Hlavní obsah

Kdo ochrání českou branku na MS?

PRAHA

Na výkonu brankáře z největší části závisí v ledním hokeji úspěch celého týmu. Kouč českého národního týmu Slavomír Lener má na tu správnou volbu už jen pár dní, mistrovství světa v Praze a Ostravě vypukne přesně za měsíc. Šance jednotlivých kandidátů pro citlivý post v národním týmu pro MS naznačuje redakce Sport.cz.

Foto: Reuters

Tomáš Vokoun je jedním z hlavních kandidátů pro MS

Článek

Do přehledu možných aspirantů na důležitý brankářský post redakce Sport.cz zařadila gólmany, kteří už reprezentaci odvedli cenné služby i ty, kteří mají za sebou solidní sezónu a mohli by se ucházet třeba o místo třetího brankáře týmu.

Tomáš Vokoun (Nashville)90%
- loni dovedl reprezentaci ke 4. místu a jeho forma roste

- jméno zasloužené jedničky Nashvillu je asi v bloku českých trenérů pro MS zatrženo tučným písmem. Na posledním světovém šampionátu pomohl reprezentaci ke čtvrtému místu a byl velkou oporou. Jediným zádrhelem může být už téměř jisté místo Nashvillu v play-off. V prvním kole by jej ale nejspíš čekal Detroit nebo Colorado a nepředpokládá se, že by Predátoři tak velkou překážku zvládli.

Roman Málek (Plzeň)90%
- brankářský mág klíčových okamžiků

- díky Málkovi se z odepisované Plzně stal černý kůň soutěže. Gólman navíc prokázal pevné nervy. V klíčovém zápase vychytal týmu play-off, a pak i v rozhodujícím zápase čtvrtfinále donutil k slzám suverény z Pardubic. Na mistrovství světa by určitě měl mít své místo, i třeba jako dvojka či trojka.

Roman Čechmánek (Los Angeles)85%
- zapomněl na pomluvy,  otázkou je zdraví

- s pověstným klidem přešel pomluvy od svého bývalého zaměstnavatele z Philadelphie a v Kalifornii předvedl své kvality. V dresu  Králů také v NHL dosáhl své první stovky vyhraných utkání v NHL. Zabrzdila jej pouze zraněná  třísla, kvůli kterým měsíc nechytal. Teď už je ale v pořádku a pomáhá týmu k postupu do play-off.

Jiří Trvaj (Togliatti)50%
- sběrač čistých kont je v Rusku trochu stranou zájmu

- bývalý vítkovický gólman zažil svůj první velký přestup, a do Ruska odcházel s obavami. Brzy si ale získal srdce fanoušků Togliatti, v základní části desetkrát udržel čisté konto a stanovil  dokonce nový rekord ruské ligy v neprůstřelnosti. V Rusku ale přece jen není tolik na očích reprezentačních trenérů.

Dušan Salfický (CSKA Moskva)40%
- Tichonov jej chválí, to mu ale těžko pomůže

- v klubu byl jasnou jedničkou a pochvaloval si jej i autoritářský Viktor Tichonov. Přesto jeho šance nejsou příliš vysoké, své někdejší příležitosti na MS nikdy zcela plně nevyužil. Trenér Lener jej ale pozval do prvního přípravného kempu konto.

Martin Prusek (Ottawa)30%
- poslední dobou jen náhradníkem

- šance vítkovického odchovance by za normálních okolností nebyly špatné, ale za poslední dva měsíce nastupuje jen sporadicky a přednost dostává Patrick Lalime. Možná jej klub šetří na play-off, kde má Ottawa znovu vysoké cíle. I přes dobré statistiky tak asi Prusek nebude volný pro MS.

Roman Turek (Calgary)20%
- znovu nad propastí, zbavit se jej chtělo i Calgary

- ani v Calgary ze sebe nakonec nesetřásl jakési stigma brankáře, jehož sláva už vyhasla. Po loňském opěvování se jej letos klub dokonce pokusil zbavit, když jej chtěl zařadit na listinu volných hráčů. Navíc jej po celou sezónu provázela různá zranění a neodchytal ani dvacítku zápasů.

Petr Bříza (Sparta)20%
- reprezentaci odmítá, ale může zapracovat ješitnost

- velezkušený gólman v minulosti už několikrát naznačil, že jeho kariéra v reprezentačním týmu je už u konce. Možnost hrát před domácími fanoušky na největší sportovní akci v ČR za poslední roky by ale jeho rozhodnutí mohlo zvrátit. V zápasech play-off dokazuje, že formu by na to měl.

.:ANKETA:
Koho by jste zvolili jako jedničku pro MS? Hlasujte na konci článku

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články