Hlavní obsah

Hokejový svaz končí s Teleaxisem a míří k soudu

PRAHA

Až soud s největší pravděpodobností rozhodne spor mezi Českým svazem ledního hokeje (ČSLH) a jeho marketingovým partnerem společností Teleaxis. Firma Petra Kovarčíka už pro svazové činovníky není věrohodným partnerem a tak nemají zájem obnovit tříletou smlouvu, která vyprší na konci prosince 2003.

Foto: PRÁVO

"Teleaxis nám dluží miliónové částky," čílí se předseda svazu Karel Gut.

Článek

Dnes dokonce hokejový svaz podal návrh na konkurs společnosti kvůli neplnění smluvních povinností, vypověděl stávající kontrakt a zároveň zpochybnil oprávněnost smlouvy o komerčních právech Teleaxisu při MS 2004! "Dluží nám miliónové částky," čílí se předseda svazu Karel Gut. Teleaxis podle něj nezaplatil už 18 miliónů korun.

Pokud by na svazové konto nepřišla další splátka, narostla by částka na 28 miliónů. Vyrovnání podle Kovarčíka není problémem, ale kontroverzní podnikatel jej podmínil tím, že smlouva se svazem bude prodloužena. "Jenže podmínky, které navrhuje jsou neakceptovatelné," oponoval svazový sekretář Martin Urban.

Teleaxis: Smlouvu napsal svaz

Od ledna by tak měl ČSLH obchodovat prostřednictvím své dceřinné společnosti ProHockey, která Teleaxisu nabídla spolupráci formou provize, což Kovarčíkova firma, která svazu zajišťovala ročně 55 miliónů korun, odmítla. Podle šéfa ProHockey Mojmíra Šatavy se s tradičními partnery chystají nové kontrakty a hledají se rovněž noví sponzoři, což by mělo zajistit minimálně stejné finance do českého hokeje.

Teleaxis se ovšem brání, že dlužné finance jsou vlastně sankcemi za porušení smlouvy ze strany svazu. ČSLH prý neumožnil prezentaci partnerů při vyhlášení Zlaté hokejky, několikrát došlo k porušení sponzorské exkluzivity a nebyl také sehrán domluvený počet mezistátních utkání na domácí půdě.

"Svaz považuje smlouvu za neplatnou, ačkoli s námi podle ní jedná a sám ji napsal," divil se ředitel Teleaxisu Miloš Broukal, jenž nicméně stále věří, že může dojít i k mimosoudní dohodě. Několik měsíců před začátkem světového šampionátu v Praze a Ostravě vskutku podivná situace...

Reklama