Hlavní obsah

Prospal snad kombinace nezapomněl

PRAHA

Opálený, jakoby se právě vrátil odněkud z Karibiku, přiletěl v úterý do Prahy hokejista Anaheimu Václav Prospal. Ani ne za dva týdny ho přitom čeká začátek přetěžkého úkolu. Zvládnout to, co se domácímu týmu na mistrovství světa už 18 let nepodařilo - získat titul světového šampióna.

Foto: ČTK

Václav Prospal na archivním snímku ještě v dresu Tampy Bay.

Článek

Prospal se na "zlatém hattricku" českého hokeje podílel na přelomu tisíciletí při světovém titulu z Petrohradu 2000, teď se ovšem těší, jak si zahraje před domácími fanoušky.

"Euforii z olympiády v Naganu už asi nepůjde vrátit, ale když budeme vyhrávat, tak se za nás hokejový národ zase postaví," je přesvědčen Prospal, který cítí před startem MS velkou zodpovědnost i proto, že za mořem si odbyl nepříliš vyvedený ročník.

Kouč předepsal antihokej

Tým Mighty Ducks postihl klasický syndrom neúspěšných finalistů Stanley cupu, stejně jako v minulé sezóně Carolinu, která se také po euforickém výsledku o rok později do vyřazovacích bojů vůbec nedostala.

"Důvody neúspěchu je těžké shrnout do jedné věty. Nedávali jsme góly, pak nám zase nechytali gólmani. Bylo toho víc dohromady, nejde to hodit na jednoho hráče," vypočítává.

Prospal také moc nepřivykl záhadnému způsobu vedení kouče Mikea Babcocka. "Miluje výsledky 2:1, 3:2. Hlavně abychom vyhodili puk z pásma a pak hurá za ním. Zkrátka antihokej," ušklíbne se. "Já byl dva roky zvyklý hrát nátlakový hokej a teď pořád hlídáme obranné pásmo," rozčiluje se.

Má slušně pozdravit

I s takovou taktikou nakonec Prospal nastřílel slušných 19 gólů a doplnil je 35 asistencemi. V klubové produktivitě byl lepší už jen Rus Fjodorov. "Stejně to ale od trenéra taky schytal, přitom je Fjodorov strašně hodný kluk, ani se snad do hokeje nehodí."

Prospal při pohovorech prodebatoval s Babcockem spoustu hodin. "Byla to síla, neustále v kabině samé rozbory. Občas mi vyčetl i výši kontraktu. Navíc se ho nezbavím ani na mistrovství. Už hlásil, že přijede. Prý se ho nemám stranit a taky občas slušně pozdravit," směje se Prospal.

Kombinačnímu hokeji snad neodvykl

Na MS do Česka přiletí i další hráči Anaheimu: Giguere, Niedermayer nebo Havelid. "Měli jsme setkání na golfu a už jsme to dost probírali. Musíme s nároďákem uspět, jinak bych si hlavně od Niedermayera vyslechl hrozné věci. Dobré by bylo, abychom Kanadu potkali až někdy ke konci turnaje," přeje si.

V reprezentaci se nyní usilovně hledají spoluhráči k Jaromíru Jágrovi a právě Prospal je jedním z možných kandidátů na místo centra k největší hvězdě českého mužstva.

"Tak to mě ani nenapadlo. Já stál na ledě naposled před týdnem a potřebuju se hlavně vyspat," zívne. Reprezentaci by však měl být k dispozici už ve středu. " Snad jsem za ten rok neodvykl kombinačnímu hokeji."

Reklama