Hlavní obsah

Kazaň zakázala Dudovi start v reprezentaci

PRAHA

Ruská Kazaň nepustila útočníka Radka Dudu na Švédové hokejové hry, česká reprezentace se tak poprvé v historii nedohodla s cizím klubem na uvolnění hráče, byť nařízení IIHF zní jasně v její prospěch. Duda je po listopadovém zranění ramene na Karjale a následné operaci zcela fit. Během ledna se vrátil na led v dobré formě a mohl být velkým přínosem.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Radek Duda na sraz české reprezentace nedorazí.

Článek

"Mluvil jsem s hráčem, který měl velkou chuť přijet, také trenér Vůjtek jeho start doporučoval, jenže majitel klubu razantně sdělil, že nám hráče nepustí, neboť se obávají dalšího zranění. Kdybychom na Dudově uvolnění trvali, asi bychom uspěli, jenže v Kazani by potom možná řekli, ať už se nevrací," přiblížil kouč národního týmu Slavomír Lener.

Kluby přitom mají povinnost uvolnit hráče, pokud je zdravý, pro reprezentační akci 48 hodin před jejím začátkem. "To je teorie, v praxi Kazaň vyvinula tlak, aby se Duda reprezentační akce nezúčastnil. V Rusku prostě platí jiné zákonitosti," přiznal Lener. "Když půjdeme s Kazaní do sporu, zavaříme Dudovi jeho angažmá a oni pro něj nakonec vymyslí nějakou zdravotní omluvu," naznačil generální sekretář hokejového svazu Martin Urban.

Případné zranění by svaz neúměrně zatížilo

"Kdyby tam nebyla ta zkušenost s vykloubeným ramenem, dupli bychom si. Jenže oni ho již po tom podzimním zranění málem propustili. Takže jsme vedli dlouho diplomatická jednání o Dudově uvolnění, ale nakonec na výslovné přání klubu pojedeme na turnaj bez něj," usoudil Lener.

"U tak vysoké smlouvy a pojistky, jakou Duda má, je tu problém," připustil Urban s tím, že kluby nechtějí tratit na tom, když přijdou o hráče zraněné v mezistátním zápase. "Případné vyrovnávání za úrazy by ale mohlo pro svaz znamenat velký ekonomický problém. Ovšem stejně se může stát, že se hokejista zraní v lize. Nemůžeme ho pak využít třeba na mistrovství světa a jsme pro změnu škodní my," uzavřel Urban.

Také Lener přiznal, že situace není jednoduchá: "Nejde jen o zahraniční týmy, stejné je to v extralize. Kluby čeká vrchol sezóny v podobě play-off, bojí se zranění svých opor. Měl jsem nepočítaně telefonátů, kdy jsem byl žádán, jestli bych toho a toho hráče nemohl postrádat."

Reklama

Související témata: