Hlavní obsah

Na ledě, nebo v kabině? Nejednotní byli k pietě i sami hráči reprezentace

grg, likSport.cz

Rozporné reakce vzbudilo mezi fanoušky rozhodnutí české reprezentace zůstat při uvádění tří českých hokejistů zahynuvších během letecké tragédie v Jaroslavli do Síně slávy. Vedení národního týmu se po konzultaci s hráči rozhodlo smutnou chvíli českého hokeje před zápasem se Švédy v Chomutově strávit raději v kabině. Mezi fanoušky se na toto téma rozvířila velká debata.

Foto: Milan Malíček, Právo

Legendární chomutovský hokejista Miroslav Kluc (zleva), vdovy po tragicky zesnulých hokejistech Janu Markovi, Karlu Rachůnkovi a sestra Josefa Vašíčka při slavnostním uvádění do síně slávy v Chomutově.

Článek

Řada hokejových příznivců si myslí, že hokejisté měli být při ceremonii na ledě, další naopak oceňují citlivý přístup trenérů a rozhodnutí nechat tým v kabině považují za správné. Vždyť mezi hráči připravenými na zápas byl také Ivan Rachůnek, který duel odehrál s černou páskou na rukávu.

Na druhou stranu na led ve vyprodané hale vkročily i vdovy po hokejistech, pro které muselo být další připomenutí tragické události nejbolestivější.

V tak těžké chvíli není žádné rozhodnutí správné, nebo špatné

Pravda je ovšem nejspíše někde uprostřed - v takto emotivně vypjaté chvíli asi nelze nalézt rozhodnutí, které by mohlo být považováno za správné, nebo za špatné.  

„Bude těžké se koncentrovat na zápas, když všichni víme, co se na ledě odehraje. Ale určitě na to nebudeme tolik myslet, jako kdybychom tam stáli a tekly nám po tváři slzy. Trenér to vymyslel rozumně. Za sebe říkám, že se mi zdá lepší zůstat v šatně,“ říkal už před zápasem kapitán reprezentace Tomáš Rolinek, jenž patřil mezi největší kamarády zesnulého Jana Marka.  

Stejný názor sdílel i útočník Petr Průcha. "Psychicky to pro nás bylo určitě lepší. Každý si tím prošel už několikrát. Není dobré se k tomu pořád vracet, chce to udělat za tím udělat čáru a snažit se zapomenout," řekl hráč ruského Petrohradu.  

Štěpánek: Mohli jsme klukům vzdát hold na ledě

Zcela jednotný názor ovšem mezi hráči zřejmě nepanoval, jak dokládá vyjádření brankáře Jakuba Štěpánka po zápase se Švédskem. "V kabině to bylo tak půl na půl. Některým klukům to mohlo opravdu uškodit, že by z toho byli špatní, ale já si myslím, že jsme mohli těm klukům vzdát hold i na ledě," prohlásil.

Gólman Petrohradu všechny tři hráče dobře znal z národního týmu i zápasů v Kontinentální lize, před jejímž startem se tragédie před třemi měsíci stala. "Dá se říct, že mi to přijde na mysl skoro pokaždé, když letíme někam na zápas," povzdychl si Štěpánek. "To nezmizí jen tak ze dne na den. Můžete si říkat, že život jde dál a je potřeba na to přestat myslet, ale pak otevřete noviny a hned si to zase připomenete."

Vybrané názory čtenářů Sport.cz
pokyy: Myslím, že by bylo vhodnější jít na led. Důstojnější. To bylo snad poprvé, co byla minuta ticha a hráči v kabině. Špatné rozhodnutí.
jetyJ: Na jednu stranu hráče chápu, protože každý z nich zažil už minimálně 3 rozloučení s hráči ať v extralize nebo v jiné mezinárodní lize, tak v reprezentaci a na Staromáku. Myslím že by už rádi zapomněli a takhle se to pořád připomíná.
monkeydisco: Kluci by si zasloužili,aby je uctili na ledě.Tam, kde spolu hráli.
jirkamachek: myslím že každy z nás se s bolestí,emocema,slzama vyrovnává po svém....proto nechme kluky at se zachovaji podle svého nejlepšího svědomí....zda byli na ledě nebo v kabině, určitě na tři kamarády mysleli...
IvaHoffmanova: Přikláněla jsem se k tomu, aby hráči zůstali v kabině, ale nyní se mi to zdá nefér k manželkám a sestře zemřelých hokejistů. Už kvůli nim měli být na ledě také.

Reklama