Hlavní obsah

Mrázek chytal jako ďábel, přesto čeští mladíci podlehli na MS Kanadě 0:5

I když gólman Petr Mrázek dělal v brance zázraky, prohráli čeští hokejisté ve svém druhém utkání na mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Edmontonu s domácí Kanadou 0:5 a mají na kontě v tabulce skupiny B stále tři body.

Foto: Dan Riedlhuber , Reuters

Petr Mrázek v brance čaroval.

Článek

Stejně jsou na tom USA a Finsko, které si polepšilo po výhře nad Američany 4:1. Přímou bitvu o čtvrtfinále načnou svěřenci trenéra Miroslava Přerosta v pátek od 21:30 SEČ proti USA.

V sestavě českého týmu se objevil poprvé útočník Přibyl, který měl problémy s tržnou ránou pod kolenem a dosud tak chyběl na soupisce. Ve čtvrté formaci nahradil Hyku, jenž sice po tvrdém zákroku proti Dánsku dohrál, ale proti Kanadě nenastoupil. Domácí výběr postrádal forvarda Smithe-Pellyho z Anaheimu, který si v úvodním duelu s Finskem zlomil nohu a turnaj pro něj skončil.

Češi před 16.417 diváky v Rexall Place zahrozili hned v úvodní minutě, když gólmana Wedgewooda vyzkoušel bekhendem Sekáč. Pak se ubránili při Mozíkově vyloučení, ale v šesté minutě už domácí favorit slavil vedení. Huberdeau se za brankou zbavil Sedláka, vybruslil před Mrázka a Stone po jeho akci zakončoval do prázdné branky.

Stálo při nás štěstí

Vzápětí měli Přerostovi svěřenci štěstí, že Gallagher před odkrytou brankou trefil jen beton českého gólmana. Kanaďané se pak ubránili při trestu Stonea, při Gallagherově vyloučení neuspěl v šanci Sekáč ani z dorážky Jaškin a Češi pak nevyužili ani 63 vteřin trvající přesilovku pěti proti třem. V 19. minutě po šanci zámořské týmu přikryl rukou puk v brankovišti Říha, ale Stone Mrázka z trestného střílení nepřekonal.

Gólman týmu Ottawa 67´s v OHL nadále držel svůj tým. Odolal při vyloučeních Jaškina a Mozíka, vzápětí na něm ztroskotal Gallagher. Další dvě šance neproměnil Connolly a Mrázek vychytal také Schwartze. Při Říhově vyloučení se sice nejdříve dostal k zakončení Culek, ale Kanaďané nakonec přesilovku proměnili.

Freddie Hamilton ještě svůj únik po přihrávce gólmana Wedgewooda nezakončil úspěšně, ale stihl vrátil puk před branku a Strome pohodlně doklepl za bezmocného Mrázka. Za necelé dvě minutě zvýšil na 3:0 Connolly, který nejprve trefil tyč a vzápětí pohotově dorazil kotouč za brankovou čáru.

Přesilovky slabinou

V závěrečném dějství se nepodařilo českým hráčům obrat Wedgewooda o čisté konto ani při 29 trvající početní výhodě pěti proti třem, a když nevyužili ani další přesilovku, skórovala opět Kanada. Musilovi sebral za brankou kotouč Pearson a osamocený Scheifele překonal Mrázka počtvrté.

Český gólman i přes inkasované branky zářil. Vyznamenal se při dvou šancích Stonea a po vyloučeních Mozíka, Musila a Říhy odolal i celé dvě minuty v oslabení tří proti pěti. Ale v pokračující přesilovce domácích ještě po kombinaci do prázdné branky dovršil výsledek opět Scheifele. Suverénní Kanada tak má namířeno k přímému postupu do semifinále.

Finsko zabralo a zdolalo USA

Hokejisté Finska po úvodním debaklu s Kanadou 1:8 porazili v základní skupině B v Edmontonu Spojené státy americké 4:1. Ve skupině A v Calgary zůstává suverénní Rusko, které zvítězilo nad Slovenskem 3:1. První ztrátu utrpěli Švédové, když vyhráli nad Švýcarskem 4:3 až po samostatných nájezdech.

Finové výrazně posílily své naděje na play off před zápasy s Dánskem a Českem a na úspěchu proti Američanům se výrazně podílel brankář Sami Aittokallio. Hráč Ilvesu Tampere, který po zásahu pukem do krku při rozbruslení musel vynechat úvodní zápas s Kanadou, si připsal 38 úspěšných zákroků.

Američané přestříleli v úvodních dvou třetinách soupeře v poměru 24:9, ale od 22. minuty prohrávali po gólu Salomäkiho. Po 19 vteřinách závěrečné části sice vyrovnal Saad, ale v 51. minutě vrátil vedení Suomi při hře čtyř proti čtyřem Armia. Za 19 vteřin se trefil i kapitán Mikael Granlund a výsledek dovršil znovu Armia.

"Museli jsme zapomenout na první zápas. Mezi Kanadou a USA nebyl tak velký rozdíl, ale my jsme hráli hodně jinak. Je to pro nás důležité vítězství," řekl Aittokallio pro oficiální stránky Mezinárodní hokejové federace. Finové porazili USA na šampionátu po čtyřech prohrách poprvé od roku 2006, kdy ve Vancouveru vyhráli v boji o bronz.

Drama o play off

Ve skupině A se tak dramatizuje boj o play off, když za suverénní Kanadou, která ještě hraje s outsiderem Dánskem, mají po třech bodech USA, Česko i Finsko. Češi se utkají v pátek s Američany a v sobotu na Silvestra s Finskem, USA narazí ještě na Kanadu a Finové na Dány.

Rusové, kteří stejně jako Kanada zůstávají na turnaji bez ztráty bodu, se Slovenskem prohrávali, když 33 vteřin před koncem úvodní třetiny skóroval Bubela. Roli favorita ale splnili, když v 25. minutě vyrovnal Ožiganov, po 105 vteřinách závěrečného dějství otočil stav Naumenkov a gólmana Šimbocha překonal ještě Kučerov.

Švýcaři proti Švédsku nejdříve odpověděli na přesilovkový gól Friberga také v početní výhodě díky trefě Vermina. Potom Nordström opět v přesilovce a Rensfeldt zařídili favoritovi vedení 3:1, v 52. minutě však v dvojnásobné výhodě snížil opět Vermin a bod zajistil Švýcarsku 124 vteřin před koncem třetí třetiny Kukan. V nájezdech skórovali jen Švédové Collberg a Friberg.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let):
Kanada - Česko 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 6. Stone (Huberdeau, Strome), 37. Strome (F. Hamilton, Wedgewood), 39. Connolly (Howden, Bournival), 49. Scheifele (Pearson), 55. Scheifele (Pearson, Gormley). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Rönn (Fin.) - Fluri (Švýc.), Käck (Švéd.). Vyloučení: 8:10, navíc Beaulieu (Kan.) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 16.417.
Švédsko - Švýcarsko 4:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 15. Friberg (Rensfeldt, Klingberg), 37. Nordström (Bäckman, Karlsson), 42.Rensfeldt (Thorell, Granberg), rozhodující sam. nájezd Collberg - 26. Vermin (Kukan), 53. Vermin (Hofmann), 58. Kukan (Bertschy). Rozhodčí: Croft (USA), Šindler - Gebauer (oba ČR), Carlson (Kan.). Vyloučení: 6:6, navíc Friberg (Švéd.) 10 min. Využití: 2:2. Diváci: 14.782.
Rusko - Slovensko 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 25. Ožiganov (Jakupov, Kosov), 42. Naumenkov (Zemčenko), 55. Kučerov (Grigorenko, Nestěrov) - 20. Bubela. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Zalaski (Kan.) - Sormunen (Fin.), Woodwoorth (USA). Vyloučení: 5:1, navíc Tělegin (Rus.) 10 min. Bez využití. Diváci: 19.289.
USA - Finsko 1:4 (0:0, 0:1, 1:3)
Branky a nahrávky: 41. Saad (Etem, Coyle) - 22. Salomäki (Armia), 51. Armia (Markus Granlund, Ristolainen), 52. Mikael Granlund (Hakanpää, Pulkkinen), 57. Armia (Donskoi). Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Klein - Murchinson (oba Kan.), Novák (SR). Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 14.000.

Reklama