Hlavní obsah

Nástupce Lenera se bude řešit až po MS

PRAHA

Až po skončení světového šampionátu v Praze a v Ostravě, zhruba v polovině května, se bude výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) zabývat otázkou nástupce trenéra Slavomíra Lenera u národního týmu. ČTK to po středečním jednání svazové exekutivy v Praze řekl předseda svazu Karel Gut. Nový kouč povede mužstvo už na srpnovém Světovém poháru.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Během Světového poháru povede české hokejisty nový kouč

Článek

"Jsem toho názoru, že bychom to měli na příštím zasedání výboru vyřešit, protože potencionální kandidáti chtějí mít jasno co nejdříve," připomněl Gut fakt, že trenéři nemohou po skončení sezony nad svou budoucností dlouho váhat. "Záleží ovšem na tom, zda se členové výkonného výboru k tomuto názoru přikloní, či jestli budou chtít nechat otázku kouče až na novém vedení, které vzejde z červnové volební konference," dodal šéf svazu.

Lener se chce věnovat Spartě

Lenerovi vyprší kontrakt u národního celku 30. června, nicméně již s předstihem dal najevo, že v další práci u reprezentace pokračovat nebude. V příštím extraligovém ročníku se postaví na střídačku pražské Sparty. V průběhu května musí svaz nahlásit jména hráčů pro Světový pohár.

.:ANKETA:
Kdo by měl vést český tým na Světovém poháru? Hlasujte na konci článku

"Ale o trenérech v tomto případě nepadlo ani slovo," uklidňuje Gut. Osobně má představu, že ještě stávající výkonný výbor by měl dosadit nového lodivoda a to na rok s možností další jednoleté opce. "Třeba to ale dopadne tak, že to vyřeší až noví členové a navrhnou dlouhodobější smlouvu," pokrčil rameny.

Hlinka, Vůjtek, nebo Hadamczik?

Již dnes se v kuloárech spekuluje o tom, kdo by mohl po Lenerovi převzít kormidlo reprezentačního celku. V kurzu jsou především Vladimír Vůjtek z Kazaně, bývalý trenér Sparty Alois Hadamczik či Ivan Hlinka, strůjce historického úspěchu na olympijském turnaji v Naganu.

Jisté je, že nastane změna i na pozici prvního muže českého hokeje. Šestasedmdesátiletý Gut, který stojí v čele svazu od listopadu 1994, již nehodlá ve funkci pokračovat. Žhavým kandidátem na nového předsedu je Vratislav Kulhánek, šedesátiletý šéf představenstva mladoboleslavské automobilky Škoda.

Český hokej možná povede šéf Škodovky

"Jeví se mi jako vhodný typ. Je v příznivých letech, vede náš nejlepší podnik, celý život se zajímal o sport a navíc v době, kdy komerce hraje stále významnější roli, je jeho postavení ještě důležitější," vypočítal Gut. Kulhánka jednomyslně podporuje i Asociace profesionálních klubů, která řídí extraligu. "Pokud vím, tak ještě žádný protikandidát neexistuje, Ivan Hlinka to několikrát odmítl. Ale ještě je dost času, nějací se mohou objevit," předpokládá úřadující svazový šéf.

Okruh kandidátů by se měl uzavřít koncem května. Volební konference svazu se uskuteční 26. června v Praze a rozhodne i o novém složení exekutivy.

Reklama