Hlavní obsah

Rusko: země, kde zítra znamená včera. Už se tam nespí na pryčnách, říká Hadamczik

PRAHA

Někdy až bájné historky plynuly do světa o této velké zemi. Na prosincový hokejový turnaj v Rusku se před lety hráčům moc nechtělo. Ale časy srpu a kladiva jsou pryč a Kontinentální liga je druhou nejlepší soutěží světa. Změnil se i život. „Už se nespí na dřevěných postelích, spravili hotely, dali hráčům dobré podmínky, spousta z nich tam může žít celý rok. Atmosféra je jiná, hrají tam hráči, kteří působili v NHL. Možná se zarazíte, ale už to není tolik policejní stát, jak býval,“ říká před pátečním odletem do Moskvy Alois Hadamczik, trenér české reprezentace.

Foto: Kimmo Mäntylä, ČTK/AP

Jakub Petružálek (na ledu) bojuje o puk s ruským hráčem Igorem Makarovem na turnaji Karjala. V neděli se Česko představí proti domácím v Moskvě.

Článek

V současném výběru národního mužstva je třináct hokejistů, kteří hrají v KHL. Jedním je i obránce Petr Čáslava, který hájí barvy CSKA. Za pár hodin odletí do Moskvy s reprezentací. A ne poprvé. „Bude to asi můj šestý turnaj v Moskvě. Já jsem tam byl i na svém prvním reprezentačním turnaji." O pár let později v Rusku hraje několikrát týdně.

"Podmínky pro hokej jsou v Rusku rok od roku lepší. Finanční podmínky jsou parádní a kvalita ligy je výborná,“ nestěžuje si zadák, který odehrál za českou reprezentaci 136 utkání a v současném výběru není nikdo, kdo jich má více.

„Pro mě ruský turnaj není specifický, v Moskvě hraju, třeba ale pro kluky, kteří hrají jinde, tak pro ně může být Moskva zajímavá,“ necloumá s Čáslavou letecká horečka. V klidu ho nechává i moskevské cestování, kde se vám může stát, že zůstanete i několik hodin stát v koloně.

Petr Čáslava (vlevo) a trenér Alois Hadamczik. Oba mají na Rusko vzpomínky.foto: Právo/Jan Handrejch

„Mně to nevadí. Já to mám kousek z Českého domu na CSKA, zácpám se vyhnu, když jsou, tak jedu metrem. S tímhle já problém vůbec nemám,“ má vyřešen i tento problém bek, který je v Hadamczikovu výběru druhý nejstarší. O den více je na světě jen Petr Hubáček. „My jsme nejzkušenější, ne nejstarší,“ uvádí roky na pravou míru Čáslava, který při otázce, zda si vzpomene na názvy ruských klání, nemá problém. „Izvěstija, Channel One Cup, Baltica, Rosno.“

Teď už neměří čas na záchodě

Přes víkend národní tým odehraje v Rusku dva zápasy. V sobotu proti Finsku, v neděli proti domácímu Rusku. Cestování, které už není dobrodružstvím jako před lety. „Už nemáte k sobě jednoho, který píše co jste a kde jste byl, jak dlouho jste byl na záchodě, jestli jste přivezl hodinky, nebo jste tam nechali tenisky Nike nebo Puma,“ usmívá se Hadamczik, který si vzpomněl i na výjezdy svého bratra, když trénoval Baník Ostrava.

„Když jel do Ruska, tak se člověk musel bát, že mu utrhnou nohy, když měl na nohách značkové tenisky. Ale Rusko je ekonomicky silná země, to přitahuje naše hráče, Švédy, Finy. Ale my se nedožijeme toho, že KHL dožene NHL. Ta má svoji historii, řády, kulturu,“ uzavírá ruské povídání Hadamczik, který má jediné přání. Přivézt z Moskvy úspěch.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články