podaří udělat výsledek na týmovém a charakterovém výkonu," řekl Přerost.

Jasnou brankářskou jedničkou týmu bude Petr Mrázek, jenž nemohl v předešlých dvou letech na MSJ startovat kvůli zákazu Vítkovic na základě dohody mezi Českým svazem ledního hokeje a Asociací profesionálních klubů ledního hokeje, neboť před dvěma lety odešel bez souhlasu ostravského klubu do zámoří. Na konci listopadu ale Vítkovice svůj postoj změnily.

Kapitán týmu není dosud známý, i proto, že nikdo z hráčů v nominaci nemá účast stoprocentně jistou. "Všichni hráči mají stejnou šanci. Nikdo nemá nic jistého. A nechtěli jsme ani brát někoho, kdo by ty vyhlídky na setrvání v týmu měl jiné. Ohledně zvolení kapitána to necháme na později, jak to vyplyne ze situace," dodal Přerost.

Širší nominace:
Brankáři: Libor Kašík (Zlín/Olomouc), Petr Mrázek (Ottawa/OHL), Tomáš Král (Oulu/Fin.),
obránci: Petr Zámorský (Zlín), Filip Pavlík (Třinec/Ústí nad Labem), Jiří Říha (Liberec/Benátky nad Jizerou), Daniel Krejčí (Slavia Praha), Vojtěch Mozík (Mladá Boleslav), Tomáš Bartejs (Chomutov), David Musil (Vancouver/WHL), Marek Hrbas (Kamloops/WHL), Bohumil Jank (Poprad/KHL),
útočníci: Dmitrij Jaškin, Tomáš Hertl (oba Slavia Praha), Petr Straka, Jakub Culek (oba Rimouski/QMJHL), Daniel Přibyl (Sparta Praha), Petr Holík (Zlín), Michal Švihálek (České Budějovice), Tomáš Nosek (Pardubice), Martin Frk (Halifax/QMJHL), Tomáš Filippi (Baie-Comeau/QMJHL), Tomáš Hyka (Gatineau/QMJHL), Lukáš Sedlák (Chicoutimi/QMJHL), Tomáš Faksa (Kitchener/WHL), Dominik Uher (Spokane/WHL), Jiří Sekáč (Poprad/KHL).
Zápasový program týmu v zámoří:
Úterý 20. prosince: ČR - Lotyšsko (Okotoks, příprava),
čtvrtek 22. prosince: ČR - Rusko (Lethbridge, příprava),
úterý 27. prosince: Dánsko - ČR (Edmonton, základní skupina MS),
středa 28. prosince: ČR - Kanada (Edmonton, základní skupina MS),
pátek 30. prosince: ČR - USA (Edmonton, základní skupina MS),
sobota 31. prosince: Finsko - ČR (Edmonton, základní skupina MS).
Další program na šampionátu bude záviset na umístění ve skupině.

Reklama

Související témata: