Hlavní obsah

Hlinka chce jako asistenta Růžičku

PRAHA

Ivan Hlinka se po čtyřech letech vrací na střídačku hokejové reprezentace, kde nahradí končícího Slavomíra Lenera. Hlinka podepsal se svazem smlouvu až dokonce května roku 2006, a nyní jej čeká výběr realizačního týmu. Zatím projevil přání, aby asistentem zůstal Vladimír Růžička.

Foto: Archiv PRÁVO

Ivan Hlinka

Článek

Roli kouče národního týmu přijímá 54letý Hlinka už potřetí v historii, přičemž s předsedou svazu Karlem Gutem se včera dohodl na smlouvě do 30. května 2006. Reprezentaci by tak měl vést nejen na letním Světovém poháru, ale i na dvou nejbližších mistrovstvích světa a hlavně při turínské olympiádě.

Velká podpora od Guta

"V poslední době jsem si docela dobře odpočinul a dostal novou chuť, na práci u národního mužstva se zase moc těším," řekl trenér zlatých hochů z olympiády v Naganu a mistrů světa 1999. Mandát oslovit Hlinku jako prvního kandidáta na uvolněný post reprezentačního trenéra dostal Gut na nedělním mimořádném zasedání výkonného výboru svazu.

.:ANKETA:
Koho byste doporučili Hlinkovi jako asistenta? Hlasujte na konci článku

"Byl to můj návrh, který byl jednomyslně podpořen. Osobně věřím, že Hlinkův návrat k reprezentaci je v současné době ta nejlepší volba a pevně jsem věřil, že s ním rychle najdu společnou řeč," vysvětlil předseda svazu. Hlinka byl už předem připraven kývnout. "S panem Gutem si dlouhodobě pěstujeme solidní vztahy, navzájem se máme rádi, takže jsem věděl, že od něj přichází seriózní nabídka. Během pondělí jsme se na všem domluvili. Podpis smlouvy je pouze formální záležitostí, do týdne bychom vše měli stvrdit i písemně," prozradil kouč.

Gut byl rád, že se neprodlužovalo trenérské vakuum. "Vzhledem k blížícímu se termínu Světového poháru jsme potřebovali tento post obsadit a nezdálo se mi rozumné nechat to na stole novému vedení, které vzejde z volební konference až 26. června," řekl s tím, že do konce května musí Česko nahlásit minimálně deset jmen do sestavy pro zářijový SP. "Bude nejlepší, když to provede již nový trenér," uvedl předseda, jenž za pár týdnů po deseti letech končí ve funkci.

Růžičku by chtěl přemluvit u golfu

Hlinka si nyní musí nejprve vybrat nový realizační tým. Za asistenta by si přál Vladimír Růžičku, jenž tuto funkci vykonával i pod Lenerem. Kouč a generální manažer Slavie však zatím váhá, zda jeho nabídku přijme.

"Ivana ve všech směrech respektuji, ale znovu do role asistenta se mi moc nechce. Jsem zvyklý nést svoji kůži na trh a neumím být šedou eminencí. V hokeji rád dělám vše na sto procent a rozhodnutí na střídačce vždy přísluší jen jednomu člověku," prohlásil někdejší kapitán olympijských vítězů z Nagana.

Další jednání má mít Růžička s Hlinkou dnes, měli by se potkat na golfovém hřišti a nový kouč doufal, že někdejšího svěřence dokáže přemluvit. "Mám od něj příslib, že budeme spolu hrát golf a věřím, že společně najdeme důvody, aby se mu do práce u reprezentace chtělo. Nechám ho uhrát pár jamek a hned to přesvědčování půjde snadněji," usmál se Hlinka.

"Dovedu si to představit. Zase do mě bude hučet, já se budu strašně bránit, že mám ve Slavii mnoho povinností a k tomu patnáctiletého syna, na kterého bych rád dohlédl, ale jak to dopadne, to vám ještě neřeknu," pousmál se Růžička. "Pokud se nyní spolu domluvíme, určitě pak vyřešíme i další věci," byl přesvědčen o úspěchu včera do funkce uvedený kouč.

Za Hlinkou stojí úspěchy

Hlinka, jenž získal jako hráč třikrát zlato na MS, po loňské květnové srdeční příhodě střídačku opustil a celou sezónu se věnoval práci hokejového agenta. Reprezentaci poprvé přebíral na tři roky v létě 1991 a poté se k ní na další tři vrátil o šest let později.

Vedle naganského triumfu přivedl mužstvo ke světovému zlatu v Lillehammeru 1999 a k tomu získal další čtyři bronzové medaile z MS i třetí místo na ZOH 1992 v Albertvillu. V únoru 2000 odešel do Pittsburghu, kde jako první Evropan vedl klub zámořské NHL a naposledy koučoval ruský Avangard Omsk.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články