Hlavní obsah

VIDEO: Edmonton zázrak nezažil. Kanada ukázala sílu, Čechy držel mág Mrázek

Houslice nejsou Sparta a Dánsko není Kanada. Procitnutí české hokejové dvacítky na mistrovství světa bylo více než zřetelné. Na úvod snadná výhra s Dány 7:0, poté porážka od domácí Kanady 0:5. A nutno dodat, že "jen" 5:0. Brankář Petr Mrázek na více nestačil, i když dělal, co mohl i nemohl. I přes pět přídělů byl vyhlášen nejlepším hráčem českého mužstva. Další utkání má na programu národní tým v pátek ve 21:30 proti USA.

Foto: Dan Riedlhuber, Reuters

Petr Mrázek takhle zlikvidoval trestné střílení Kanady v podání Stonea

Článek

„Tento zápas byl celý o kanadském týmu proti našemu brankáři,“ řekl český trenér Miroslav Přerost pro nhl.com po utkání v Edmontonu. „Myslím, že gólman byl jejich nejlepším hráčem,“ přidal se kanadský kouč Don Hay.

Český brankář si připsal třiatřicet zákroků, pětkrát byl překonán, stejně byl po utkání oceněn. „To se nevidí příliš často,“ ocenil Mrázka útočník Ryan Strome. A to i za vychytané trestné střílení v první třetině.

Tomáš Nosek pocítil tvrdý náraz od kanadského obránce Hamiltonafoto: ČTK/AP

Mrázek nemohl dva roky do reprezentace, vítkovický klub mu nechtěl start povolit. Před letošním šampionátem ale dostal zelenou. „Cítil jsem se dobře, kluci mi hodně pomohli, zblokovali pár střel. Hrát před šestnácti tisíci diváky, to je super pocit. Škoda, že to dopadlo takhle. Nepovedlo se, musíme se připravit na další zápas,“ řekla pro hokej.cz česká brankářská naděje, která v říjnu uzavřela kontrakt s Detroitem. Týmem, kde exceloval Dominik Hašek. Zatím chytá Mrázek za juniorku Ottawy.

Na druhé straně si nulu odnesl Scott Wedgewood. A ten si přízeň téměř sedmnácti tisíc diváků užil v plné parádě. Poradil si s šestadvaceti střelami, a to při své premiéře na mistrovství světa. „Byl to patrně jeden z mých nejlepších zápasů v kariéře, líbí se mi hrát pod tlakem. Češi měli silný tým, ale většinu střel a dorážek jsem viděl,“ usmíval se spokojený kanadský gólman, který se dočkal i vyvolávání svého jména od tisíců hlasivek.

„To bylo neskutečné. Podíval jsem se na rodiče a bratry, nejspíše na to nikdy nezapomeneme.“

Mark Stone se raduje z prvního gólu Kanady do české sítě.foto: Reuters/Todd Korol

Český tým více než polovinu utkání prohrával jen o gól, ale konec druhé třetiny rozhodl. „Na naší straně byly potizivní věci, které bychom si měli přenést do dalšího utkání. Nedostatků je ale mnohem víc. V první třetině jsme to zvládali, zlom přišel při naší přesilovce pěti proti třem. Tam jsme úplně přestali hrát a místo toho začali jenom postávat,“ přiznal Přerost.

Osm vyloučených na každé straně, ale využité přesilovky jen u kanadského mužstva, a to dvě. „Při přesilovkách nám chybí pohyb, důraz, rychlá přihrávka. Bylo to úplně obráceně, než jsme si představovali. Tady musíme přitlačit,“ dodal Přerost.

Nevyužitých přesilovek si patrně všiml i kanadský předseda vlády Stephen Harper, který sledoval utkání přímo na stadiónu a po utkání odešel určitě spokojený.

Reklama

Související témata: