Hlavní obsah

VIDEO: Jágrovy triumfy a propadáky na bitevním poli reprezentace

PRAHA

Pár dní před 17. listopadem 1989 se poprvé ukázal v reprezentačním týmu mezi chlapy. Jaromír Jágr nastoupil k přátelskému utkání se Sovětským svazem, soupeř vyhrál. Zatím poslední zápas za národní mužstvo odehrál 15. května 2011. Souboj o třetí místo na mistrovství světa na Slovensku. Soupeř? Zase Rusko. Prohrálo. Mezitím dvě desítky let a úspěchy, které protkaly i porážky. Ale on byl vždy středem pozornosti.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Jaromír Jágr na tréninku hokejové reprezentace

Článek
Fotogalerie

Jaromír Jágr a tři triumfy s reprezentací

Na vrcholu národního týmu stojí olympijská senzace z Nagana 1998 a triumf pod trenérem Ivanem Hlinkou. Jágr si v šesti zápasech připsal pět bodů. NHL poprvé přerušila soutěž a Česko slavilo.

První zlato z mistrovství světa si pověsil na krk v roce 2005 ve Vídni. V osmi utkáních dva góly vstřelil a na sedm jich přihrál. Lesk pod koučem Vladimírem Růžičkou. O pět let později Německo a euforie, která se ze začátku turnaje zdála nemožná. „Chtěl bych říci těm, kteří si myslí, že se něco nedá zvládnout, že něco nejde, aby nás brali jako příklad,“ řekl po návratu domů Jágr.

Ke třem zlatům přidal ještě bronz z olympiády 2006 z Turína. A dvě třetí místa ze světových šampionátů. První mu připadlo na jeho premiérovém startu na mistrovství světa v roce 1990, které se konalo ve Švýcarsku. Zde zaujal společně v útoku s dvěma Roberty - Holíkem a Reichlem. Poté rok 2010 a Slovensko.

Ale Jágrovou kariérou v národním týmu jsou i umístění, kde na bednu bylo daleko. Rok 1994 a sedmé místo na světovém šampionátu. Nezdarem skončilo i vystoupení na Světovém poháru 1996. Nebo olympijské hry 2002 a konec po čtvrtfinále s Ruskem.

O pár týdnů později se situace se stejným soupeřem opakovala i na světovém šampionátu. Smutná Praha 2004 a zavřená semifinálová vrata po nájezdech, radovalo se mužstvo USA. V roce 2009 české mužstvo obsadilo ve Švýcarsku sedmou příčku. Opět konec ve čtvrtfinále. Ale poslední dva šampionáty cinkaly. Dvakrát se Češi vraceli s úspěchem. Jágr nechyběl.

V roce 2010 napomohla jeho kritika a proslov, o rok později byl vybrán za nejlepšího útočníka mistrovství světa. A to ve svých devětatřiceti letech. V tomto věku si připsal dokonce první hattrick v národním týmu. „Obdivuhodný výkon,“ glosoval utkání s Američany reprezentační kouč Alois Hadamczik. Po porážce v semifinále se Švédskem Češi získali bronz, když v boji o třetí místo rozstříleli Rusko.

„Určitě je škoda, že není zlato, ale vyhrávat pořád nemůžete. Díky bohu, že se nám to povedlo loni, to nikdo nečekal. Jednou máte neskutečné štěstí, možná kdybychom ho trochu měli z toho loňska, tak to bylo úplně jiné. Ale tohle si nemůžete režírovat. Jsou životní situace, které přichází a odchází,“ řekl Jágr pár minut po zápase. To hrál naposledy za národní tým na mistrovství světa.

Nastoupí opět? Kdy? "Já tady o těch věcech nepřemýšlím. Já nejsem hráč, který bude říkat: To je můj poslední turnaj, a pak bych to bral zpátky. Já uvidím, jak se budu cítit a jestli mě trenér vezme a podle toho jedu dál. Proč bych neměl hrát, když budu cítit, že mužstvu můžu pomoct. Já myslím, že na věku vůbec nezáleží,“ řekl s medailí na chodbě bratislavské haly. Bylo mu devětatřicet.

Jágr se loučil s reprezentací už v roce 1996. Neskončil. „Zapomněl jsem říct na jakou dobu,“ usmál se.

Co bude dál, zítra mu je čtyřicet.

Reklama