Hlavní obsah

Lener nakonec bere do Švédska tři nováčky

PRAHA

S triem debutantů nakonec ve středu odcestuje výběr Slavomíra Lenera na Švédské hokejové hry. Vedle slávisty Klepiše a Šachla z finské Lappeenranty se kouč národního týmu Slavomír Lener rozhodl na poslední turnaj Euro Hockey Tour vzít i 22letého litvínovského útočníka Lukáše Havla.

Foto: ČTK

Trenéra Lenera a jeho svěřence čeká závěrečný díl EHT ve Švédsku.

Článek

"Na soupisce můžeme mít až 23 hráčů, bylo by škoda toho nevyužít. Když bereme dva brankáře a sedm obránců, zbývá tu prostor ještě pro jednoho útočníka. Havel patří do generace zlaté dvacítky a nyní je nejlepším litvínovským střelcem, takže dostane šanci prokázat schopnosti při zakončení i na mezistátní scéně, hodně sázím na jeho univerzálnost," vysvětlil Lener úterní doplnění sestavy.

Odůvodnil i trochu překvapivé pozvání Petra Šachla: "Čeští diváci ho zřejmě moc neznají, ale ve Finsku zažívá výtečnou sezónu. Je to důrazný, hokejový dravec, který umí dát gól a je přitom vyrovnaný ve hře dozadu a dopředu."

Mužstvo mělo v úterý odpoledne sraz v Praze, hodinový trénink na ledě pražské Sparty absolvovali i čtyři z osmi krajánků, zbývající se připojí až v Helsinkách, kam mužstvo ve středu ráno vyráilo z ruzyňského letiště.

Naznačená sestava

Protože jediným brankářem u mužstva byl včera plzeňský Málek, byl do role sparingpartnera pozván na úterní pražský trénink i Duba ze Znojma. Bílé a červené dresy pak do přípravy oblékli i obránci Hamr, Čáslava, Novák, Ptáček, Tesařík a útoky ve složení Vlasák, Hlinka, Chabada - P. Sýkora, Divíšek, Marha - Marek, Mikeska, Průcha - Trávníček, Klepiš, Dlouhý, na ledě pak byl ještě novic Havel.

"Složení formací naznačuje podobu mužstva i pro turnaj. Chceme mít techničtější útoky i řadu vyznávající agresivnější hru, kam bychom třeba počítali se Šachlem, Trávníčkem či Mikeskou. Dál ale držíme některé klubové vazby, máme však i určité záměry, například zkusit Vlasáka vedle Hlinky či Marhu jako bránící křídlo," naznačil Lener.

Hraje se o místa na MS

Sestava bude během turnaje doznávat jistých korektur, jasno má ale kouč o brankářích. "Proti Finům začne Málek, Salfického bychom chtěli postavit v sobotu už ve Stockholmu na Švédy a poslední zápas turnaje s Ruskem by měl odchytat ten lepší," uvedl Lener, který by přivítal, kdyby mužstvo navázalo na dobrý hokejový projev z prosincového poháru Baltiky.

Navíc za 11 týdnů začíná pražské MS a už Švédské hry mohou mít nominační charakter. "Nedokážu vám říci, kolik hráčů z tohoto mužstva pojede na MS, ale při sledování vývoje NHL těch míst pro hokejisty z Evropy může být dost. Hlavní je, že v kabině cítím odhodlání kluků, kteří berou turnaj jako šanci ukázat se a tak trochu i nabídnout pro mistrovství světa," doufal kouč.

Reklama

Související témata: