Hlavní obsah

Lener si v zámoří zahraje na špióna

Martin KézrSport.czPrávo

Ve čtvrtek v poledne se kouč hokejové reprezentace Slavomír Lener vydá za oceán. V sedmi zápasech NHL si chce vyhlédnout posily pro světový šampionát v Praze a Ostravě. V akci uvidí během týdenní inspekce téměř tři desítky českých hokejistů. Musí si ale dát pozor, v zámoří reagují na jednání o startu na MS právě v této době velmi podrážděně.

Foto: ČTK

Slavomír Lener na střídačce národního týmu.

Článek

Je to jasné, řada klubů bojuje o postup do play-off a jakékoliv rozptylování svých hráčů nebere zrovna přátelsky. Lener tak musí volit citlivý postup. "Budu muset být opatrný, moc se neukazovat a možná si trochu hrát i na špióna. Promluvím jen s trenéry a manažery, které dobře znám a hráče budu kontaktovat obezřetně," naznačil svou strategii trenér národního týmu.

"Nechci jim nikoho přetahovat," řekl Lener, i když ví, že za oceánem nikdy zrovna nevítali, když jim trenéři z Evropy hučeli do hokejistů, aby jeli na šampionát. "Podobné cesty dělají všichni, nemůžeme vynechat. Nyní je však v NHL dost vyhrocená situace i kvůli tomu, že se neví, zda vůbec začne příští sezóna," vykládal Lener.

Začne v Torontu

Jeho cesta začne v Torontu. V noci na pátek domácí Maple Leafs v sestavě s Reichlem, Pilařem a Tomášem Kaberlem přivítají Columbus, jehož dres oblékají zase Špaček, Klesla a Výborný. Autem se pak Lener přesune do Buffala (Kotalík) na utkání s Los Angeles (Modrý, Čechmánek, možná i Hnilička), následuje přelet do Detroitu (Fischer, možná Hudler či Hašek) na utkání s Coloradem (Škoula, Hejduk).

Dále navštíví zápasy Chicaga s Washingtonem (Lang), NY Rangers (Jágr, Hlaváč, Ručinský) proti Ottawě (Havlát, Bonk, Prusek), Minnesoty (Kuba) v New Jersey (Eliáš) a NY Islanders (R. Hamrlík, Martínek) s Pittsburghem (Kraft, Melichar).

Hledá mix sestavy

Zřejmě napevno počítá s hráči prověřenými už na minulých mistrovstvích, kteří už nyní jsou prakticky mimo hru o play-off, jako jsou obránce Špaček či útočník Výborný. "Důležité je, aby hráči dostávali pravidelně příležitost, udržovali si formu, byli zdravotně fit a taky měli chuť hrát," vypočítává trenér, jenž posily na světový šampionát bude moci vybírat až z dvaadvaceti mužstev z NHL, tedy včetně těch, která vypadnou v prvním kole Stanley cupu.

Kolik hráčů ze zámoří by nakonec v mužstvu uvítal? "Nechci dopadnout jako Rusové před čtyřmi lety doma v Petrohradu, kde měli skoro celou sestavu z NHL a úplně vyhořeli. Konečná sestava pro mistrovství by měla být vyváženým mixem z evropských a zámořských soutěží. Chci mít v mužstvu technické i důrazné hráče," prozrazuje Lener, jenž chce i osobně mluvit s Robertem Langem o jeho odmítnutí startu na MS. "To nejde řešit po telefonu, tak citlivou věc musíme probrat z očí do očí," přiznává.

V plánu druhá cesta

V sobotu 28. února se pak reprezentační trenér vydá za oceán podruhé a v plánu má dalších osm utkání. Znovu uvidí Jágra v dresu Rangers, ale dostane se i na další celky (Atlanta, Anaheim, Edmonton, Nashville, St. Louis), v nichž nich působící čeští hokejisté.

"Chtěl jsem vidět hrát rovněž Šlégra v Bostonu i kluky z Caroliny Vrbatu, Brendla, Vašíčka a Svobodu, ale zatím se mi utkání těchto dvou mužstev do programu nepodařilo vtěsnat. Program druhé cesty ale mohu ještě operativně měnit," upozorňuje Lener s vědomím, že do 9. března, kdy je uzávěrka přestupů, mohou někteří vyhlédnutí hráči změnit klubovou příslušnost.

Reklama

Související témata: