Hlavní obsah

Mrázek hvězdou MS! I bez medaile byl vyhlášen nejlepším gólmanem

CALGARY

I když Petr Mrázek nezasáhl do bojů o medaile na mistrovství světa hokejových dvacítek, byl vyhlášen nejlepším gólmanem šampionátu a dostal se do All Star týmu. Mezi hvězdami se objevil český zástupce poprvé od roku 2005, kdy se stal nejlepším brankářem Marek Schwarz.

Foto: Dan Riedlhuber , Reuters

Gólman Petr Mrázek byl oporou českého týmu.

Článek

Útočník Jevgenij Kuzněcov ovládl jako čtvrtý Rus v historii produktivitu mistrovství světa hokejistů do 20 let. Devatenáctiletý hráč Čeljabinsku, jehož v roce 2010 draftoval v prvním kole jako 26. hráče v pořadí Washington, si připsal na šampionátu v Calgary v sedmi zápasech 13 bodů za šest branek a sedm asistencí.

Napodobil Krutova

Vítězstvím v kanadském bodování napodobil krajany Vladimíra Krutova, který vyhrál v barvách Sovětského svazu dokonce dvakrát (1979 a 1980), a také Alexandra Mogilného (1988) a Igora Grigorenka (2003).

Rekord šampionátu drží suverénně Švéd Peter Forsberg, který v roce 1993 na domácí půdě zaznamenal v sedmi zápasech 31 bodů za sedm branek a 24 asistencí.

Prvním byl Růžička

Třikrát v historii dokázali ovládnout kanadské bodování mistrovství světa hráčů do 20 let čeští hokejisté. Jako prvnímu se to podařilo v roce 1983 Vladimíru Růžičkovi v tehdejším Leningradu (nyní Petrohradu) s 20 body za 12 branek a osm asistencí v sedmi zápasech za stříbrné Československo.

O sedm let později vyhrál produktivitu Robert Reichel, jenž přispěl ve Finsku k bronzu 21 body za 11 tref a deset přihrávek. V roce 2001 v Moskvě oslavil Pavel Brendl vedle mistrovského titulu i triumf v kanadském bodování, k němuž mu stačilo deset bodů za čtyři góly a šest asistencí.

Mladí hokejisté Ruska oslavují gól. Uprostřed kapitán Jevgenij Kuzněcovfoto: Reuters/Mike Sturk

Dva zástupce v All Star týmu mají čerství mistři světa ze Švédska díky obránci Oscaru Klefbomovi a kanonýrovi Maxu Fribergovi. Šestici doplnil ještě finský forvard Mikael Granlund.

Přehled individuálních ocenění:
Nejlepší hráči (podle direktoriátu turnaje):
Brankář: Petr Mrázek (ČR),
obránce: Brandon Gormley (Kanada),
útočník: Jevgenij Kuzněcov (Rusko).
Nejužitečnější hráč: Jevgenij Kuzněcov (Rusko).
All Star tým (podle akreditovaných novinářů):
Petr Mrázek (ČR) - Brandon Gormley, Oscar Klefbom (Švédsko) - Jevgenij Kuzněcov, Max Friberg (Švédsko), Mikael Granlund (Finsko).

Reklama