Hlavní obsah

Šest nových tváří v hokejové reprezentaci

PRAHA

Nevídaně početnou nominaci, zahrnující 33 hokejistů, oznámil reprezentační kouč Slavomír Lener na úterní utkání s Kanadou v Pardubicích a následný turnaj Baltika v Moskvě. "Čekají nás čtyři zápasy během šesti dnů, proto chceme rozložit zátěž mezi více hráčů," vysvětluje kouč.

Foto: PRÁVO

Slavomír Lener povolal hráče pro přípravu s Kanadou

Článek

"Všichni pozvaní by měli odehrát alespoň jedno utkání, jen pár jich bude v zápřahu na obou akcích. Mám poměrně rozmyšleno, kteří reprezentanti odehrají jen mezistátní duel s Kanaďany a kteří zase pojedou až na třetí díl Euro Hockey Tour do Moskvy," dodal Lener.

Rozdělení neprozradí

Rozdělení mužstva odmítá prozradit. "Vzhledem k riziku zranění v úterním duelu si nechávám otevřená zadní vrátka," tvrdí kouč, jenž bude muset po přípravě s Kanadou vyřadit deset hráčů. Na moskevský turnaj smí vzít maximálně třiadvacet borců. "Vedle dvou brankářů počítám na Baltiku se sedmi obránci a čtrnácti útočníky," sdělí alespoň Lener.

Z kuloárních informací se zdá jasné, že nejstarší z nominovaných, 34letý útočník Slavie Beránek, bude hrát jen v Pardubicích, podobně asi i obránce M. Sýkora. Naopak až v Moskvě nastoupí legionář Hlinka, jenž se k týmu připojí až před středečním odletem do Ruska, a obránce Čech kvůli nedělní předehrávce tamní superligy v Chabarovsku dokonce potká reprezentační spoluhráče až přímo v dějišti turnaje.

Hamr po šesti letech

Hodně nejistý je start centra Marhy ze švýcarského Davosu. "Zůstává zatím ve výběru, ale má zraněný loket a uvidíme, jak bude vypadat," říká Lener. Další z krajánků Hamr se do národního týmu vrací po šesti letech a nestihne pondělní sraz, ale na úterním rozbruslení před Kanadou by už měl být, jako první z hráčů působících v cizině se tak dostaví obránce Hejda.

Vedle řady pardubických mladíků Kolář, Koukal, Průcha, kteří v této sezóně nechyběli na žádné reprezentační akci, dostává příležitost i slávistická lajna debutantů Jaroš, Kopecký, Dlouhý. "V extralize dokazují, že zvládají málo prostoru na ledě i těsný, agresivní hokej," vysvětluje Lener. Dalším nováčkem je jeden z nejtrestanějších hráčů nejvyšší soutěže Trávníček. "Dokáže být důrazný v koncovce a dotěrný v osobních soubojích," vypočítává kouč přednosti litvínovského křídla.

Místo Málka Hronek

Teprve 21letý slávistický gólman Hronek se dostal do výběru i na úkor spoluhráče Málka, jehož trápí zraněná třísla. "Po konzultaci s fyzioterapeutem Kolářem jsem Málka nevzal, aby dostal prostor na doléčení. Povolání Hronka je podepřeno i statistikami v extralize, kterým se Svobodou vládnou," uvažuje Lener.

V Moskvě plánoval nasadit oporu tamního CSKA Dušana Salfického, který ale není zdravotně v pořádku. "Také další ruští legionáři Píša a Duda jsou zraněni. Kántor je sice zdravý, ale za poslední měsíc nastoupil v Dynamu Moskva jen na tři zápasy a Marušák už šanci dostal na Karjale," objasňuje reprezentační trenér.

Nejstarší debutant

Mezi šesti debutanty je i 32letý třinecký obránce Jiří Malinský z Třince. "Jeho věk nehraje roli, jde o tvořivého beka, vynikajícího v přesilovkách. Byl pozvánkou hodně potěšen. Máme hodně mladých hráčů a logicky hledáme hráče, kteří to mohou pomoci vybalancovat zkušeností," vysvětluje kouč výběr hráče, který překoná Machuldu v roli nejstaršího nováčka národního týmu.

Dopitu nemusí zkoušet

Osu reprezentace tvoří hráči dvou nejlepších mužstev extraligy. Slávistů je devět, Pardubice jsou zastoupeny dvanácti hokejisty, chybí mezi nimi však nejproduktivnější hráč lídra Dopita. "Tak prověřeného hokejistu není nutné zkoušet, ani ho do účasti tlačit. Doba, kdy se zase objeví v reprezentaci, teprve dozrává," říká Lener. Ze Sparty chtěl vedle Marka a Chabady povolat ještě Broše s Kratěnou, jenže prvně jmenovaného čeká komplexní zdravotní vyšetření a jeho tradiční spoluhráč nastupuje s bolavým nártem, což by podle Lenera neobstálo při reprezentační zátěži.

Na Baltice se národní mužstvo od čtvrtka 18. prosince do neděle 21. 12. utká se Švédy, Finy a domácími Rusy. "Loni jsme tam jeli s řadou mladíků v roli outsidera a turnaj překvapivě vyhráli. Znovu nejsme favorité, ale moc chceme uspět. Složili jsme dobře bruslařsky vybavený tým," myslí si Lener.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko