Hlavní obsah

Lenerovi se rýsuje nominace pro šampionát

Martin KézrSport.czPrávo

Švédské hokejové hry uzavřely fázi hledání adeptů hokejové reprezentace pro MS z evropských soutěží a řada hráčů si nahlas řekla o šampionát. Národním mužstvem během sezóny prošlo 61 hráčů, o startu na mistrovství světa však může reálně snít sotva třetina. Na poslední turnajové prověrce zaujaly výkony brankáře Málka a dravost útočníků Vlasáka s Průchou.

Foto: Archiv

Trenér Lener bádá nad konečném složení mužstva pro MS

Článek

"Nosím v hlavě různé varianty, jak tým složit a nějaký poměr se mi rýsuje. Hodně ale záleží na tom, kdo v NHL vypadne, pro hráče z Evropy však rozhodně zůstane prostor. Záležet bude i na zdraví vybraných. Někteří kluci mě vysloveně přesvědčili, že mají dostat příležitost na MS. Rvou se o to úspěšně, konkrétní však záměrně nebudu," tvrdí trenér reprezentace Slavomír Lener.

Uvedli se osvědčení

Z nominovaných na Švédské hokejové hry byla během turnaje cítit velká chuť rvát se o šampionát. Pouze šest z nich (Málek, Salfický, Hejda, Vlasák, Hlinka a Vykoukal) má v tomto směru pozitivní zkušenost a s výjimkou posledně uvedeného, jenž v neděli řekl reprezentační sbohem, zůstávají právě jejich jména v trenérském bloku určitě dál poznačena jako vhodná pro MS. O premiérový start si navíc řekli i Průcha, Divíšek, Marha, Mikeska či Trávníček.

Mezi vážné adepty se řadí i ve Švédsku z rozličných důvodů chybějící brankář A. Svoboda, obránce M. Sýkora, útočníci Sup, Duda, Tenkrát, Balaštík, Beránek, v záloze je v sezóně ještě netestovaný, ale v minulosti dost prověřený Dopita. "Udělali jsme si během sezóny docela dobrou představu, co a jak hráči zvládnou. Celá Euro Hockey Tour nám rozkryla karty. Nechci ale předbíhat, ještě je dost času a kdokoli může vyskočit v play-off," tvrdí Lener.

Neustupovat v osobních soubojích

Nejpozitivnější zprávou ze Švédských her je forma brankáře Málka, neutuchající dravost Průchy i bez jeho tradičních pardubických spoluhráčů v útoku či hokejové probuzení Vlasáka, jemuž vyloženě sedí pravé křídlo, kam jej letos postavili v Omsku. Naopak jen stínem extraligového rychlíka byl jakoby bez zájmu hrající Petr Sýkora.

Varující byly také časté chyby obrany i fakt, že nás v každém zápase soupeři přestříleli a jen díky brankářům to nebylo patrné na výsledku. "Hráči se musí víc nutit do střel, tlačit se před branku a neustupovat v osobních soubojích," uvědomil si i Lener.

O třetí místo s Rusy

Hokejová reprezentace má za sebou všechny čtyři díly evropské série turnajů. Z dvanácti většinou naprosto vyrovnaných zápasů si odnesla rovnocennou bilanci šesti výher a šesti porážek. V normální hrací době ale uspěla jen dvakrát proti Finům, s Rusy šla všechna vzájemná utkání do prodloužení či nájezdů. "Evropská špička je velmi vyrovnaná, pro nás je cenné, že jsme na turnajích v cizině obsadili vždy druhé místo," uvažoval Lener, jehož svěřenci v konečném účtování však platí za ztráty při zářijovém Česká pojišťovna cupu.

Zatímco Finsko a Švédsko si v dubnu zahrají finálový dvojzápas o celkové prvenství v Euro Hockey Tour, Češi musí o pomyslný evropský bronz bojovat s Ruskem. "Bude to trochu složité s cestováním i kvůli zařizování víz, ale po herní stránce sbornou jako soupeře ve finiši přípravy na MS vítám. Zápasy s ní mají tempo, spád, nasazení a vzhledem k tomu, že dva dny před startem šampionátu nás čeká generálka s Kanadou, je to dobrá kombinace rozličných hokejových stylů," uzavřel trenér.

Reklama