Hlavní obsah

Čechmánek se svou rolí v národním týmu netrápí

PRAHA

Třemi tituly mistra světa i olympijským zlatem ozdobený brankář Roman Čechmánek se po čtyřech letech objeví na hokejovém šampionátu, zatím ale nemá jasno v jaké pozici. Nespekuluje o své roli jedničky či dvojky pro případ, že by po úvodním kole play-off v zámoří byl k dispozici Lenerův oblíbenec Vokoun.

Foto: archiv

Roman Čechmánek

Článek

"Neřeším, zda ještě dorazí další gólman ani kvůli tomu nefandím Detroitu či Nashvillu. Přijel jsem na soustředění, beru to jako kemp a zatím vím jen tolik, že bych měl chytat jeden ze dvou zápasů proti Rusům a dál půjdeme den po dni. Rozhodnutí o rozdělení úloh pro brankáře přísluší kouči a já tomu nechávám volný průběh," říká gólman Los Angeles.

Dohodu s Lenerem dodržel

Kvůli opakovaným bolestem třísel dva měsíce promarodil, v základní části NHL tak odchytal jen 49 utkání.

"Byli jsme s trenérem Lenerem poslední dva, tři týdny v pravidelném kontaktu a řekli si jasná pravidla. Dohoda zněla, že pokud v závěru sezóny stihnu nastoupit k pár zápasům, abych se znovu dostal do hry, pak přijedu. Odchytal jsem čtyři, a tak teď jsem tady," vysvětluje 33letý gólman, jenž poprvé v reprezentaci představí černofialové betony klubu z Kalifornie, kam přišel v létě z Philadelphie.

Sezónu pokazila zranění

Před sezónou v Los Angeles všichni mluvili o play-off, klub se ale mezi osm postupujících v Západní konferenci nedostal.

"Čáru přes rozpočet nám dělala četná zranění, dlouhodobě na marodce skončili nejlepší ofenzivní hráči a jejich síla a hlavně góly mužstvu logicky chyběly. Bez nich prostě nebylo na lepší výsledek," připomíná předčasný konec sezóny Pálffyho, Deadmarshe, Allisona i vleklé léčení Straky.

Zvyknout si na širší kluziště

Zdravotní trable se nevyhnuly ani Čechmánkovi. "Ještě se mi nestalo, abych byl tolikrát zraněný. Teď už se ale cítím fit a snad jsem si všechny potíže vybral. V národním týmu bych si rád vylepšil náladu po nepovedené sezóně klubu a chytat co nejvíce, ale to je záležitost trenérů," přemítá Čechmánek.

Chvíli zřejmě bude trvat, než si zase zvykne na větší rozměry kluziště. "Hlavně o Sazka Areně mám zprávy, že je tam hodně široká ledová plocha, což od brankáře, který chytal už čtvrtou sezónu za oceánem, bude vyžadovat trochu přizpůsobení," potvrzuje exvsetínský gólman dobrou informovanost o dějišti šampionátu.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko