Hlavní obsah

Lenerův největší otazník: Koho k Jágrovi?

PRAHA

Už jen pět týdnů zbývá do zahájení mistrovství světa v Praze a Ostravě, takže přemítání reprezentačního kouče Slavomíra Lenera o nejvhodnější sestavě se krátí. Na šampionát chce tentokrát vzít zkušenější tým než loni, kdy ve Finsku okusilo atmosféru MS prvně hned čtrnáct hráčů.

Článek

"Dospěl jsem k názoru, že mužstvo musí být vyzrálejší, i proto, že domácí prostředí přinese větší tlak," tvrdí trenér. Radost mu dělá Jágrův slib zúčastnit se po dvou letech MS. "Má obrovskou chuť na turnaji uspět a záleží mu na tom, aby mistrovství na domácím ledě dobře dopadlo. Nemůžeme ale brát Jágra jako spasitele. Dokáže týmu hodně pomoci, ale sám nic nezmůže," upozorňuje Lener.

Na brankáře počká

Zapeklitá je situace s gólmany. Jedinou jistotou do branky se zdá být Málek. V Plzni se chytil, nový klub přivedl do semifinále a v každém zápase je enormně vytížen. Roli jedničky pro MS však Lener chystá gólmanovi z NHL a je ochoten čekat do poslední možné chvíle.

"Nakonec se může stát, že nebudeme mít k dispozici nikoho ze zámoří, ale já spíš s jedním či dvěma gólmany z Ameriky počítám," tvrdí Lener. Do úvahy přicházejí Čechmánek z Los Angeles a Vokoun z Nashvillu, jejich kluby se ale pohybují na hranici postupu do play-off.

Prvně jmenovaný se po měsíčním léčení třísel v nejbližších dnech vrátí do branky, což je pro reprezentaci dobrá zpráva. "Přijedu klidně i jako trojka," potvrzuje zájem i Vokoun, který je v zámoří na předních příčkách v počtu vychytaných výher. "Tomáš je ještě o stupínek lepší než před rokem, kdy na MS debutoval," naznačuje Lener, jenž také tuší, že Čechmánka by jiná pozice než jasné jedničky zřejmě neuspokojila.

Naději má Salfický

Prusek má sice v Ottawě úspěšnost zásahů přes 92 procent, ale odchytal v ročníku jen 24 utkání. A Lener hodlá postavit zkušeného brankáře, který se z pozice jedničky nesloží. Do úvahy tak přichází i Turek z Calgary, který před osmi lety získal světového zlato. Letos ale neprožívá šťastnou sezónu, odchytal jen pět vítězných zápasů.

Pardubický Adam Svoboda své šance zřejmě definitivně pohřbil výpadkem v extraligovém čtvrtfinále, což dává naději Salfickému z CSKA Moskva. "V národním týmu toho letos moc neodchytal, ale i to málo stačilo na to, aby nás přesvědčil," tvrdí kouč.

Možná přijde i nominační překvapení v podobě povolání Jiřího Trvaje, který trochu stranou zájmu září v ruském Toljatti a hned v prvním zápase play-off vychytal nulu.

Základ obrany z NHL

Na turnajích Euro Hockey Tour si Lener stěžoval na hru obránců a je tedy pravděpodobné, že v zadních řadách se objeví převážně hráči z ciziny. Pardubický kapitán Michal Sýkora nemá za sebou právě nejpovedenější sezónu, takže z extraligy přichází do úvahy několikrát testovaní slávista Novák, z evropských legionářů pak Hejda z CSKA Moskva či Hamr ze švédské ligy.

Základ obrany ale Lener určitě sestaví z hokejistů nastupujících v NHL. Prakticky jistou účast na MS má Špaček z Columbusu, u Františka Kaberleho záleží, kdy mu zranění dovolí návrat do sestavy. Do Lenerovy koncepce by jistě zapadli i Kuba z Minnesoty a Škoula z Anaheimu, s nímž na olympiádě v Salt Lake City hrával Roman Hamrlík. U něj závisí na tom, zda Islanders zasáhnou do play-off. Při vyřazení Nashvillu se nabízí i čtvrtý nejproduktivnější bek NHL Židlický, jehož síla je především v přesilovkách.

Reálné šance na play-off dávno ztratili newyorští Rangers, v jejichž kádru se po výměně z Ottawy objevil Rachůnek, který také může doufat v premiéru na MS. Už loni byl na šampionátu Modrý z Los Angeles.

Různé varianty útoků

Koho k Jágrovi? To je pro Lenera palčivá otázka při skládání útočných řad. S největší hvězdou českého týmu by mohl nastupovat třeba Prospal. Na pořadu dne je i povolání pardubického Dopity, který se ale celou sezónu v národním týmu neobjevil a trenér se o jeho nominaci rozhodne zřejmě až po osobní schůzce.

Lenerovi nahrála letošní krize Anaheimu, která by mu mohla do mužstva přivézt i Petra Sýkoru. Start by zřejmě neodmítl ani Martin Straka, byť se teprve nedávno zotavil z operace kolena. Skvělou sezónu má za sebou v Columbusu Výborný a o jeho startu v Praze není pochyb. Ze St. Louis, které stále ještě válčí o postup mezi osm nejlepších celků, by mohl dorazit Čajánek.

Do nominační hry mohou zasáhnout i mladíci, především Hemský z Edmontonu a Nedorost z Floridy, buffalského Kotalíka zřejmě vyřadí ze hry vážné zranění ramene. Lener ale může a bude čekat ještě na skončení 1. kola v play-off. Určitě by jej potěšilo vyřazení Colorada nebo Ottawy. Hejduk a Havlát by se v českém výběru jistě dobře vyjímali.

S posilami na Rusy

Hlavní část přípravy před MS začíná 6. dubna. Nejprve budou reprezentanti trénoval v hale Sparty, pak v Karlových Varech, kde se 13. dubna utkají s Francií. Do lázeňského města by se měli sjíždět hráči z NHL, jejichž týmy nebudou v play-off. "Mám v plánu zařadit do přípravy i mladé hráče, jimž nemohu účast na mistrovství světa zaručit," připomíná Lener.

I se zámořskými posilami vyrukuje tým proti Rusům k soubojům o bronz v Euro Hockey Tour. Příprava na dva duely se sbornou (16. 4. v Moskvě a o dva dny později v Ostravě) už by měla probíhat v Sazka Aréně. První trénink národního týmu v nové hale je naplánován na 14. dubna.

Nominaci pro MS oznámí Lener 22. dubna po přípravném duelu s Kanadou, který se již odehraje v Sazka Aréně. "Ale přesně v ten den by mohly končit některé série 1. kola play-off NHL. Možná si ponecháme několik volných míst," připomněl Lener.

Uchazeči o reprezentační dres na MS
NHLEXTRALIGAEVROPA
Čechmánek (Los Angeles), Vokoun (Nashville), Turek(Calgary)Málek (Plzeň)Trvaj (Toljatti), Salfický (CSKA Moskva)
R. Hamrlík (NY Islanders), F. Kaberle (Atlanta), K. Rachůnek (NY Rangers), Kuba (Minnesota), Škoula (Anaheim), Špaček (Columbus), Klesla (Columbus), Židlický (Nashville), Modrý (Los Angeles), Trnka (Florida)J. Novák (Slavia), Hamr (Färjestad)Hejda (CSKA Moskva)
D. Výborný (Columbus), Štefan (Atlanta), Vrbata (Carolina), Vašíček (Carolina), Jágr (NY Rangers), Hlaváč (NY Rangers), Kraft (Pittsburgh), Prospal (Anaheim), P. Sýkora (Amaheim), Čajánek (St. Louis), M. Straka (Los Angeles), Dvořák (Edmonton), Hemský (Edmonton), V. Nedorost (Florida)Balaštík (Zlín), Dopita (Pardubice), Průcha (Pardubice), Marek (Sparta), Beránek (Slavia), Trávníček (Litvínov), Sup (Slavia)Duda (Kazaň), Vlasák (Omsk), J. Hlinka (Kloten), Marha (Davos), Tenkrát (Oulu)

Reklama

Související témata: