Hlavní obsah

Výborný reprezentaci nikdy neodmítl, na MS se těší

Martin Kézr, Marek BurkertPrávo

Na mistrovství světa nechyběl ani jednou od roku 1996, takže zažil čtyři tituly, ale i čtvrtfinálový nezdar před dvěma roky či loňský marný boj o medaili. Letos v Praze by se měl útočník Columbusu David Výborný objevit také.

Článek

"Je mi devětadvacet, jsem v ideálním hokejovém věku a zahrát si šampionát na domácím ledě mě moc láká," svěřuje se. "Když tu byl na inspekci trenér Lener, potkali jsme se po zápase v Torontu a slíbil jsem, že pokud budu fit, na šampionát přijedu. Neodmítl jsem nikdy a těším se. Konkrétněji, třeba s kým bych případně mohl nastupovat, jsme se ale ještě nebavili. Poslední zápas hrajeme 3. dubna, do týdne bych se pak chtěl dostat domů," řekl Výborný pro hokej.cz.

Za oceánem prožívá doslova životní sezónu. Vstřelil dvacet gólů, na dalších třicet přihrál a dva týdny před koncem základní části překonal své dosavadní maximum v produktivitě, které činilo 46 kanadských bodů.

O pozici tvrdě bojoval

"Nastupuji v elitním útoku, ale musel jsem o tu pozici v předchozích třech letech dost těžce bojovat. Nyní dostávám mnohem víc prostoru než dřív. Na ledě trávím v průměru přes dvacet minut na zápas, chodím na přesilovky i oslabení," poznamenal Výborný, který těží ze spolupráce s vyhlášeným kanonýrem Nashem a pochvaluje si i souhru s 34letým Casselsem.

Výborného značné vytížení se nezměnilo ani po rezignaci kouče MacLeana, kterého po špatných podzimních výsledcích střídal asistent Gallant. "MacLean je zároveň generálním manažerem a hráči z něj měli dost respekt. Když stál na střídačce, byli až přehnaně nervózní. Gallant trochu uvolnil atmosféru. Dává přednost typům, které umějí rozehrát puk, také obránce nabádá k tomu, aby víc podporovali útok," přiblížil Výborný na oficiálním serveru svazu.

Šance Columbusu na play-off zemřely už dávno. "Máme ale pořád vyprodanou halu, nedá se nic vypustit. Navíc řadě hráčů, včetně mě, končí smlouvy. Ještě nejsem rozhodnutý, co dál. V klubu chtějí, abych prodloužil, byl tady teď i můj agent Winter a uvidíme, co se přes léto v NHL stane."

Reklama