Hlavní obsah

Marha by rád vydřel pozvánku na MS

PRAHA

Dávno zapomenuty jsou zdravotní trable Josefa Marhy z první poloviny sezóny, kdy nejprve marodil s třísly a později měl zlomené zápěstí pravé ruky. Kvůli němu přišel o start na moskevské Baltice, na Švédských hrách chce ale útočník Davosu prodat formu, která během ledna rostla.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Čeští hokejisté sehrají ve Švédsku závěrečný díl Euro Hockey Tour.

Článek

"Hraje se mi docela dobře, za posledních 16 zápasů jsem dal deset gólů, což je víc než předtím za tři měsíce. Možná se tomu někteří lidé u nás budou divit, ale švýcarská liga má velmi dobrou úroveň. Je tam spousta Kanaďanů, kteří to však nemlátí, nýbrž hrají evropským stylem," tvrdí 27letý hokejista.

Pravdivost jeho slov poznali v prosinci i čeští reprezentanti, které výběr tvořený převážně kanadskými legionáři ze Švýcarska v Pardubicích porazil 5:1.

Syn zaměstnává i baví

Mistrovství světa je pomalu, ale jistě za dveřmi a i ve Švédsku se hraje o pozvánky. Marha měl reálnou šanci odjet už loni do Finska, jenže kvůli manželčině vrcholícímu těhotenství to odmítl.

"Těsně před šampionátem se nám narodilo dítě. Zůstal jsem s ní, byla to pro nás životní událost," vysvětluje pyšný otec téměř desetiměsíčního Šimona Jana. Radovánky se synem patří k jeho nejmilejším zálibám. "Kluk je živý, je s ním dost starostí, ale i legrace. Nikdy bych neřekl, jak takové malé dítě dokáže zaměstnat," usmívá se.

Technika, rychlost a tvrdost

Vidina zahrát si na světovém šampionátu před pražským publikem je pro něj lákavá, ale ví, že konkurence v národním mužstvu je obrovská. "Mohu jen makat, odvést co nejlepší výkon a trenérovi ukázat, že na mezinárodní scéně obstojím," tvrdí.

"Vedle techniky a rychlosti je nutné nabídnout i tvrdost, bez ní v současném hokeji těžko obstojíte. Když to dokážu, záleží jen na kouči, zda si mne vybere. Snad může být výhodu, že umím zahrát na kterémkoli místě v útoku. V minulé sezóně jsem se na Karjale dokonce ocitl v pozici beka, ale to byl extrém," uzavírá Marha.

Reklama

Související témata: