Hlavní obsah

Pardubický útok talentů po osmi letech ožívá

V Pardubicích spolu jako mladí hráli takřka poslepu a talent ukázali hned i v reprezentaci. Rozdělil je ale odchod Petra Průchy do ciziny. Petr Koukal s Janem Kolářem v klubu svojí souhru předvádějí dodnes, po více než osmi letech ožívá celá lajna znovu v českém dresu. „Hned po nominaci mě napadlo, že bychom se mohli dát na ledě zase dohromady,“ tvrdí centr Koukal.

Foto: Petr Hloušek

Útočník Jan Kolář (zcela vpravo) se těší na reprezentační start.

Článek

„Je to zajímavé setkání po tolika letech. Naše cesty byly různé, ale teď se všem daří natolik, že to vyšlo na pozvánku,“ těší se i petrohradský Průcha.

Spolu s Koukalem mají na kontě už několik desítek zápasů za národní tým, oba jsou i mistry světa, ale až teď se k nim vrací letos v extralize zářící Kolář. „Nevím, jestli ještě dokážeme oživit herní návyky, ale ten soulad, který mezi námi pořád panuje lidsky, beru jako základ, že bychom si mohli vyhovět,“ říká Kolář.

„Každého bude zajímat, jestli naše souhra bude pořád fungovat. Určitě se z toho, co bylo, ale dá čerpat. Na kole také nezapomenete jezdit, to máte skoro stejné,“ tvrdí Průcha, jenž byl nejlepším útočníkem na moskevském turnaji v roce 2003, kde lajna hrála naposledy spolu: „Pamatuji si, že jsme tam dostali hodně prostoru.“

Volnost obnovenému útoku plánuje dát i Alois Hadamczik na Švédských hrách. „Určitě jim prospěje, když budou hrát spolu. Shodně je zdobí pracovitost, pohyb a čtení hry. Věřím, že mohou fungující vzájemnou chemii i po letech potvrdit,“ míní kouč. „Počítám s nimi i na přesilovky a řekl jsem, ať si postaví něco z perníku,“ směje se Hadamczik.

„I když trenér nakreslí nějakou šablonu, odehrát to stejně musíme sami,“ míní Kolář. „Velkého očekávání, které přináší návrat celé lajny, se nebojím. Mám takový tlak rád, dělá ze mě lepšího hráče,“ tvrdí Průcha. „Mělo by nás nakopnout, že hrajeme zase spolu,“ domnívá se Koukal.

Kolář, Koukal, Průcha spolu za reprezentaci
Sehráli pod koučem Lenerem v jednom útoku 10 zápasů v období 2. 9. – 21. 12. 2003. Česko v nich dosáhlo 5 vítězství/5 porážek při skóre 21:22, přičemž více než třetinu gólů obstarala tato řada s bilancí: Průcha 4+3, Kolář 2+2, Koukal 1+2.

Reklama

Související témata: