Hlavní obsah

Mašličkář Hemský ozdobil premiéru gólem

KARLOVY VARY

Poprvé oblékl dres národního týmu a hned se zapsal na listinu střelců. Útočník Edmontonu Aleš Hemský okouzloval v úterním přípravném utkání s Francií karlovarské diváky svými průniky, jeden z nich zakončil ukázkovým blafákem francouzskému brankáři.

Článek

"Na širším kluzišti je více prostoru, hokej si tu užívám. Moc jsem se těšil, ale byl i trochu nervózní," tvrdil Hemský, vyhlášený nejlepším mužem zápasu. "To jsem vážně nečekal," uculoval se Hemský po zápase.

Výbornému bruslaři by tak měl vyhovovat ještě širší led v Sazka Areně. "Zase takové letiště to být nemusí, ale samozřejmě se tam těším. Horší než vyrovnat se s evropským rozměrem kluziště pro mě byl časový posun," usmíval se.

MS V HOKEJIZačíná za 10 dní

Lenerovo napomenutí

Puk, s nímž vstřelil svůj premiérový gól mu dovezl spoluhráč z útoku Jan Hlaváč, jemuž Hemský při svých sólech přes půl hřiště příliš kotouč nepůjčoval. "Je to pěkný mašličkář, ale hrál výborně," usmíval se Hlaváč.

"Někdy opravdu drží až moc puk. Má šikovné ruce, ale museli jsme mu na střídačce připomenout, aby se víc přičinil o kombinační hru," říkal o Hemském kouč Slavomír Lener.

Ví, co je domácí tlak

Jedenadvacetiletého útočníka potěšila už samotná pozvánka do reprezentace. "Ohledně mistrovství nemám nic jistého, ale zkusím se poprat o účast, i když vím, že to bude hodně těžké, neboť mezi útočníky je veliká konkurence. Hodně bude záležet na tom, zda se mi bude dařit v přípravě, a jak se na mé využití budou dívat trenéři," uvažoval Hemský.

Před 2,5lety reprezentoval na MS dvacetiletých v Pardubicích, tam ale zažil zklamání. "Byli jsme pod velikým tlakem. Lidé od nás dost očekávali, a jakmile se nedařilo, dali nám to najevo. Šampionát na domácím ledě je zvláštní motivaci pro každého. Podpora fanoušků je fajn, na druhou stranu ale mužstvo postrádá klid."

Hemský mohl přijet reprezentovat, neboť Edmontonu utekl na poslední chvíli postup do Stanleyova poháru. "Mrzelo to, na dohled play-off nás posunula série šestnácti zápasů bez porážky a je škoda, že jsme to nedotáhli. Mně osobně se začátek sezóny povedl, dostával jsem hodně prostoru, ale ke konci základní části jsem už na led nechodil tolik jako dřív," hodnotil.

Reklama

Související témata: