Hlavní obsah

Lener je rád, že Vokoun hraje play-off

PRAHA

Česká hokejová reprezentace zakončila svou přípravu v Pardubicích a v pondělí se přesunula do Prahy. Zde v hale pražské Sparty v Holešovicích bude tým složený momentálně z osmnácti hráčů polykat další tréninkové dávky pod dohledem Mariana Jelínka a hlavního kouče Slavomíra Lenera. V Praze má tým trénovat do konce týdne, pak se přesune do Karlových Varů.

Foto: PRÁVO

Slavomír Lener

Článek

V úterý třináctého dubna totiž v Karlových Varech čeká českou reprezentaci první ze čtyř přípravných utkání, s mužstvem Francie. O den později už by se ale mužstvo mělo vracet znovu do Prahy a připravovat se v prostředí Sazka Areny na dvojzápas s Ruskem o konečné umístění v Euro Hockey Tour.

Duda není zatracován

Dnes se k reprezentačnímu týmu přidali dva hráči působící během letošní sezóny v evropských hokejových ligách. K již dříve avizovanému Jaroslavu Hlinkovi ze švýcarského Klotenu se přidal i kdysi zapovězený Radek Duda z ruské Kazaně.

"Radek s námi bude normálně trénovat i hrát. Dostane šanci stejně jako ostatní hráči a je na něm, jak ji využije. Rozhodně jej nijak nezatracujeme," prohlásil kouč Lener na tiskové konferenci v knihkupectví Luxor u příležitosti křtu "Oficiálního průvodce MS 2004", který jde dnes do distribuce.

S dvojicemi pro play-off vcelku spokojen

Víkend rozhodl o složení dvojic pro play-off v NHL a Lener tak mohl pozorovat, jak se situace vyvíjí pro možné uvolnění českých hráčů z týmů, které do play-off nepostoupily. Těžkou hlavu si z toho ale nedělal. "Bral jsem to celkem v klidu, konečné výsledky jsem sledoval na teletextu až ráno u snídaně."

S nasazením jednotlivých dvojic play-off NHL byl celkem spokojen. "Jsem spokojen tak napůl. Bylo by dobré, kdyby první kolo vyhráli favorité," poukázal na případné vyřazení Nashvillu, kde chytá Tomáš Vokoun.

Vokouna ano, s Čechmánkem se neví

"Jsem rád, že Nashville postoupil, ale snad neuhraje více jak pět zápasů. Ale doufám, že Tomáš Vokoun se v sérii dobře rozchytá pro mistrovství světa," řekl doslova Lener. Nashville se v prvním kole play-off utká s Detroitem.

O dalších jménech však trenér hovořit nechtěl a vyjádřit se nehodlal ani k účasti Romana Čechmánka, pro jehož Los Angeles už sezóna skončila. "O tom, zda bude k týmu pozván Roman Čechmánek je zatím předčasné hovořit. Neříkám ani ano, ani ne. Další jména pro reprezentaci oznámíme nejdříve ve středu. Chceme si nechat ještě alespoň dva dny," řekl Lener.

Šanci mají i "Evropané"

Podle vývoje v NHL se však dá usuzovat, kteří hráči by mohli dostat šanci. Ve hře jsou Špaček, Výborný (oba Columbus) František Kaberle (Atlanta), Rachůnek, Hlaváč  (oba Rangers), Škoula, Prospal, Sýkora (všichni Anaheim), Kuba (Minnesota), Modrý, Straka (Los Angeles), Melichar, Kraft (oba Pittsburgh), Dvořák, Hemský (oba Edmonton), Vašíček (Carolina).

Lener ale samozřejmě pečlivě sleduje i hráče ve finále extraligy a bez šancí podle něj nejsou ani hráči působící v Evropě. Zmínil například Vlasáka, Hamra, Čecha, Tenkráta či Benýška.

Jágr je prý v pořádku

Tajnůstkářem nezůstal alespoň v případě Jaromíra Jágra, kterého v posledních dnech zlobila třísla. "S Jaromírem jsem mluvil naposledy včera a podle jeho vyjádření by neměl mít žádný problém."

Nominace hráčů pro mistrovství světa by měla být oznámena ve čtvrtek 22. dubna po přípravném utkání s Kanadou. "Může se to však posunout na 24. dubna ráno," konstatoval Lener, jehož stále trápí problémy s hlasivkami. "Léčení zatím probíhá špatně, ale lepší se to. Chce to víc času na regeneraci," ukončil kouč.

Reklama