Hlavní obsah

Hokejisté začali přípravu kanonádou s Francií

PRAHA

Předpokládaným vítězstvím nad Francií zahájila česká hokejová reprezentace herní přípravu před mistrovstvím světa na domácí půdě. Český tým ještě bez zámořských hvězd Straky či Jágra rozstřílel v Karlových Varech po rozpačitém rozjezdu Francii 8:0. Dvě branky vstřelili Dopita a Čáslava. Další přípravný zápas sehraje český tým v pátek s Ruskem v Moskvě.

Článek

Francouzi přijeli do Karlových Varů bez své největší hvězdy, brankáře Cristobala Hueta. Náhradník Romana Čechmánka v Los Angeles Kings totiž ještě čeká na souhlas ke startu ve francouzské reprezentaci od svého zámořského klubu.

Největší atrakcí francouzského celku tak byl útočník David Dostál. Ten se hokeji vyučil v Čechách, ale cesty osudu  ho nakonec zavály do Francie, kde se vypracoval až do elitní řady národního týmu.

První část bez branek

Hosté dostali už v úvodu zápasu výhodu přesilové hry, ale během ní se k největším šancím dostali čeští hokejisté. Souhra Dudy s Mikeskou ale k úspěchu nevedla, a neprosadil se ani osamocený Koukal. V deváté minutě měl obrovskou šanci aktivitou hýřící Radek Duda, ale trefil jen tyč odkryté branky.

MS V HOKEJIZačíná za 11 dní

Houževnatí Francouzi ubránili i přesilovou hru v podání domácího týmu, naopak na druhé straně musel Salfický likvidovat tvrdou střelu jednoho Coqueuxe. Na českém týmu byla až příliš patrná nesehranost, i když se o kombinace snažili především Duda s Mikeskou a Strakou či zámořský útok Hlaváč-Kraft-Hemský.

Nápor odstartoval Dopita

Také druhá třetina se nesla spíše jen v matném výkonu domácích hokejistů a ladění jejich útočných akcí. A když už byl Kraft sám před brankářem Lhenrym, místo nekompromisní střely se pokusil ještě o neúspěšný blafák.

Zaplněné hlediště se branky dočkalo až v polovině zápasu, kdy střelu Krafta Lhenry jen vyrazil a v brankovišti se nejlépe zorientoval Dopita. Gól probudil domácí z letargie. O chvíli později vypíchl jednomu ze soupeřových obránců puk Koukal, ale Klepiš po jeho přihrávce trefil přesně lapačku francouzského gólmana.

Změny brankářů na obou stranách 

To už oba celky prostřídaly brankáře, na české straně se do branky postavil Roman Málek. Jeho spoluhráči pokračovali v náporu, ale neujala se střela Dudy z otočky, ani pokusy Hlaváče a Hemského při přesilové hře.  Francouzi se pokusili zvýšenému tlaku čelit tvrdostí, ale vynutili si jen dvojnásobné oslabení. Jeho výsledkem ale byla jen zlomená Dopitova hokejka při pokusu o dorážku.

V následné početní výhodě to ale byl opět Dopita se svými pardubickými spoluhráči, kdo byl u další trefy ve francouzské síti. Sled přihrávek v útočném pásmu zakončil nekompromisní střelou Koukal a Češi šli do druhé přestávky s dvoubrankovým náskokem.

S góly se v závěru roztrhl pytel

Do třetí třetiny nastoupil český tým s odhodláním co nejvíce navýšit skóre. Toto předsevzetí splnil už po několika vteřinách bek Čáslava, který po vyhraném bully propálil vše, co mu stálo v cestě. O čtyři minuty později zvýšil na 4:0 Hemský, jenž ujel po pravé straně a bekhendem zasunul puk za překvapeného Rollanda.

Francouzi začali postupně rezignovat, a tak si domácí borci mohli v útoku otevřít střelnici. Trefili se ještě Klepiš, podruhé Čáslava a Dopita, dvě minuty před koncem svůj příspěvek přidal i Duda.

Česko - Francie 8:0 (0:0, 2:0, 6:0)
Branky a nahrávky: 30. Dopita (Kraft, Linhart), 39. Koukal (Dopita, Průcha), 42. Čáslava (J. Straka), 45. Hemský (Duda), 46. Klepiš, 50. Čáslava (Mikeska, J. Straka), 53. Dopita (Malinský), 58. Duda (J. Straka). Rozhodčí: Schimm (Něm.) - Blümel, Pouzar (oba ČR). Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. Diváci: 4850.
ČR: Salfický (30. Málek) - Hunkes, Hejda, Malinský, Čáslava, Linhart, Melichar - Průcha, Dopita, Koukal - Hlaváč, Kraft, Hemský - Duda, J. Straka, Mikeska - Klepiš, Olesz. Trenéři: Slavomír Lener, Antonín Stavjaňa.
Francie: Lhenry (30. Rolland) - Carriou, Pousset, Favarin, DeWolf, Pouget, S. Bachelet, Prunet, Besch - F. Rozenthal, Chauvel, Zwikel - Dostal, Briand, Bellemare - Daramy, M. Rozenthal, Mortas - Gras, Coqueux. Trenér: Heikki Leime.

Reklama

Související témata: