Hlavní obsah

Kovář: Trenér se spletl a volal bráchovi. Nakonec jsme v nároďáku oba

Tři zápasy čekají v tomto týdnu českou hokejovou reprezentaci na turnaji Oddset Hockey Games ve Švédsku. A při jejich sledování by měli mít fanoušci oči i uši nastražené. V nominaci jsou totiž dva Kovářové a dva Kolářové a není vyloučené, že se všichni sejdou i na ledě. Zatímco dva hráče se stejným jménem Jan Kolář může být složité rozlišit, u bratrů Kovářů to bude jednodušší - starší z nich je totiž brankář.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bratrská dvojice v reprezentaci. Útočník Jan (vlevo) a brankář Jakub Kovářovi.

Článek
Fotogalerie

"Bavili jsme se už dřív o tom, že by bylo hezké se v nároďáku sejít. Brácha už tu byl před dvěma lety a tehdy jsem si řekl, že musím makat, abych se tam dostal za ním. Jsem rád, že se to povedlo a hodně se na to těším, stejně jako celá naše rodina," vykládal na úterním srazu reprezentace Jakub Kovář.

"Rodiče jsou určitě rádi, že se nám to povedlo. My se teď budeme snažit, aby to vydrželo co nejdéle," přidal se mladší z bratrů Jan, útočník Plzně. Ten se o nominaci dozvěděl jako první, i když poněkud kuriózním způsobem. "Trenér reprezentace mi chtěl volat, jenže omylem vytočil číslo bráchy. A když zjistil, že se dovolal jemu, tak mu rovnou řekl, že byl nominovaný taky," vysvětloval s úsměvem Jakub.

Ten je v současnosti brankářskou jedničkou Českých Budějovic, v jednom týmu se  oba bratři potkají po dlouhých letech. "Naposledy to bylo někdy v patnácti, šestnácti - v dorostu v Písku. Já tam tehdy končil a odcházel k juniorům Budějovic a brácha do dorostu v Plzni," zavzpomínal Jakub.

Být jako Procházka s Paterou

Tehdy ještě na reprezentaci reálně nemysleli, i když o národním dresu tajně snili. "Jako úplně malí jsme měli sen vyrovnat se dvojici Patera - Procházka. Brácha si vždycky hrozně hrál na Pavla Pateru, já zase na Martina Procházku. Pak jsem ale vlezl do branky, tak se to trochu změnilo," usmíval se 23letý gólman.

V dorostu je osud hokejově rozdělil, ale třeba se jednou sejdou i v klubovém dresu. "Tak momentálně je to takhle, každý jsme jinde. Třeba to ještě někdy na klubové scéně půjde," říká Jan, jenž během extraligových zápasů zažívá trochu větší rodinnou přízeň. "Táta asi trochu víc fandí mně, protože se mu líbí současný plzeňský hokej. Ale rodina většinou víc fandí tomu, kdo zrovna v daném zápase potřebuje body víc," dodává.

Během turnaje ve Švédsku je nyní s největší pravděpodobností čeká i společné bydlení a oba jsou zvědavi, jaké to bude. "Ani nevím, jaké má brácha zvyky. Jestli mě třeba nechá po obědě vyspat nebo mi tam bude dělat bordel," dumal Jakub. "Jak ho znám, tak bude mít hlavní slovo on. Na pokoji si určitě vybere lepší postel. Starší brácha, no," kontroval Jan.

Reklama