Hlavní obsah

Proti Rusku vyrukují hokejisté i s Jágrem

Martin KézrPrávo

S osmi hráči z NHL absolvují čeští hokejisté v pátek od 19 hodin místního času v Moskvě už druhý test před nadcházejícím mistrovstvím světa, kdy nastoupí proti reprezentaci Ruska. V sestavě se už objeví i hvězdy Jaromír Jágr, Martin Straka či Roman Čechmánek, přesto má její podoba ještě daleko k ideálu pro šampionát.

Článek

"Ze složení týmu pro moskevský zápas nelze nic vyvozovat. Máme v přípravě stále přes třicet hráčů, proto jsou rozděleni na dvě skupiny a ti, kteří neodletí do Ruska, si v pátek zatrénují v Praze a čeká je i hodinka posilovny," potvrzuje kouč Slavomír Lener.

"Budeme točit všech sedm obránců, do hry se zapojí i třináctý útočník Klepiš, alternující na Koukalově postu křídla Hlinkovy formace," doplňuje Lener. Náhradním brankářem bude Salfický, který v příští sezóně zřejmě přejde z moskevského CSKA do Čerepovce. "Chytat by měl ale celý zápas Čechmánek," upozorňuje kouč, že chce v plné zátěži otestovat gólmana Los Angeles.

Kapitánem Dopita

Kapitánské céčko zatím zůstává Dopitovi. Jágr totiž v předstihu vyhlásil, že by se rád soustředil především na svůj výkon a kapitánem být nechce. "Byl to i můj názor, shodli jsme se jednoznačně," tvrdí Lener.

Jaromír Jágr je v Moskvě hodně populární, během očekávané výluky NHL by tam měl hrát ligu. "Už se těším, nehrál jsem sedmnáct dní žádný zápas. V Rusku si vyzkoušíme svůj styl hokeje v pořádném tempu. Uvidíme, jestli si budeme chodit pro puky, anebo si počkáme na modré čáře. Máme na sehrání dostatek času, není kam spěchat. Od toho je příprava, abychom si vše pořádně vyzkoušeli."

Přestože v Sazka Areně probíhají dokončovací práce, reprezentanti tam zvládli už tři tréninky. Dopolední přípravu ale museli zkrátit kvůli odstávce vody v celé hale. "Šli jsme z ledu dřív, aby se hráči vůbec stihli osprchovat. Příprava stále probíhá tak trochu v provizorních podmínkách, ale kluci v nich vesměs vyrostli, takže se s tím umí srovnat," řekl Lener a prozradil obsah přípravy: "Zaměřili jsme se na styl napadání, nácvik přesilovek i oslabení. Pracujeme na tom, aby si kluci z NHL rychle zvykli a zapadli do herní koncepce."

Led v hale je špatný

Hokejisty ale trápí kvalita kluziště. "Led je čerstvý a opravdu špatný, protože před námi ani po nás na něm nikdo nebruslí, takže není zatížený," přiznává trenér, jenž musel překousnout i návštěvu dopingových komisařů, kteří původně chtěli testovat celý kádr. "Tím by nám úplně zbourali celou přípravu, nakonec šli na kontrolu čtyři vybraní hráči."

Speciálem do Moskvy letící hráči mají budíček v pátek už v 6.45 h a ihned po utkání se vrací zpět. "Zápas s Ruskem nám toho dost ukáže. Očekávám něco úplně jiného, než v úterý proti Francouzům, kterým jsme snadno nastříleli osm branek. Soupeř tentokrát prověří mnohem více naši defenzívu, a to nejen v obranném pásmu," předpokládá kouč.

Tréninkovou přípravu druhé skupiny, kterou tvoří 14 hráčů a z vážných adeptů startu na MS v ní figurují mj. Špaček, F. Kaberle, Výborný, Beránek, Sup, Prospal či Dvořák, povede v pátek Lenerův asistent Vladimír Růžička. Ze hry o šampionát ale zřejmě vypadl pardubický útočník Divíšek. "Má kvůli nemoci nesmazatelné tréninkové manko, takže už s ním moc nepočítáme," říká Lener.

Celá reprezentace se sejde v Sazka Areně pohromadě znovu v sobotu, o den později se v pozměněné skladbě vydá vlakem do Ostravy k odvetě s Rusy. V nadcházejícím dvojzápase jde totiž nejen o přípravu, ale ve hře je i 3. místo v letošní Euro Hockey Tour a prémie 15 000 eur.

Nedělní zápas se sbornou začíná ve Vítkovicích v 16.30 h jako první hokejový duel na ledě rekonstruované ČEZ Arény. Ve stejných termínech se utkají o prvenství v evropské sérii Švédové s Finy, začínají v pátek večer ve Stockholmu.

Ještě možné posílení

Dosud velmi početný kádr Lener chystá zúžit postupně tak, že k 20. dubnu bude čítat pět kompletních řad. Ve hře jsou ale ještě tři až čtyři hráči, jejichž týmy vypadnou v prvním kole play-off NHL.

"Blízko vyřazení jsou Čajánek, Hamrlík i Eliáš, ale vyplatí se být trpělivý. Zkusím jim v noci zavolat, aby věděli, že je sledujeme a zeptám se na zdravotní stav," naznačuje Lener, jenž o možném připojení obránce Kuby z Minnesoty rozhodne až na základě aktuálního posouzení jeho nedávno zlomeného prstu.

Rusové mají za sebou týdenní soustředění v Odincovu, trenér Viktor Tichonov při něm prodělal angínu, ale nakonec vybral pro dva zápasy s Českem 29 hráčů, mezi nimi i čtyři posily z NHL.

Sestava na Rusko
Čechmánek - Hamr, Hejda, Malinský, Čáslava, Škoula, Melichar, K. Rachůnek - Jágr, M. Straka, Hlaváč - Průcha, Dopita, Bednář - Duda, Vašíček, Mikeska - Koukal, J. Hlinka, Olesz - Klepiš.
Dosavadní soupiska sborné: Sokolov (Omsk), Carev (Kazaň), Fomičev (Novosibirsk), Podomackij - Guskov, Juškevič, Rjazancev (všichni Jaroslavl), Tverdovskij (Omsk), D. Bykov, Proškin, Turkovskij (všichni Kazaň), Skopincev (Dyn. Moskva), Kondratěv (Toljatti), Kalinin - Afinogenov (oba Buffalo/NHL), Kovalčuk (Atlanta/NHL), Morozov (Pittsburgh/NHL), Prokopjev, Sušinskij (oba Omsk), Baškirov (Lausanne/Švýc.), Bucajev, Antipov (oba Jaroslavl), Zinovjev (Kazaň), Ovečkin (Dyn. Moskva), Skugarev (Togliatti), Zelepukin (Petrohrad), Pronin, Jemeljejev, Mozjakin (všichni CSKA Moskva).

Reklama

Související témata: