Hlavní obsah

Nadšení a euforie. Hokejová dvacítka otočila zápas s USA a je ve čtvrtfinále MS

PRAHA-tv

Čeští hokejisté do dvaceti let si na mistrovství světa v Kanadě zajistili postup do čtvrtfinále. Zasloužili se o to vítězstvím 5:2 v Edmontonu nad týmem USA. Ačkoliv museli dvakrát dotahovat skóre, po dvou gólech Holíka a Filippiho a skvělém výkonu brankáře Mrázka nakonec zápas otočili ve svůj prospěch. Vystoupení v základní skupině mladí Češi zakončí v sobotu zápasem s Finskem.

Foto: Todd Korol, Reuters

Tomáš Hertl (vpravo) oslavuje s Hrbasem český gól

Článek

Zápas začal pro českou dvacítku smolně. Ve třetí minutě Straka srazil u mantinelu Forborta, který špatně dopadl na pravou nohu a nakonec odkulhal do šaten. Rozhodčí však zákrok posoudili jako faul a pro českého útočníka zápas předčasně skončil. Navíc dostali Američané pětiminutovou přesilovku, kterou ke vší smůle využil v šesté minutě Tynan.

Po dalším oslabení se do hry dostal i český výběr a hned z druhé akce před brankou USA skóroval. Filippi nadvakrát překonal brankáře z pravé strany. Češi byli znovu v zápase a po kombinacích začali klec soupeře ostřelovat ze všech stran. Jejich nápor ale srazil faul vysokou holí v podání Zámorského. Jen zásluhou výtečně chytajícího Mrázka se skóre opět neměnilo.

Oporou českého týmu je brankář Petr Mrázekfoto: ČTK/AP

Mizerně ovšem skončila i přesilová hra v podání českého týmu ve druhé třetině, kdy dvakrát po sobě chyboval na modré Krejčí a nepomohl tak spoluhráčům uzamknout Američany v obranném pásmu. To zámořský tým byl úspěšnější, při vyloučení za špatné střídání dostal USA znovu do vedení Arnold.

Brzy se však o vedení sami připravili. Obránce Merrill rozehrával z rohu tak nepozorně, že namazal rovnou na hokejku Hertla, který střelou bekhendem podruhé srovnal. Jenže sotva se mohli mladí Češi dostat zase do tempa, tak znovu doplatili na svou nedisciplinovanost. Za hru vysokou holí byl vyloučen Říha.

Hlasy po utkání ze serveru hokej.cz a nhl.com
„Porazit Ameriku v takovém zápase, to je neskutečný pocit. Mám ohromnou radost. Je to famózní. Jsem strašně rád, že to takhle dopadlo. Úžasně jsme se semkli. Ještě se mi to nestalo, aby na mě šlo více jak padesát střel. Možná v play-off, ale to jsme prohráli. Myslím, že to byl jeden z nejlepších zápasů, co jsem chytal,“ byl nadšený brankář Petr Mrázek, který opět předvedl skvělý výkon.
„Kdybyste věděli, kolik jsme museli vyslechnout připomínek, kolik lidí nám radilo, co máme nebo nemáme dělat. O tom bych však mluvit nechtěl. Stojíme na zemi, máme z postupu radost. Chceme tu pozitivní energii co nejdéle udržet,“ řekl český trenér Miroslav Přerost.
„Když jsem šel na zápas s Kanadou, oblékl jsem si český dres. Víte, o ni jsou domácí fandové blázni. Jestli Češi vyhrají, lidi mi rozbijou hubu. Ale pokud porazíme Ameriku, budou z toho místní nadšení,“ nechal se slyšet Čechokanaďan Peter Kouba.
„Dokonce volal i prezident Českého hokejového svazu Tomáš Král. Je legrační jak hokej může spojit zemi,“ byl šťastný Jiří Fischer, asistent trenéra.
„Zklamání. Nenávidím porážky. My jsme prohráli dvakrát po sobě. Myslel jsem, že jsme byli dost dobří, abychom vyhráli. Češi hráli skvěle a jejich brankář byl fantastický,“ přiznal zklamaný kapitán Jason Zucker.
"Opravdu nevím, co říci. Sedí v šatně a mají ještě dresy na sobě. Přestříleli jsme je, nechali tam vše, nešlo udělat více,“ dodal útočník J.T. Miller

Mrázek znovu chytil trestné střílení

V úvodu třetí části Rau atakoval tvrdě hlavu Musila, což nechali sudí bez povšimnutí, vzápětí alespoň potrestali jeho sekání do brankáře Mrázka. Jenže místo převahy v početní výhodě mohl český tým znovu inkasovat - Miller prudkou ranou orazítkoval břevno. V 52. minutě mohla nastat další pohroma, fantastický Mrázek však vychytal jak trestné střílení Archibalda, tak i následné šance Američanů!

A snahu svého brankáře ocenili spoluhráči vzápětí. Sekáč ujel po levé straně a udělal kličku mezi obránce, jeho střelu bekhendem ještě gólman Campbell vyrazil, na dorážku Holíka však neměl nárok. A po chvíli přišla další česká radost. Nosek vystihl americkou rozehrávku, předložil puk Filippimu a ten svým druhým gólem zvýšil na 4:2. Rozjařený brankář Mrázek nadšeně naskočil na mantinel a pak i na hromadu spoluhráčů u mantinelu.

V závěru zápasu dokonce český brankář málem trefil prázdnou branku USA při powerplay soupeře! Na konečných 5:2 však nakonec upravil přesnou střelou Holík.

Zápas mistrovství světa dvacítek v Kanadě
USA - Česko 2:5 (1:1, 1:1, 0:3)on-line
Branky: 6. Tynan (Miller, Arnold), 32. Arnold (Zucker, Merrill) - 13. Filippi (Přibyl, Uher), 35. Hertl, 53. Holík (Sekáč, Krejčí), 58. Filippi (Nosek), 59. Holík. Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Ronn (Fin.) - Murchison (Kan.), Sivov (Rus.). Vyloučení: 3:6. Využití: 2:0.
Sestava ČR: Mrázek - Musil, Krejčí, Mozík, Jank, Říha, Zámorský, Hrbas - Holík, Jaškin, Sekáč - Nosek, Filippi, Uher - Culek, Hertl, Straka - Přibyl, Faksa, Hyka - Sedlák. Trenér: Miroslav Přerost.

Reklama

Související témata: