Hlavní obsah

Hlinka: Uvidím, až co napoví jednání svazu

PRAHA

Ivan Hlinka má za sebou další ocenění v jeho už tak bohaté hokejové kariéře, v sobotu byl v Praze vyhlášen Legendou českého hokeje. Přítomné novináře ale především zajímal jeho možný návrat na lavičku národního týmu. Slavomír Lener měl smlouvu jen do konce MS a po vyřazení českého týmu ve čtvrtfinále zůstalo trenérské místo prázdné. ROZHOVOR S IVANEM HLINKOU

Foto: Archiv

Ivan Hlinka

Článek

Co pro vás znamená cena "Legenda českého hokeje?"Samozřejmě jsem velmi rád, že se mi takové pocty dostalo. Je to ocenění mojí dlouholeté kariéry a sportovních úspěchů.

Kdy jste se poprvé dozvěděl, že můžete tuto cenu dostat?Těsně před mistrovstvím světa mě kontaktovali zástupci firmy Tissot s tím, že připravují nějakou akci kolem hokeje a zda bych se zúčastnil. Myslel jsem ale, že mám dělat jenom "křoví" (smích)

Jak jste prožíval čtvrtfinálový zápas českých hokejistů s Američany?Sledoval jsem to doma, nemám rád takové to společné fandění, kdy každý kritizuje cokoliv a poukazuje na to, co je špatně a co dobře. Samozřejmě jsem to hodně prožíval, ostatně asi jako všichni.

Vyřazení z turnaje vás asi hodně zklamaloNebudu jeden z těch generálů, co po bitvě vykládají, co se mělo nebo nemělo udělat. Já jsem tyhle situace sám zažil, takže vím jaké to je.

Myslíte, že jde o jakýsi propad českého hokeje? Už tři roky jsme nezískali medailiHokej je dnes velmi vyrovnaný, čemuž mimochodem přispívá právě to, že mistrovství světa hraje tolik mužstev. Proto nesouhlasím s kritikou toho, že šampionát hrají i méně úspěšné země. Pro hokej jako takový je jenom dobře, že se dostane do co nejvíce států.

Ihned po vyřazení bylo obrovské zklamání patrné nejen u fanoušků ale i u hráčů, pro které to mohla být jedna z posledních příležitostí hrát na mistrovství světa. Myslíte, že dojde k nějaké výrazné obměně kádru?Za posledními velkými úspěchy českého hokeje stál hodně silný ročník hráčů 1971, 1972. Teď možná už hodně těch kluků nebude chtít jít s kůží na trh. Někteří z nich toho už přece jen hodně odehráli a odvedli reprezentaci cenné služby. Nový trenér se s touto situací určitě bude muset nějak vypořádat.

Mezi ty největší kandidáty na funkci nového trenéra patříte i vy  Teď v současné době je pro mě hodně čerstvé ještě mistrovství světa, takže o tom zatím ještě nepřemýšlím.

Předseda svazu Gut ale řekl, že na jednání výkonného výboru vás bude jednoznačně navrhovat Dokud se ale výkonný výbor nesejde (jedná ve středu, pozn. redakce), tak nemá cenu spekulovat o tom, co by kdyby. Určitě přece nebudu jediným kandidátem, koho výbor osloví.

Kdysi jste řekl, že neuvažujete o žádném funkcionářském postu, návrat na lavičku by vám ale určitě nevadilMě zajímá hokej, to je můj život. Nepřemýšlím o tom, že bych dělal ekonomického náměstka v Chemopetrolu (úsměv). Chci být blíž hokeji. To znamená raději na střídačce než v kanceláři. Případná funkce předsedy svazu pro mě například momentálně nepřipadá v úvahu.

Český svaz musí nového trenéra jmenovat co nejdříve. Situace je o to naléhavější, že je třeba brzy oznámit první hráče v nominaci na Světový pohár.Tu situaci bych tak nedramatizoval, je potřeba jmenovat jen deset jmen. A v těch se takřka nelze mýlit. Takže jestli deset jmen navrhne výkonný výbor, generální manažer, nebo trenér, tak je to celkem jedno.

Reklama

Související témata: