Hlavní obsah

Hokejisté touží ve Finsku odčinit krach

HELSINKY

Švédské hokejové hry začínají pro Česko letos ve Finsku. Reprezentanti touží ve čtvrtek vpodvečer proti domácím odčinit krach ze zápasu na podzimní Karjale, kdy rovněž na ledě helsinské Hartwall Areny prohrávali už po devíti minutách o tři branky.

Foto: ČTK/EPA

Finům se postaví gólman Roman Málek.

Článek

"Klíčové je přestát úvodní tlak Finů, který zvláště v domácím prostředí bývá drtivý. Musíme mít častěji pod kontrolou puk a tím eliminovat aktivitu soupeře, který se bude snažit nastřelováním puku snadno pronikat do útočného pásma. Když zvládneme úvodní desetiminutovku bez manka ve skóre, dostaneme reálnou šanci v utkání uspět," uvažoval trenér Slavomír Lener.

"Finové na nás vždy vlétnou a snaží se okamžitě rozhodnout. Když si ten začátek pohlídáme, dokážeme hrát zodpovědně a hlavně bez faulů, oni v tom ďábelském tempu taky nevydrží a poleví," usoudil útočník Tomáš Divíšek.

:. ANKETA
Jak si povedou čeští reprezentanti v úvodním utkání Švédských hokejových her proti Finsku? Hlasujte na konci článku.

Komplikovaná cesta

Domácí jsou již jistí finalisté letošní evropské hokejové tour, jednu ze dvou dosavadních porážek v turnajové konfrontaci silné evropské čtyřky jim ale v prosinci připravilo na moskevské Baltice právě národní mužstvo.

"Tam už jsme hráli poučeni z listopadové porážky 1:5 v Helsinkách a vrátili ji Suomi i s úroky ve stejném poměru. Dokázali jsme, že je můžeme přehrát jako oni nás. Musíme s nimi udržet pohyb, v klidu si podržet puk a nepřistoupit na jejich hru," uvedl pamětník obou posledních vzájemných střetnutí obránce Jan Hejda.

Mužstvo cestovalo včera do Finska velmi komplikovaně. Protože nebyl přímý let z Prahy, muselo téměř pět hodin trávit při mezipřistání na kodaňském letišti. V Helsinkách se pak hráči ubytovali v hotelu Pasila a teprve pozdě večer vyjeli na led.

Až přímo v dějišti prvního zápasu bylo mužstvo kompletní, neboť se připojili zbývající krajánci Hejda, Vykoukal, Šachl a Salfický, jenž by měl být v pořádku, byť nezasáhl do uplynulých pěti kol ruské superligy pro zranění oka a k tomu jej ještě pobolívá rameno.

Havel si dnes nezahraje

Lener pozdě večer určil, že ze 14 útočníků se nevejde na soupisku debutující Havel. "Dáme mu ale příležitost ve Stockholmu. Máme zdánlivý nadbytek hráčů pro ofenzívu, chceme po nich, aby hodně forčekovali. Sedm obránců nám za normálních okolností, pokud se někdo nezraní, stačí," řekl Lener.

Kouče při rozhodování o sestavě ovlivnil i fakt, že Marek má lehce natažený vaz v koleni. "Volno by mu možná prospělo, zátěž by ale zvládnout měl," usoudil lékař týmu Jan Vanáč.

V pátek ráno se čeští i finští hokejisté přesunou do Stockholmu, kde o víkendu absolvují své dva zbývající zápasy turnaje. Turnaj rozřeší tajenku složení závěrečných zápasů o konečné umístění v Euro Hockey Tour. Na rozdíl od předešlých let se totiž nerozhodne součtem výsledků čtyř turnajů, ale o konečné prémie se v dubnu těsně před MS utká první s druhým a třetí se čtvrtým týmem. "Chceme skončit v tabulce tour druzí, abychom měli šanci usilovat o celkové prvenství," potvrdil Lener.

Švédské hokejové hry
Česko vs. Finsko, 17:30 (přímý přenos ČT2)
Málek - Hamr, Vykoukal, J. Novák, Hejda, Tesařík, Čáslava, Ptáček - Vlasák, J. Hlinka, Chabada - P. Sýkora, T. Divíšek, Marha - Trávníček, Klepiš, Dlouhý - Průcha, Mikeska, Šachl - Marek.
Program turnaje
Čtvrtek, 17.30 h: Finsko-Česko (Helsinky), 19.30 h: Švédsko-Rusko
Sobota, 12.00 h: Finsko-Rusko, 15.30 h: Švédsko-Česko (záznam ČT 2 v 0.30 h)
Neděle, 12.30 h: Česko-Rusko (záznam ČT 2 ve 23.00 h), 16.00 h: Švédsko-Finsko
Tabulka Euro Hockey Tour
1. Finsko970/0227:2021
2. Rusko922/2319:1812
3. Česko913/3219:2112
4. Švédsko912/2412:189

Reklama

Související témata: