Hlavní obsah

Vlakem do Ostravy: pro hokejisty unikátní zážitek

PRAHA/OSTRAVA

Nevšední zkušenost připravil hokejovým reprezentantům nedělní přesun z Prahy do Ostravy k zápasu s Ruskem. České dráhy pro národní mužstvo vypravily speciální vlak a mnozí hokejisté jen marně vzpomínali, kdy naposled absolvovali cestu po železnici.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ekipa slávistů ve speciálním vlaku, který převezl hokejisty do Ostravy.

Článek
Fotogalerie

Po stejné trase budou v době světového šampionátu přepravovány i ostatní celky a čeští hokejisté se tak vlastně stali pokusnými králíky. "Všechno ale proběhlo na špičkové úrovni, jaká je běžná třeba ve Skandinávii nebo v zámoří," říkal kouč Slavomír Lener, když VIP souprava s pěti vozy zastavila po třech hodinách a 38 minutách na nádraží Ostrava - Vítkovice.

Kustodi v zápřahu

Nejvíce práce s netradiční výpravou měli kustodi, kteří bedny s výstrojí nejprve naložili do autobusu, jenž hokejisty přivezl od pražského hotelu Corinthia k nádraží Praha - Libeň. Tam náklad naložili do vagónu za lokomotivou a na konci trasy se celý rituál vykládání a nakládání opakoval při přesunu autokarem do ČEZ Arény.

Hráči dorazili na místo odjezdu se čtyřicetiminutovým předstihem, spokojeně se uvelebili v prostorných sedačkách a čekali, než strojvůdce deset minut po desáté vyrazí na trať. Někteří si pak krátili cestu počítačovými kartami nebo hrami na mobilu, pár si jich četlo a našli se i takoví, kteří ke spánku využili vagónu s lůžkovou úpravou.

Nikdo nechrápal, těšilo Kaberleho

"Já když vidím postel, tak se hned uvedu do horizontální polohy," usmíval se František Kaberle, který poctivě spočítal, že svou předchozí jízdu vlakem absolvoval před čtrnácti lety při cestě z Kladna do Braškova.

"Když jsem se dozvěděl, že pojedeme vlakem, tak jsem zajásal, protože je to pro mě určitě příjemnější než třeba letadlo," tvrdil bek Atlanty, kterého ve spacím vagóně doplnili i Prospal, Hemský, Výborný, J. Hlinka a Špaček. "Naštěstí nikdo nechrápal, takže vše proběhlo v klidu," říkal čtyřnásobný světový šampión Kaberle.

Z unikátního zážitku, jaký hráč s miliónovými příjmy málokdy okusí, byl nadšený i Václav Prospal, jenž za dobu působení v NHL strávil stovky hodin cest k zápasům takřka výhradně v letadle.

"Jsem ale spokojený, mohl jsem se projít, vyspal jsem se, početl a ještě jsme si s klukama stačili skvěle pokecat," zářil po 356 kilometrech, během nichž se spoluhráči i poobědval. Jako předkrm se podávala šunka plněná sýrem, kuřecí polévka s domácími nudlemi, těstoviny s kuřecím špízem a chřest.

Růžička se kochal

Reprezentační kouč Lener naopak využívá vlaku velice často. Třeba při pracovních cestách za českými hráči po Americe. "Je to paradox. Já snad až do deseti let neseděl v kupé a naopak posledních pár let cestuju po železnici velice často. Třeba v Americe jezdím z New Yorku do Philadelphie pouze vlakem. Je to pohodlnější a člověk tam může udělat spoustu práce," tvrdil Lener, čímž pobavil svého asistenta Růžičku.

"Já už ani nevěděl, jak to ve vlaku vypadá. Naposledy jsem jel v šestnácti z Leningradu do Moskvy," ušklíbl se Růžička, který se po cestě kochal okolní krajinou. "Při jízdě autem na to nemám čas." Jinak se však prakticky po celou dobu jízdy v jídelním voze radil s Lenerem.

Reklama

Související témata: