Hlavní obsah

Jágr: Nic než zlato mě nezajímá

PRAHA

Na světový šampionát v České republice si přijel spravit chuť hokejový útočník Jaromír Jágr. V zámoří prožil další z nepovedených sezón, kterou částečně odehrál ve Washingtonu, její závěr pak v New Yorku. Tamním Rangers ale nedokázal pomoci do vyřazovacích bojů. Nyní se těší na mistrovství, chce titul. "Udělám pro to maximum," řekl pro Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaromír Jágr

Článek

V průběhu sezóny jste odešel z Washingtonu do New York Rangers, abyste nejbohatšímu klubu NHL pomohl po šesti letech do vyřazovacích bojů. Jste hodně nespokojený, že se to nepodařilo?

Osobně jsem za přestup rád. Byla to velká změna, jak v atmosféře kolem mužstva, tak co se týká diváků. Rangers jsou nesmírně populární a také sledovaní. Když v New Yorku vyhráváte, tak je to nejlepší místo na světě. Nám se to ale bohužel tolikrát nepovedlo a skončili jsme v těžkém útlumu.

Generální manažer Glen Sather nejprve odstoupil z funkce trenéra a pak velké hvězdy klubu doslova rozprášil. Co si o tom myslíte?

Bylo jasné, že po takové černé sérii se něco stát musí. Odešel obránce Leetch i další, ale získali jsme mladé kluky i lepší pořadí na draftu. Od Sathera to byl vůbec chytrý tah, protože řada hokejistů, kteří byli vyměněni, bude mít po sezóně statut volných hráčů a tím pádem se může klidně vrátit do Rangers.

V zámoří ale vyprší kolektivní smlouva mezi vedením ligy a hráčskou asociací NHLPA a zdá se, že proběhne stávka především kvůli sporům o výši hráčských platů. Myslíte, že se situace opravdu takto vyvrcholí?

Nechci to odhadovat, k dohodě může dojít třeba dva týdny před startem sezóny a já tomu věřím. Pokud se však hráči s vedením ligy neshodnou, tak se nemusí hrát třeba do prosince, ale také klidně celou sezónu. Hokeji by to pak vůbec neprospělo. NHL začínají chybět peníze a odliv fanoušků i sponzorů by jí jistě ještě víc ublížil.

Už jste přivykl rytmu newyorského života?

Jsem tam dva měsíce a člověk se vážně nenudí. Na co si vzpomenete, to tam je k dispozici. Pokud nedojde ke stávce, tak nebudu shánět bydlení někde na periferii, ale zůstanu poblíž centra.

Pořád platí varianta, že byste v případě stávky působil v některém z moskevských klubů v ruské Superlize?

Nechci o tom moc mluvit, ale pokud ke stávce dojde, tak je to dost pravděpodobné.

Teď máte ale být největší hvězdou českého mužstva na mistrovství světa v Praze a Ostravě. V průběhu roku vás přitom provázely potíže s třísly. Jak jste na tom zdravotně v současné době?

V předposledním zápase proti Buffalu jsem odešel z ledu, protože mě začal bolet břišní sval. Pak už jsem radši nehrál. Týmu stejně o nic nešlo. Nebylo to sice nic vážného, ale radši jsem si dal tři dny volna a pak se věnoval individuálnímu tréninku.

Máte už představu, s kým budete nastupovat v reprezentačním útoku? Nabízí se třeba spoluhráč z Rangers Jan Hlaváč?

Nechám to na trenérech. Jsou dost chytří, aby se sami rozhodli, koho ke mně postaví. Na druhou stranu vím, že není lehké najít ke mně hráče, s nímž si budu rozumět. Skvělý by byl třeba Bobby Holík nebo Robert Lang, ale ti už asi nepřijedou

Mluví se o extrémním tlaku, který na české hráče bude vyvinut ze strany veřejnosti. Neděsí vás trochu vzpomínka na Světový pohár 1996, kdy jste nastoupil v dresu národního týmu před českým publikem, které na závěr duelu se Švédy zaházelo plochu plechovkami od piva?

Nic než titul mě prostě nezajímá. Věřím, že se nám tentokrát bude dařit. Pak člověk může získat skvělé zážitky jako na olympiádě v Naganu. Na mistrovství světa taky možná už nikdy nebudu. Když nevyhrajeme, svět se nezboří, ale nechci si za deset, dvacet let vyčítat, že jsem pro úspěch neudělal maximum.

Má k vaší psychické pohodě přispět i skutečnost, že nebudete kapitánem týmu?

Kapitán je určitý závazek a já se chci především soustředit na vlastní výkony, takže si myslím, že je to dobré rozhodnutí. Prokonzultoval jsem to s koučem Lenerem a ten souhlasil. Snad se taky dočkám svých hokejek, které se cestou z Ameriky někde zatoulaly.

Je pravda, že kvůli šampionátu jste agitoval mezi českými hráči v NHL, aby v případě neúspěchu v 1. kole Stanley cupu okamžitě přiletěli do Prahy?

To snad ani nebylo třeba. Mistrovství světa u nás je něco speciálního. Není třeba nikoho přesvědčovat. I já jsem tu kvůli něčemu, co ještě nemám a určitě ne pro peníze.

Reklama

Související témata: