Hlavní obsah

Lang ještě start na MS definitivně nezamítl

PRAHA

Potěšen formou českých hokejistů v zámoří i jejich nebývalým zájmem o světový šampionát v Praze se vrátil v pátek ráno z týdenní inspekční cesty do NHL reprezentační kouč Slavomír Lener. Na vlastní oči viděl v sedmi zápasech 27 českých hráčů a v hlavě už si pomalu skládá podobu mužstva, v němž nepochybně dostanou hráči ze zámoří výrazný prostor.

Foto: Archiv

Slavomír Lener se ze zámoří vrátil optimisticky naladěn.

Článek

"Kluci mají o mistrovství velký zájem, ptají se na spoustu věci a jdou i do detailů, když zjišťují, jak daleko je výstavba haly, nebo s kým by případně v týmu hráli. Nikdo se k šampionátu nestaví zády, to je pozitivní zjištění," těší Lenera zájem oslovených i jejich herní pohoda: "Adepti reprezentace byli opravdu velmi dobří, většina z nich přitom vůbec nevěděla, že je z hlediště pozoruji."

Užitečné informace

Považuje za důležité být s hráči v osobním kontaktu. "Při takové návštěvě se dozvíte mnoho užitečných informací, ať už jde o vytížení hráčů, jejich tréninkovou náplň, ale třeba i o zranění, o nichž se moc nemluví," tvrdí Lener mile překvapen vstřícným postojem trenérů a manažerů zámořských klubů: "Sice jde do finiše bitva o play-off, přesto mě klidně zvali do kabiny a mluvili jsme naprosto otevřeně, bez nějaké averze."

Pro šampionát si bude vybírat až z 22 mužstev NHL, na poslední chvíli totiž může mít k dispozici hráče z celků, které vypadnou v prvním kole play-off. S některými stálými oporami národního týmu v čele se Špačkem i Výborným je už od léta předběžně domluven, že na mistrovství přijedou, pokud budou zdravotně fit: "Potvrdili jsme si, že dohoda platí."

Ve výborném světle se mu ukázal i útočník Buffala Kotalík. "Určitě je ve hře o MS, ale záleží i na tom, jaké typy hráčů budeme potřebovat," říká Lener s vědomím, že při konečné nominaci možná dojde i na proškrtání seznamu posil ze zámoří. "Každému jsem řekl, že ještě zavolám, ať už bude pozvaný či ne."

Jágr přiznal motivaci

Start na pražském mistrovství láká i Jágra. "Byl jsem teď s ním hodně ve styku, zašli jsme i na večeři. Bylo na něm patrné, že šampionát doma je pro něho motivací," tvrdí Lener, podle nějž Jágr přijede, jestliže Rangers zůstane i posedmé v řadě účast v play-off zapovězena.

"Média v zámoří už tým odepisují, ale mně se zdá, že to ještě nevzdali. Byl jsem se dvakrát podívat v jejich tréninkovém centru, usilovně se věnovali zejména nácviku přesilovek," přibližuje Lener. Jágr však k sobě potřebuje vhodné spoluhráče, především na postu centra. Jako ideální by se jevil Robert Lang, jenž ve Washingtonu prožívá excelentní sezónu, start v Praze ale před časem odmítl.

Lang sedí na kufrech

Lener ale negativní stanovisko Langa, jenž hrál MS naposledy před sedmi lety, nepovažuje za definitivní. "Jel jsem se na něj speciálně podívat a poznal, že má komplikovanou pozici. Capitals se zbavují nejdražších hráčů. Jágr s Bondrou už jsou pryč, teď má odejít i Gončar a Lang obrazně řečeno sedí na kufrech a čeká, zda a kam ho vedení vymění," prozrazuje trenér národního mužstva.

Jasněji by v celé věci měl mít po 9. březnu, kdy v NHL vyprší uzávěrka přestupů. "Jsme dohodnuti, že si ppak zavoláme a budeme řešit, co dál. Ví, kam s ním počítáme, že je důležitou součástí našich plánů," naznačuje Lener.

Hašek mluví o poháru

Reprezentačního kouče zaujala výborná forma ottawského útočníka Havláta, který ale zřejmě v čase MS bude vázán povinnostmi Senátorů v play-off, uchvátil jej i duel Detroitu s Coloradem, který sledoval z lóže společně se zraněným brankářem Haškem a nadšeně mluví o kanonýru hostí Hejdukovi i obránci domácích Red Wings Fischerovi.

"Jirku u nás moc lidí nezná, mě se však líbil nejen předvedenou hrou, neboť předváděl agresivní forčekink, ale i svými názory na hokej, snad hodinu jsme si povídali. Takové hráče bych moc rád zabudoval do týmu," říká na Fischerovu adresu s vědomím, že i Detroit má letos v NHL nejvyšší ambice.

Další inspekce za týden

S Haškem zase probíral jeho možnou účast při letním Světovém poháru. "Dominik nyní plánuje tak dvouměsíční pauzu, pak by se chtěl začít připravovat a vypadá to, že by si na Světovém poháru docela rád zahrál. Alespoň se zdá, že je to jeho cíl," tlumočí kouč plány hrdiny olympijského turnaje z Nagana, který kvůli zraněným tříslům v NHL předčasně ukončil sezonu.

Už 28. února se reprezentační trenér chystá vyrazit za Atlantik podruhé a v plánu má dalších sedm až osm utkání. Znovu uvidí Jágra v Rangers. ale na řadu se dostanou i další celky, kde je početné české zastoupení jako Atlanta, Anaheim, Nashville či St. Louis. "Měl bych vidět dalších 17 hráčů a tím získat ucelenou představu," uzavírá Lener.

Reklama

Související témata: